Zapamti

"Besplatna mjesta u kazalištu prva zvižde."

Autor Tema: Rucak u 5: slatki keksici i kolacici  (Pročitano: 23685 puta)

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Rucak u 5: slatki keksici i kolacici
« u: 06 Travnja, 2022, 22:46:56 »
zidarski keksici - 1kg


Zidarski keksici spadaju u prhko cajno pecivo punjeno komadicima cokolade.
Ovo je moj recept dobiven kroz pokusaje i pogreske, makar je u trgovinama i na internetu krcato slicnih recepata. Probao sam jedne, druge, trece i na kraju odlucio napraviti svoj recept, pa ga doraditi, pa prepraviti, dotjerati, pa podijeliti s vama.

Osnova okusa je bila poznata krasova domacica, i brodokomercov cokoboom, ali oni takva svojstva postizu kemikalijama. Prhko a nemasno. Ipak htio sam se pribliziti tako nekom okusu i svojstvima.

Po mojim mjerenjima dobije se oko 1325g sirove smjese i oko 1100g gotovog keksa, dakle sigurno preko kilograma. Smjesa je za veliki plitki pleh 35cm x 38cm.


Sastojci

- 250g secera u prahu
- 450g ostrog brasna
- 50g mekog brasna
- sadrzaj 1 vrecice praska za pecivo (oko 12g)
- 250g omeksalog margarina ili putra
- 110 mL hladnog mlijeka
- 200g cokolade za kuhanje narezane na kockice od 5.7mm
- malo soli


Procedura

1. pleh namastiti i pobrasniti ostrim brasnom
2. omeksali margarin staviti u posudu za miksanje i umutiti sa 'svrdlima' za tijesto
3. uto dodati secer, dobro homogeno umutiti
4. nakon toga dodati ostro i meko brasno, prosijani prasak za pecivo i malo soli, recimo na vrhu kavene zlicice. Dobro umutiti. Dobije se 'suha' mrvicasta smjesa koja treba jednolicno izgledati.
5. u takvu smjesu treba povremeno dodavati mlijeko uz stalno mjesanje, i sve vrlo brzo postane povezano i ljepljivo
6. za kraj dodati u to kockice cokolade, miksati do potpune homogenosti, pa jos malo.

Dobije se tijesto koje je ljepljivo, ne moze se valjati, treba ga istresti na sredinu pleha i malo po malo, pazljivo vilicom razmazivati prema rubovima u sloj jednolicne debljine oko 1.2cm

Peci u predgrijanoj pecnici na 180 st.C narednih 25 minuta do zlatne boje. Tijesto se malo podigne tako da bude do 2cm visoko.

Izvaditi pleh i pricekati koju minutu dvije da se povrsina malo ohladi. Dok je sve jos toplo u plehu, uzeti noz sa zupcima, vrlo ga polegnuti i ici po malo naprijed-natrag i izrezati trakice sirine 25mm, pa onda duzine 51mm. Slagati u veci tanjur u obliku zidanja kule, tako da se svaka 'ciglica' uspije dobro osusiti.

Kada se ohladi, sutradan, spreman je za jelo.
To je trajni keks koji ne traje dugo.

Moje misljenje je, da je statika ove moje kule - kosog tornja - bitno narusena i da prijeti opasnost od urusavanja, stoga, kao najpovoljniju sanaciju predlazem... :drool:
« Zadnja izmjena: 06 Travnja, 2022, 22:49:36 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: zidarski keksici
« Odgovori #1 u: 16 Lipnja, 2022, 15:31:19 »
zidarski keksici - izmjena i dopuna recepta

u odnosu na originalni recept mogu se napraviti odredjene izmjene ukoliko se zeli dobiti stvarno suhi keks. Naime, prilikom pecenja tijesto na svojoj povrsini se osusi i time onemoguci potpuno isusivanje ostatka vlage iz mlijeka. Keks tada jest suh ali se osjeti da ipak sadrzi malo vlaznosti. Ako ga se zeli dobiti potpuno suhim, sve je isto kao u receptu, osim, kada ga se nareze na kockice ga se ne vadi iz pleha vec ga se stavi natrag u pecnicu na jos pola sata u pecnici na 100 st.C. Obavezno smanjite temperaturu. Time se vlaga moze osloboditi kroz te pukotine, a keks se nece jos vise speci zbog preniske temperature.
Rezultat je potpuno suhi keks.

