Počinje sezona mladih oraha i višanja, a u mom kraju se najčešće od toga rade likeri. Prošle godine sam napravila nešto višnjevca i orahovca i bili su odlični pa sam odlučila da se malo i time pozabavim.
Sakupila sam nešto recepata i knjiga o tome pa ovdje otvaram temu da čujem i vaša iskustva.
Uglavnom se voće moči u rakiji sa šećerom i stoji na suncu ili toplom mjestu nekoliko tjedana, potom cijedi i sprema u boce.
Nedavno sam to napravila sa matičnjakom i šipkom.
Evo recepta:
šipak 250g ( divlja ruža)
šećer 250g
1 l lozovače
Usitnjeni šipak prelijte sa rakijom, stavite šećer i ostavite na toplom 10 dana uz povremeno mućkanje.
Procijedite i spremite u bocu. Pije se za jačanje imuniteta kao liker ili se miješa sa čajem od šipka.
Ekstrakt od matičnjaka
U bocu od jedne litre stavite do jedne trećine listove matičnjaka (svježe lišće 100g ili suho 30g), dodajte rakiju i začepite. Neka stoji 6-8 tjedana na toplome. Zatim procijedite. Koristi se kod nadutosti, grčeva, proljeva, povraćanja izazvanog nervozom i svih depresivnih stanja.