Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Bokashi kompostiranje  (Pročitano: 61261 puta)

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Bokashi kompostiranje
« u: 20 Veljače, 2013, 11:18:12 »
Radim na ovome pa ako imate prijedloga primjedbi....
Pretpostavljam da filmići sa youtube nemaju copyright

Bokashi je japanski termin za „fermentirana organska materija“
Lacto Bacillus Serum

Korean Natural Farming - Lacto Bacillus

Napomene:
-Ne koristiti bilo kakve metalne posude / predmete osobito ne od bakra
-Koristiti isključivo ne kloriranu  vodu
-Ne izlagati "tekućine" sunčevom svjetlu zbog toga što bakterije ne podnose UV svjetlost

I DIO: Uzgoj Lacto bakterija

1.1) čaša riže (bilo koja)
1.2) 2-je čaše ne klorirane  vode (kišnica, filtrirana, sa špine mora odstajati barem koji sat)
1.3) „Promućkati“ dok voda ne bude „oblačno“ bijela

1.4) Procijediti rižu kroz gazu u staklenku ili posudu popuniti max. 2/3 sa zamućenom vodom

1.5) Pokriti maramicom, gazom, … da može „disati“
1.6) Staviti na mjesto koje nije na suncu (UV) i da nije hladno
1.7) Nakon 3 dana stajanja dolazi do raslojavanja:
-pjenica na vrhu,
-zamućena voda,
-sitni komadići riže na dnu,
Uz „ukiseljeni“ miris dobili smo više vrsta Lacto bakterija

II DIO: Izdvajanje željenog soja Lacto Bacillus

2.1) Samo zamućenu vodu (procijediti, izvući špricom…) staviti u bilo koje mlijeko u omjeru 
       voda/mlijeko 3/7 u posudi mora ostati 1/2 zraka, ne zatvarati čvrsto poklopac
2.2) Staviti na mjesto koje nije na suncu (UV) i da nije hladno
2.3) Tjedan dana odstajati => dobili smo željeni soj lakto bakterije, raslojavanje:
-na vrhu neka vrsta sira (mliječni proteini, jestivo za životinje, perad, svinje, psi / baciti   
 na kompost),
-na dnu „čisti“ soj Lacto Bacillus Serum-a

2.4) Uklanjanjem „sira“ ostaje Lacto Bacillus Serum

Čuvanje Lacto Bacillus Serum-a:
1.)   Čisti oblik dobro zatvoren u boci može trajati u frižideru do 3 godine.
2.)   Stabilizirani Lacto Bacillus Serum
- 1/1 otopina melase/lacto seruma (trajnost: do 3 godine na sobnoj temperaturi)
- zamjena za otopinu melase = otopina smeđeg šećera (od šećerne trske, nikako bijeli šećer)
 3.) Mekinje inokulirane sa Lacto Bacillus-om
How to Make Bokashi
http://en.wikipedia.org/wiki/Bran

Prednosti:
- jednostavno - može na balkonu (u sjeni), ispod sudopera itd.
- može se koristiti sav kuhinjski „otpad“ (čak i meso, mliječni proizvodi, itd…)
- može se „kompostirati“ na malo i veliko
- nema neugodnih mirisa (za razliku od većine anaerobnih procesa) 
- ostaci procesa tj. fermentirana organska materija je „sporo odpuštajuće“ gnojivo u vrtu 
- dobra priprema organske materije za kompostiranje i kompostiranje glistama
- ne mora se voditi računa o C:N odnosu

Paziti na…:
- fermentirani materijal mora odstajati na kompostu ili u zemlji da se dobije gnojivo
- ne držati kantu direktno na suncu i dalje od izvora topline (peći i sl.)
- Idealna temperatura fermentiranja oko 21 °C
- Optimalna temperatura fermentiranja 16-25 °C
- Max/Min temp. fermentiranja  7-43 °C
- Preporučene minimalno vrijeme fermentacije:
      -   7-10 dana ljeti
      - 10-14 dana zimi

- fermentiranje može trajati i duže od 14 dana sve dok se ispušta tekućina sa dna i dok je 
  kanta hermetički zatvorena ne bi smjelo biti problema.
- ako su organski ostaci predugo bili vani prije stavljanja u kantu to može privući bakterije   
  koje će ometati proces fermentacije.
- organski ostaci moraju biti dobro nabijeni sa što više istisnutog zraka