Drugo, umjesto secera u prahu sam koristio obicni kristalni secer i nema znacajnije razlike, tako da svakako sto je jednostavnije to bolje :)

Jos nisam isprobao, ali namjeravam da meko brasno pokusam potpuno izbaciti, odnosno zamjeniti ga s ostrim, tako da bude 500g ostrog.
Za ovo jos nisam siguran, ali javim...


EDIT 7/22
Dakle odlicno je ispao uz navedene izmjene:
500g ostrog brasna
250g kristalnog obicnog secera
200g cokolade na vece kockice od 7.2mm
peci 25min na 180 st.C
susiti 35min na 100 st.C - zbog ovog dodju super prhki

Zidarski keksići - prhko čajno pecivo sa čokoladom #2229
« Zadnja izmjena: 18 Srpnja, 2022, 15:06:04 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Rucak u 5: slatki keksici i kolacici
« Odgovori #2 u: 14 Listopada, 2024, 18:55:53 »
Evo i jedan slatki recept, za dva velika pleha... klasicne strudlice sa pekmezom.
Ukljucuje puno diranja mekog tijesta sa rukama (sto ja obicno izbjegavam), ali je opcenito izrada jednostavna, a kolicina velika. Vjerujem da bi se kolicina pekmeza mogla povecati i na 500g ukupno, ukoliko se zeli jos bogatiji okus.

Prhke i mekane štrudlice s pekmezom #2439
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: slatki keksici i kolacici
« Odgovori #3 u: 24 Prosinca, 2024, 12:59:10 »
Nastavlja se potraga za keksicima...  :shifty:


Prhki colokadni keksici

U ovom jednostavnom receptu se okus cokolade nadopunjuje s okusom przenih badema. Treba paziti na kolicinu - vise nije i bolje. Ideju sam preuzeo iz jednog komercijalnog recepta iz starog slovenskog casopisa...
Savrseno prhko iza dosusivanja u iskljucenoj pecnici :)

Prhki čokoladni keksići #2449

Sto se ugodjaja tice, meni su bolji manji keksici nego veci. Kolicina i sastav smjese je isti. Osim sto ih vise ima, brze se pojedu, pa ako imate vremena i volje, ovako se rade:

Za pleh od 40cm x 38cm... cca dimenzije... stane 50 komada.
Smjesu se u zdijeli podijeli na dva dijela.
Jedan dio se razvalja u valjak na stolu i podijeli na 5 dijelova.
Svaki taj dio se razvalja u valjak i podijeli isto na 5 dijelova.
Sada ih imamo 25, pa isto ucinimo i s ostalom polovicom u zdjeli.

Kada ih imamo 50 komada, svakog uzmemo i formiramo lopticu koju odmah postavimo u pleh i to najprije u razmjestaj 6x5 pa potom popunjavamo izmedju s 5x4. Tako smo postigli pravilni razmak za svih 50 komada.

Kada je to gotovo, uzmemo komadic masnog papira, papira za pecenje i preko njega spljostimo svaku kuglicu na debljinu oko 10mm.

