zidarski keksici - 1kg
Zidarski keksici spadaju u prhko cajno pecivo punjeno komadicima cokolade.
Ovo je moj recept dobiven kroz pokusaje i pogreske, makar je u trgovinama i na internetu krcato slicnih recepata. Probao sam jedne, druge, trece i na kraju odlucio napraviti svoj recept, pa ga doraditi, pa prepraviti, dotjerati, pa podijeliti s vama.
Osnova okusa je bila poznata krasova domacica, i brodokomercov cokoboom, ali oni takva svojstva postizu kemikalijama. Prhko a nemasno. Ipak htio sam se pribliziti tako nekom okusu i svojstvima.
Po mojim mjerenjima dobije se oko 1325g sirove smjese i oko 1100g gotovog keksa, dakle sigurno preko kilograma. Smjesa je za veliki plitki pleh 35cm x 38cm.
Sastojci
- 250g secera u prahu
- 450g ostrog brasna
- 50g mekog brasna
- sadrzaj 1 vrecice praska za pecivo (oko 12g)
- 250g omeksalog margarina ili putra
- 110 mL hladnog mlijeka
- 200g cokolade za kuhanje narezane na kockice od 5.7mm
- malo soli
Procedura
1. pleh namastiti i pobrasniti ostrim brasnom
2. omeksali margarin staviti u posudu za miksanje i umutiti sa 'svrdlima' za tijesto
3. uto dodati secer, dobro homogeno umutiti
4. nakon toga dodati ostro i meko brasno, prosijani prasak za pecivo i malo soli, recimo na vrhu kavene zlicice. Dobro umutiti. Dobije se 'suha' mrvicasta smjesa koja treba jednolicno izgledati.
5. u takvu smjesu treba povremeno dodavati mlijeko uz stalno mjesanje, i sve vrlo brzo postane povezano i ljepljivo
6. za kraj dodati u to kockice cokolade, miksati do potpune homogenosti, pa jos malo.
Dobije se tijesto koje je ljepljivo, ne moze se valjati, treba ga istresti na sredinu pleha i malo po malo, pazljivo vilicom razmazivati prema rubovima u sloj jednolicne debljine oko 1.2cm
Peci u predgrijanoj pecnici na 180 st.C narednih 25 minuta do zlatne boje. Tijesto se malo podigne tako da bude do 2cm visoko.
Izvaditi pleh i pricekati koju minutu dvije da se povrsina malo ohladi. Dok je sve jos toplo u plehu, uzeti noz sa zupcima, vrlo ga polegnuti i ici po malo naprijed-natrag i izrezati trakice sirine 25mm, pa onda duzine 51mm. Slagati u veci tanjur u obliku zidanja kule, tako da se svaka 'ciglica' uspije dobro osusiti.
Kada se ohladi, sutradan, spreman je za jelo.
To je trajni keks koji ne traje dugo.
Moje misljenje je, da je statika ove moje kule - kosog tornja - bitno narusena i da prijeti opasnost od urusavanja, stoga, kao najpovoljniju sanaciju predlazem...