- kanta mora biti hermetički zatvorena
- poželjno je napisati datum „početka“ fermentiranja na kanti
- svakih 2-3 dana ispustiti tekućinu sa dna kante. Ova tekućina je mješavina korisnih 
  mikroorganizama, nusprodukt iz fermentacije, i tekućine iz organskih ostataka stavljenih
        u kantu , sadrži vrijedne hranjive tvari, i vrlo vjerojatno će biti kisela, tako da je najbolje 
        da se razrijedi s vodom u omjeru 100:1 i odmah koristiti kao tekuće gnojivo.
- ako se tekućina ne iskoristi u roku od dana dobije neugodan miris.
- držanje tekućine u dobro zatvorenoj boci u frižideru najvjerojatnije neće pomoći da se   
  ne „pokvari“
- potpuno fermentirani organski ostaci moraju imati slatkasti ili kiseli miris i moraju biti   
  „kašasti“ kad se stisnu.
- ako tekućinu ne želite koristiti kao gnojivo , onda je slobodno može baciti u odvod bez 
  razrjeđivanja, ako imate septičku jamu mikroorganizmi će pomoći razgradnju organske       
  materije u septičkoj jami (rješavanje neugodnih mirisa) i pomoći čišćenju odvoda.
- oprati kantu poslije svakog ciklusa

Dobri znakovi fermentacije:
- skupljanje tekućine na dnu kante

- bijela plijesan u otpadu i iscijeđenoj tekućini je uredu, zelena nije
- slatkasto kiseli miris

Izvor:
Gore navedeni filmići sa youtube-a
http://sustainablehouse.com.au/2010/09/original-bokashi-recipe/
http://www.bokashicomposting.com/
http://davesgarden.com/guides/articles/view/109/
http://www.hawaiihealingtree.org/?p=163

Radi lakšeg snalaženja koliko sam shvatio EM•1 je otopina melase/lacto seruma
Molim imati na umu da je ovo komercijalna str. ovdje je navodim zbog toga što mi se čini da je ovo uredno posloženo po kategorijama - objašnjenja kako i u kojim se sve situacijama može koristiti otopina melase/lacto seruma (komercijalni naziv na str. EM•1) nisam stigao sve str. pročitati ovo trenutno proučavam.
http://www.teraganix.com/Effective-Microorganisms-Solutions-s/79.htm




« Zadnja izmjena: 21 Veljače, 2013, 21:57:37 od Nikola »

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi
« Odgovori #1 u: 20 Veljače, 2013, 11:55:30 »
Pokus Bokashi 1

Sa lijeva na desno
1.) Kao u gore opisanom tekstu "voda" od promućkane riža
     ali sa kloriranom vodom koja je sipana u rižu zatim izlivena i dodana onda ne klorirana voda
2.) Dvije velike žlice riže samljevene u blenderu sa ne kloriranom vodom
2.) Dvije velike žlice brašna tip 500 zamješano u blenderu sa ne kloriranom vodom

Sa lijeva na desno
1.) Nije se dobro oformio "sir", slabog mirisa, bez seruma na dnu (izgleda da i male količine klorirane vode utječu na proces)
2.) Dobar miris (slatkasti miris riže + blago kiseli miris) i izgled "sira", ima "seruma"
2.) Drugačiji miris (najjači od sva tri) i najdeblji "sir", ima "seruma" tamnjiji nego pod 2.)
« Zadnja izmjena: 20 Veljače, 2013, 12:21:28 od m2 »

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi
« Odgovori #2 u: 20 Veljače, 2013, 12:36:48 »


Mislim da korištenje veće kante kao ove na slici nije dobro,
idealna bi bila ova ispod velike (5L-7L) koja mi služi za skupljanje tekućine.
Razlog:
Dok materijal čeka u nekoj kanti / vrećici da ga se pripremi za fermentiranje
mogu se pojaviti pljesni i bakterije koje kasnije ometaju fermentiranje,
tj. što prije treba nabiti organski otpad i hermetički ga zatvoriti.

U ovu kantu je stavljena veča količina "zelenog"(od pljesni) kruha interesira me dali će ometati proces fermentiranja.
Temp. u garaži su blizu donje granice vidjeti ću dali su 14 dana za fermentiranje dovoljni

Koristio sam serum direktno tj. prsako sam ga na organski otpad za sad nema problema, garaže ne "miriše"  :biggrin:
« Zadnja izmjena: 09 Rujna, 2013, 15:44:31 od m2 »

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: Bokashi
« Odgovori #3 u: 20 Veljače, 2013, 13:08:05 »
toliko si toga napisao a meni i dalje nije jasno šta je uopšte sve ovo?? jel se to jede il šta???