I to je to, stavimo peci 10min na 200 st.C i kasnije okrenemo i dosusimo dok god je pecnica topla...
« Zadnja izmjena: 24 Veljače, 2025, 22:01:59 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: slatki keksici i kolacici
« Odgovori #4 u: 15 Siječnja, 2025, 13:49:12 »
Urmasice, ili kako ih vec zovu, jednostavan je kolac koji zahtijeva svega par sastojaka. U originalnom receptu se koristi putar, no nakon eksperimentiranja s njime, bolje su mi bez njega. Vjerojatno je do mojeg neznanja ili neukosti, kada sam radio s putrom, nisu htjele popiti, povuci u sebe slatki preljev u kojem su plutale, pa su ostale suhe i tvrde...
Potom sam isprobao bez putra, jedan recept s yt i bilo je ok, osim sto su se doslovno raspale (bile vrlo mekane) nakon sto su upile preljev... tu dolazi moje iskustvo i eksperimentiram s malo mlijeka da brasno maaalo bolje poveze, i dobivam savrsenu strukturu, meku, socnu, kompaktnu, ne mrvi se... a upilo je sav slatki preljev u sebe.
Iz originalnog recepta sam izbacio nepotrebnu kolicinu vode i prekomjerne kolicine secera koje nemaju smisla (cak oko kilogram secera po kolacu!!!), jer mislim si, neznam sto bi kasnije s time sto ostane...
Eto, kolac se razgrabao u par dana, mozete po istom principu napraviti i nesto manje, recimo 7x7, sto su kolacici sitniji, nekako su ukusniji, makar imaju isti sastav :)

Urmašice bez putra - recept i priprema #2502
« Zadnja izmjena: 24 Veljače, 2025, 22:03:27 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: slatki keksici i kolacici
« Odgovori #5 u: 28 Ožujka, 2025, 21:26:13 »
Na red su dosle i napolitanke... :)

Iz djetinjstva, poznate kraseve napolitanke, koje su tada zaista i imale u sebi cokoladu a ne kao danas samo aromu cokolade u nekoj palminoj masti...

Sjecam se... svaki puta kada bih ih jeo sam imao odredjeni ritual odvajanja onih tankih listica oblatni, a da pritom ne pukne... bilo je to pravo majstorstvo, jer cak ni ljeti je fila bila cvrsta i nije se topila.

Negdje iza 2005, kras je krenuo drasticnim mjenjanjem sastava ka odrzivom napretku, i napravio drugorazredni proizvod koji veze s vezom nema u odnosu na original. Napolitanke danas su samo aromatizirana mast, koja se topi vec na 20 stupnjeva...  tako da ih vec ne kupujemo 20 godina.

Ok, idemo napraviti svoje napolitanke i usporediti ih s originalnim krasevim napolitankama. Prvo sto vidimo je da nemamo tako tanke oblatne, da bude 5 listova debljine 15mm. Zato doskocimo tome da od 5 listova napravimo sesti, pa imamo dvije ploce napolitanki s 4 file...

Tanke čokoladne napolitanke - recept i izrada #2512

Predebele napolitanke nije isti dozivljaj jesti, pogotovo ako se stavi svih 5 listova, sto se cesto na internetu vidja. Uz to, mi ocekujemo da oblatne ostanu prhke i hrustave, a to ovakvim nacinom ne mozemo postici, naime, cim mast ili vlaga dotakne oblatnu, ona promjeni svojstva i postane "gumenasta".
Cisto razmisljam kako to sprijeciti, da se nanese tekuca fila koja ne bi utjecala na svojstva oblatne... treba je premazati s necime sto nije topivo ni u vodi ni u masti... na pamet mi pada jedino vosak ili smole, a valjda u industriji koriste kakve jeftinije "jestive" plastike...  ::)
« Zadnja izmjena: 28 Ožujka, 2025, 21:30:59 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: slatki keksici i kolacici
« Odgovori #6 u: 30 Svibnja, 2025, 11:28:16 »
Kiflice s orasima, tradicionalni novogodisnji kolacic...
Ali, okanimo se mi tradicije, i specimo ga sada, ili kada nam se jede...  ::)

Kiflice s orasima - recept i priprema #2521

U ovom videu sam dao naglasak na tehniku kako brzo i jednostavno umutiti margarin ili putar u tijesto, na nacin da ga se izriba mikserom. Obicno se vidi da ljudi tope ili sijeku margarin u kockice, koje prilikom miksanja postaju kuglice, koje se samo beskonacno koturaju po tijestu. Onda ide obavezni "cut" (izrezivanje videa) i naredne sekunde je sve gotovo...
Ovdje sam prikazao u cijelosti taj postupak skupa s saticem...

A kiflice kao kiflice, orasaste, slatke, mirisi cijela kuca... i odmah nestanu... :001_cool:
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal