Dobivanje ulja gospine trave - kantarion
opisati cu nacin kakvog ja koristim.
Dakle, u knjigama pise ovako nesto: "u staklenku od 1L napuni se do vrha gornjim dijelom biljke u cvatu (gornja jedna trecina). Potom se to potopi u litri maslinovog ulja, stavi na sunce i nakon mjesec dana procijedi".
Produkt toga je blijedo crvenkasta tekucina, koje tada imamo mnogo previse. Kako mnogi proizvodjaci maslinovog ulja mjesaju i dio suncokretovog ulja unutra, takvo ulje ce se uzegnuti za godinu dana. Osim toga, ljekovita supstanca je vrlo razrijedjena, pa je djelovanje slabije izrazeno.
Ja sam tome pristupio na nacin da sam prvo vidio koliko mi je ulja uopce potrebno u godini dana, te zelim ostaviti biljku u sto boljem stanju, a produkt dobiti sto kvalitetniji. Kada se pronadje pogodna biljka (potrebna mi je samo jedna jedina), onda s malim skaricama pazljivo odsjecem svaki rascvjetali cvijet zasebno, bez listica ili pupova. To traje neko vrijeme, tako da je ovo vrijeme dobro utrositi za vjezbu strpljenja i izrazavanje postovanja prema prirodi. Glavnina aktivne tvari se nalazi u predjelu tucka, a najlakse ce se osloboditi (otopiti u ulju) kada je cvijet zreo i otvoren. Tako se i biljka lako prepoznaje ako se cvijet zgnjijeci medju prstima ostavi crveni trag.
Na ovaj nacin, ukoliko nam je potrebna i veca kolicina cvijetica, berba moze trajati danima ili tjednima, pri cemu nasu posudicu samo nadopunjujemo friskim cvijeticima. Pritom valja ostaviti samoj biljci svaki cvijet koji je stariji od jedan dan, sto se primjeti po uvelim laticama, kako bi mogla dobiti sjeme, sto joj je i svrha.
Posudu se poklopi sa komadicem ciste salvete kako bi vlaga iz cvijeca mogla postepeno izici van. Ako sve pritom pokrijemo vecom staklenkom, tako da kisa ne moze do ove manje, nije potreba nikakva briga do cijedjenja. vec samo povremeno, svakih desetak dana malo promjesati pincetom da se otopina homogenizira.
Cijedjenje valja napraviti nakon 30 dana od zadnjeg ubacenog cvijeta, i to dok je otopina topla od sunca, po lijepom vremenu.
Produkt je ulje tamno crvene boje, karakteristicna mirisa.
Staklenku valja drzati na tamnom mjestu s sto nizim sobnim temperaturama, odnosno ako se radi o vecoj kolicini koja se ne koristi bas cesto staklenku tada valja drzati u podrumu ili frizideru.
Kantarion - izrada kvalitetnog ulja gospine trave #2235
EDIT: 7.8.2019.
Tekst uz slike:
1. gospina trava dan prije berbe kada je uocena
2. gospina trava neposredno poslije berbe. Smezurani cvjetici su oni koji su jucer bili potpuno otvoreni, a sada idu u sjeme. Sutra ce opet biti sva rascvjetana, ali meni je bila dovoljna jedna berba.
3,4,5. po povratku kuci cvjetici se stave u cistu malu posudicu, koja se potom napuni maslinovim uljem, te potom stavi na suncano mjesto. Ako se pod poklopac podmetne komadic salvete i poklopi blago odskrinutom staklenkom, osim par mjesanja, nema brige sljedecih mjesec dana.
6. nakon mjesec dana se sadrzaj prvo procijedi preko filtera vrecice za caj.
7. ostatak se izgnjeci u masinici za cesnjak radi boljeg iskoristenja. U tim cvjeticima se moze zadrzati i nesto vlage koja presanjem izidje van, ali vecim djelom ostane na masnom filter papiru.
8. posudica se opere i osusi, a za to vrijeme se casica s uljem nagne da se slegne eventualna voda
9. pazljivo se dekantira, zacepi i obiljezi. Meni je od 7/2017 ostalo jos oko pola bocice ulja i nije mi ga potrebno vise od 30 ml godisnje. Frisko je uvijek bolje nego staro.