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi
« Odgovori #4 u: 20 Veljače, 2013, 15:57:40 »
toliko si toga napisao a meni i dalje nije jasno šta je uopšte sve ovo?? jel se to jede il šta???

Sorry, tekst i paralelno isprobavanje (u garaži i kuhinji) je još u tijeku
pa je malo "nabacano", stavljam kako ulovim vremena  :bored: ...

To je način "kompostiranja" koji je najidealniji (za boljeg neznam, isprobao klasiku)
za urbane uvjete (može se držati "ispod sudopera" na terasi... ako se zna što se radi)
1.) faza
     -dobro nabiti organski otpad u kantu najbolje (barem meni) sa "gnjeckalicom" za krompir
      pire zajedno sa mekinjama koje su "inokulirane" bakterijama (opisao sam prije način uzgoja odgovarajučih bakterija)
      , isprobavam ovo ali bez mekinja tj. direktnim prskanjem seruma po organskom otpadu (za sad ne "vonja")  :)
     -zatvoriti "hermetički" kantu (najbolje imati kantu u kanti pa gornjoj na dnu probušiti koju rupici za cjeđenje tekućine u donju kantu)
      bokashi fermentiranje organske materije traje u zavisnosti od temp. (doba godine)
                         - Idealna temperatura fermentiranja oko 21 °C
                         - Optimalna temperatura fermentiranja 16-25 °C
                         - Max/Min temp. fermentiranja  7-43 °C
                         - Preporučene minimalno vrijeme fermentacije:
                                        -   7-10 dana ljeti
                                        - 10-14 dana zimi
2.) faza
     - iskopati brazdu u zemlji zatrpati/izmješati bokaši sa zemljom (ili opcija staviti u komposter, glistama)
     - mikroorganizmi u zemlji dovršavaju kompostiranje
     - za 2 sedmice se tu može saditi (nije dobro "nedovršeni" bokashi koristiti kao gnojivo)

Dosta dobro se "slaže" sa "square foot gardening"

nede58

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Postova: 15
Odg: Bokashi
« Odgovori #5 u: 21 Veljače, 2013, 15:23:58 »
Pozdrav svima.
Na temu Bokashi neke primjedbe :
1.Možda je moguće na ovaj način fermentirati bio otpad,ali nikakva usporedba sa EM-1
nije moguća odnosno protuzakonita je.
Pojašnjenje :EM-1 je zaštićeni naziv efektivni mikroorganizmi koje je prvi put u svijetu otkrio i
proučio i dans u više od 150 zemalja svijeta primjenio prof. T.Higa sa Okinawe.Predstavlja osnovu em tehnologije,a predstavlja sinergiju 80 prirodnih mikrobnih grupa koje svojim djelovanjem nastoje održati prirodnu ravnotežu koja je nekad davno vladala Planetom Zemljom.Prof. Higa je prvi u svijetu otkrio prirodnu suradnu grupacija mikroorganizama uključujući aerobne i anaerobne bakterije i njihovu čudnovatu moć.Više o tome na www.emrojapan.com
2.EM Bokashi kompostiranje opisano je na stotinama stranica na internetu,a za napomenuti je da u Japanu
danas 4.000.000 japanaca koristi EM Bokashi u fermentiranju kućnog otpada pretvarajući ga u vrhunski humus ili tekući Bokashi za prihranu bilja ili pročišćavanje kanalizacijskog sustava.
3.Opis kompostiranja skinut sa web stranica je prilično dobro opisan,međutim kvaliteta komposta nije ni približna onom fermentiranom sa originalnom em tehnologijom.Čitav proces traje od 4-6 tjedana bez neugodnih mirisa.
4.Obavezno obratiti pozornost na originalnost EM-1 (zaštitni zeleni logo) jer jedino tako možete biti sigurni da neće biti neželjenih efekata (vidite što se desilo sa mlijekom).
Postoji mnogo falsificiranih proizvoda koji se pokušavaju prikazati kao EM 1 tehnologija,ima ih i dosta kvalitetnih,ali je njihova neškodljivost upitna jer nisu provedena nikakva naučna istraživanja kao što je to slučaj sa originalom kroz 30 g.
5.Puno je imitacija u svijetu od strane velikih korporacija ali ovo me do sada ipak najviše razveselilo,jedan soj bakterija nazvati EM.1 nemože biti zlonamjerno,svakako se radi o neinformiranosti pa molim M2 da proči gradivo,ispriča se i javi ukoliko želi usporediti učinke EM-1 i "EM-1" kojeg sam proizvodi.

Napominjem,da ne mislim da je bila loša namjera,ali kad vidiš što se sve u svijetu sa EM-1 radi biti će ti jasno kolika je greška u usporedbi rižine fermentacije i EM-1.
Pozdrav svima uz poruku da je i ova prirodna metoda sto puta bolja od kemikalija kojima nas stalno truju.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Bokashi
« Odgovori #6 u: 21 Veljače, 2013, 20:34:28 »
Siguran sam da M2 nije imao loše namjere, jer ne prodaje ništa nego opisuje svoja iskustva s postupkom koji svatko može ponoviti sam. Kako kod nas kompostiranje u stanovima gotovo da uopće ne postoji, svaki pokušaj da se popularizira smatram pozitivnim.

Mislim da ste iz istog grada, ne? M2? Mogli bi napraviti usporedni test pa da ovdje pokažemo što se dobije s mikroorganizmima iz kućne radinosti, a što kupljenim materijalom. Ovdje su ljudi više skloni samogradnji, uostalom i kompostirati će netko tko ne voli kupovinu gnojiva pa možda ne voli ni kupovinu tog EM-1, ali ako pokažete prednosti možda neki promjene mišljenje.

Za više od toga, možemo vam dati marketinški prostor nakon što ga formiramo, pa ako forum pomogne u promociji kvalitetnog proizvoda, vi možete pomoći u radu foruma.
Problem je rješenje

nede58

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Postova: 15
Odg: Bokashi
« Odgovori #7 u: 21 Veljače, 2013, 22:08:51 »
Pozdrav
Ma svjestan sam i to sam rekao da se ne radi o zloj namjeri,pohvalna je i takva inicijativa jer je i sam
zagovaram.Objavio sam nedavno u Novom listu članak o samogradnji kompostera i podjelio besplatno bokashi za kompostiranje svima koji su se javili.Slobodno uklonite imena i telefone kako ne bi bila reklama,jer i tako ne stignem odgovoriti na sve pozive,kao da svi samo kompostiraju kućni otpad i ništa drugo ne rade.
Htio sam samo ukazati,a u to će se i svi sami uvjeriti da je usporedba nemoguća i da je do toga došlo zbog površnog informiranja a net je krcat fascinantnim radovima s EM-1.Ponavljam EM-1 je dar prirode i malo je nekorektno jedan takav prirodni fenomen usporediti sa fermentacijom riže.
I sami će te vidjeti o kakvoj se zabludi radi ako malo proguglate internet.Spreman sam na suradnju po tom pitanju te pomoći svakome tko želi imati najzdraviji vrt na svijetu,a da pri tome ne treba biti agronom ni uložiti neka posebna sredstva.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #8 u: 21 Veljače, 2013, 23:15:46 »
Meni nije jasno kako se ne mogu dvije stvari usporediti, ali ajde...

Ono što me više brine je da netko prodaje mikroorganizme a oni su proizvod prirode a ne čovjeka. Ako jedno sredstvo svatko može sam izraditi, a drugo se mora kupiti i sav taj novac ide onome tko je to patentirao, onda je sigurno prednost na ovom prvom sredstvu. Zato bi bilo bolje da objasnite zašto ovo prvo uopće ne valja, ako je internet prepun informacija kako da se to napravi i zadovoljnih ljudi koji su to koristili, i zašto je toliko bolje ovo drugo koje ne može nitko izraditi, nitko ne zna što je to unutra, sve kao da je proizvedeno nekom svemirskom tehnologijom. Ja tražim internetom ali svaki put krenem od oznake EM-1 i završim na fermentaciji riže.
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #9 u: 22 Veljače, 2013, 00:12:04 »
Citat:
1.Možda je moguće na ovaj način fermentirati bio otpad,ali nikakva usporedba sa EM-1
nije moguća odnosno protuzakonita je.

usporedba nečega sa nečim nikako ne može bit protivzakonita, protivzakonito može biti samo neovlašćeno posjedovanje, korišćenje ili stavljanje u promet....

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #10 u: 22 Veljače, 2013, 01:31:43 »
Sorry NJ na nespretnoj usporedbi
U svom postu sam i naveo
"Radi lakšeg snalaženja koliko sam shvatio EM•1 je otopina melase/lacto seruma"... jer još uvijek učim,
a stranicu sam naveo zbog vrlo dobro opisanih i kategoriziranih korisnih uporaba spomenutog (zanimljivo neutralizira "miris" tvora!!! :ohmy:).)

Nastojim koliko mi vrijeme dopušta usvojiti nova odista korisna znanja, "bokashi" sam "snimio" prije "par mjeseci"
jedino mjesto koje imam je internet (kakav god da je bolji je od ničega) zato u uvjetima/vremenu koje imam
(kuhinja i garaža) provjeravam koliko je sve to istinito i dobro, umjesto da sjedim ispred TV-a i gledam "turske" serije.

Za sada sam u fazi "fermentiranja" u kanti, još uvijek ništa nije "zamirisalo", a i na iscijeđenoj tekućini se pojavila bijela plijesan...  :)
Tekućina ima blago kiselkasti miris zemljane boje... tj. za sada ide (uglavnom) prema napucima sa interneta unatuč niskim temperaturama.
(ne koristim "inokuliranje" mekinje direktno sam prskao "serum" po organskom otpadu)...

Shvaćam od početka da se ne mogu miješat moje "trkeljanje" po kuhinji sa proizvodom
koji bi trebao imati propisani/kontrolirani proizvodni proces što bi trebalo osigurati kupcu
visoko postotni uspjeh, za sada sam zadovoljan sa "rižom" a i volim DIY, "open source" rješenja
Općenito ljudska vrsta poznaje fermentiranje poprilično dugo.

Za tebe sam "čuo" doslovce "prije neki dan" neko je donio fotokopiranu str. iz novina
svaka čast baviti se privatnim biznisom u ova sj***na vremena (i još imati proizvod vezan na ekologiju)
Ovo omogućava jednostavno bez puno muke "kompostiranje" bez neugodnih mirisa dobro za "urbane" uvjete
Da smo odvajali organski otpad i tretirali ga sa ovim ili nečim sličnim na npr. Viškovu "otpad"
bi danas bio barem za 1/3 niži + organsko tekuće i "kruto" gnojivo. Sretno sa time, mislim da ćeš imati uspjeha...  :)

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #11 u: 22 Veljače, 2013, 01:59:57 »
Dobar dan!

Vidim iz pdf clanka informaciju da kolicina bakterija za mjesec dana kosta 10-ak kn, pa cisto radi radoznalosti imam pitanje za nede58:
Da li se te prave, kupljene, EM-1 bakterije mogu u kucnim uvijetima odrzavati, razmnozavati u kolicini potrebnoj za kucanstvo, ili ih je potrebno stalno kupovati?

Ako DA:
- Postoji li opis kako to pravilno uciniti?
- Postoji li neki test kako znati da je dobiveni rezultat valjan, da su bakterije u ravnotezi i da predstavljaju EM-1?
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

nede58

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Postova: 15
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #12 u: 22 Veljače, 2013, 09:58:49 »
Prvo odgovor Nikoli,ponavljam odmah sam shvatio da nema zle namjere već samo da se radi o neinformiranosti.Pohvalno je sve kako si opisao i što radiš,možda je čak i sam prof. Higa prije 30 g. tako krenuo.U odnosu na tebe imao je tehnologiju koja mu je omogućila da prepozna i objavi ono što se danas u svijetu zna o efektivnim mikroorganizmima.Moja reakcija na toju usporedbu sa EM-1 bila je namjenjena
nekim profesionalnim falsifikatorima koji će se jednog dana pojaviti i na ovom forumu i pokušati podvaliti svoje imitacije.Do toga trenutka nadam se da sam Vas pokrenuo i da ćete se oboružati znanjem koje je uistinu dostupno na netu kao za rjetko koji proizvod,te da ćete takve argumentima pomesti sa ovog mjesta.
Drugo,uistinu se riža,odnosno voda u kojoj se namače,dosta koristi u em tehnologiji i to kao zamjena za melasu prilikom aktivacije odnosno buđenja mikroorganizama.Služi kao hrana bogata svim onim potrebnim za razmnožavanje i potrebnu ravnotežu grupacija mikroorganizama koji čine em tehnologiju.
Naći ćete za što se primjenjuje tako aktivirana em tehnologija u odnosu na onu u melasi ili jabučnom soku.
Treće,kad pročitate nešto o prof. Higi vidjet će te da je novac kod njega na zadnjem mjestu,naime i on sam smatra da bi to trebalo biti svima besplatno i svima dostupno,sjetite se samo Tesle,kojeg i sam Higa često spominje.Međutim naš današnji svijet tako ne funkcionira,jer i voda se naplaćuje,zar ne ?
Sve ovisi o ljudima,kao što vidite,mi preporučamo samogradnju kompostera,praktično besplatno,imamo originalnu em tehnologiju a i podjelili smo dosta bokashija besplatno,ali da bi opstali,nadam se da ćete se složiti,nemože sve biti besplatno,jer iako su mikroorganizmi proizvod prirode trebalo je to sve posložiti,a kad vidite kolika su sredstva uložena na ispitivanja samo za sigurnost proizvoda da bi danas mogli reći da u 30.g nije bilo ni jednog štetnog djelovanja,onda je sve jasno.I kod kuće kad radite po Nikolinim uputama imate troška a i uloženog rada i kada bi takav kompost djelili besplatno svima zainteresiranima izračunajte malo koliko bi dugo to mogli raditi.
Četvrto,moguće je EM-1 aktivirati u kućnim uvjetima bez ikakvog stručnog znanja i neke specijalne opreme,ima neke sličnosti sa Nikolinim sistemom .Trenutno mi nudimo proizvode koji su već aktivirani i spremni za primjenu,te se po potrebi razrjeđuju sa vodom,kad malo ojačamo kao tvrtka nastojat ćemo ponuditi zainteresiranima i mogućnost da aktivaciju rade u svom domu.
Inače aktivirani proizvod koji se naziva i EMa pruža mogućnost primjene u svim područjima pa dodavanjem raznih prirodnih komponenti postoje proizvodi za obradu otpadnih voda,organski uzgoj,stočarstvo,sanaciju odlagališta ....
Još jednom upućujem na internet upisati effective microorganisms,i vidjet ćete da je Nikola bio u pravu a da ni sam nije svjestan kada je spomenuo svemirsku tehnologiju,jer em tehnologija i ima veze sa time ali u našim ovozemaljskim uvjetima.
Preporuka www.em-la.com

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #13 u: 22 Veljače, 2013, 12:43:25 »
Ok, ako sam ja dobro shvatio, radi se o fermentaciji otpada. Tu se mogu javiti dobri ili loši mikroorganizmi, i to jako komplicira stvar u odnosu na klasično kompostiranje (aerobno). Da se ne pojave loši, mi prskamo otpad sa dobrim mikroorganizmima koji su onda u većini i "pobjede" loše, i na kraju je proizvod siguran za zdravlje. Točno?

I sad se tu radi o tome koji su dobri mikroorganizmi. Pretpostavljam da Nede smatra kako su oni certificirani EM-1 sigurno dobri, a neki drugi proizvod može biti dobar ili loš, samo to ne znamo jer nije uzgojeno u kontroliranim uvjetima. Jesam ja dobro to shvatio?

Koliko loše može biti sa lošim proizvodom? Znam da može biti jako loše npr. u slučaju fekalija, zato se fekalije ne miješaju s vodom. U septičkim jamama je vrlo izvjestan razvoj bolesti, i prskanje vrta sadržajem septičke jame sigurno nije dobro. Možemo li reći da slična opasnost postoji i kod kuhinjskog otpada ako on fermentira u kanti? Pa se zato prska bokashijem da se ta opasnost ukloni?

AKo je ovo gore istina, onda mi je razumljivo zašto netko inzistira na EM-1, ali morali bi ipak znati je li Bokashi iz kućne radinosti dovoljno dobar, nedovoljno dobar ili potpuno beskoristan u prevenciji nekih problema.

Nede, moram podsjetiti kako je ovo forum za permakulturu, a u permakulturi ljudi koji nisu nikad gradili sami izgrade kuću, nikad nisu vrtlarili pa sami uzgoje organsko povrće itd. Ovdje sve volimo raditi sami, volimo biti neovisni i ne volimo kad se netko bogati samo zato što ima neku informaciju koju ne želi podijeliti drugima. Ipak, koliko god ja pričao o klasičnom kompostiranju, neki moji poznanici baš žele kupiti ovaj vaš proizvod radi članka u novinama, pa mislim da je bolje da i to koriste, nego da uopće ne kompostiraju.
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #14 u: 22 Veljače, 2013, 12:52:19 »
patentiranje živih organizama je najveća glupost i idiotizam koju mogu zamisliti. ako ćete ovome davati prostora na forumu ja odo.

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal