Radim na ovome pa ako imate prijedloga primjedbi....
Pretpostavljam da filmići sa youtube nemaju copyright
Bokashi je japanski termin za „fermentirana organska materija“Lacto Bacillus Serum
Korean Natural Farming - Lacto BacillusNapomene:-Ne koristiti bilo kakve metalne posude / predmete osobito ne od bakra
-Koristiti isključivo
ne kloriranu vodu
-Ne izlagati "tekućine" sunčevom svjetlu zbog toga što bakterije ne podnose UV svjetlost
I DIO: Uzgoj Lacto bakterija
1.1) čaša riže (bilo koja)
1.2) 2-je čaše ne klorirane vode (kišnica, filtrirana, sa špine mora odstajati barem koji sat)
1.3) „Promućkati“ dok voda ne bude „oblačno“ bijela

1.4) Procijediti rižu kroz gazu u staklenku ili posudu popuniti max. 2/3 sa zamućenom vodom

1.5) Pokriti maramicom, gazom, … da može „disati“
1.6) Staviti na mjesto koje nije na suncu (UV) i da nije hladno
1.7) Nakon 3 dana stajanja dolazi do raslojavanja:
-pjenica na vrhu,
-zamućena voda,
-sitni komadići riže na dnu,
Uz „ukiseljeni“ miris dobili smo više vrsta Lacto bakterija
II DIO: Izdvajanje željenog soja Lacto Bacillus
2.1) Samo zamućenu vodu (procijediti, izvući špricom…) staviti u bilo koje mlijeko u omjeru
voda/mlijeko 3/7 u posudi mora ostati 1/2 zraka, ne zatvarati čvrsto poklopac
2.2) Staviti na mjesto koje nije na suncu (UV) i da nije hladno
2.3) Tjedan dana odstajati => dobili smo željeni soj lakto bakterije, raslojavanje:
-na vrhu neka vrsta sira (mliječni proteini, jestivo za životinje, perad, svinje, psi / baciti
na kompost),
-na dnu „čisti“ soj Lacto Bacillus Serum-a

2.4) Uklanjanjem „sira“ ostaje Lacto Bacillus Serum
Čuvanje Lacto Bacillus Serum-a:1.) Čisti oblik dobro zatvoren u boci može trajati u frižideru do 3 godine.
2.) Stabilizirani Lacto Bacillus Serum
- 1/1 otopina melase/lacto seruma (trajnost: do 3 godine na sobnoj temperaturi)
- zamjena za otopinu melase = otopina smeđeg šećera (od šećerne trske, nikako bijeli šećer)
3.) Mekinje inokulirane sa Lacto Bacillus-om
How to Make Bokashihttp://en.wikipedia.org/wiki/BranPrednosti:- jednostavno - može na balkonu (u sjeni), ispod sudopera itd.
- može se koristiti sav kuhinjski „otpad“ (čak i meso, mliječni proizvodi, itd…)
- može se „kompostirati“ na malo i veliko
- nema neugodnih mirisa (za razliku od većine anaerobnih procesa)
- ostaci procesa tj. fermentirana organska materija je „sporo odpuštajuće“ gnojivo u vrtu
- dobra priprema organske materije za kompostiranje i kompostiranje glistama
- ne mora se voditi računa o C:N odnosu
Paziti na…:- fermentirani materijal mora odstajati na kompostu ili u zemlji da se dobije gnojivo
- ne držati kantu direktno na suncu i dalje od izvora topline (peći i sl.)
-
Idealna temperatura fermentiranja oko 21 °C
- Optimalna temperatura fermentiranja 16-25 °C
- Max/Min temp. fermentiranja 7-43 °C
- Preporučene minimalno vrijeme fermentacije:
- 7-10 dana ljeti
- 10-14 dana zimi- fermentiranje može trajati i duže od 14 dana sve dok se ispušta tekućina sa dna i dok je
kanta hermetički zatvorena ne bi smjelo biti problema.
- ako su organski ostaci predugo bili vani prije stavljanja u kantu to može privući bakterije
koje će ometati proces fermentacije.
- organski ostaci moraju biti dobro nabijeni sa što više istisnutog zraka

- kanta mora biti hermetički zatvorena
- poželjno je napisati datum „početka“ fermentiranja na kanti
- svakih 2-3 dana ispustiti tekućinu sa dna kante. Ova tekućina je mješavina korisnih
mikroorganizama, nusprodukt iz fermentacije, i tekućine iz organskih ostataka stavljenih
u kantu , sadrži vrijedne hranjive tvari, i vrlo vjerojatno će biti kisela, tako da je najbolje
da se razrijedi s vodom u omjeru 100:1 i odmah koristiti kao tekuće gnojivo.
- ako se tekućina ne iskoristi u roku od dana dobije neugodan miris.
- držanje tekućine u dobro zatvorenoj boci u frižideru najvjerojatnije neće pomoći da se
ne „pokvari“
- potpuno fermentirani organski ostaci moraju imati slatkasti ili kiseli miris i moraju biti
„kašasti“ kad se stisnu.
- ako tekućinu ne želite koristiti kao gnojivo , onda je slobodno može baciti u odvod bez
razrjeđivanja, ako imate septičku jamu mikroorganizmi će pomoći razgradnju organske
materije u septičkoj jami (rješavanje neugodnih mirisa) i pomoći čišćenju odvoda.
- oprati kantu poslije svakog ciklusa
Dobri znakovi fermentacije:- skupljanje tekućine na dnu kante

- bijela plijesan u otpadu i iscijeđenoj tekućini je uredu, zelena nije
- slatkasto kiseli miris
Izvor:Gore navedeni filmići sa youtube-a
http://sustainablehouse.com.au/2010/09/original-bokashi-recipe/http://www.bokashicomposting.com/http://davesgarden.com/guides/articles/view/109/http://www.hawaiihealingtree.org/?p=163Radi lakšeg snalaženja koliko sam shvatio EM•1 je otopina melase/lacto seruma
Molim imati na umu da je ovo komercijalna str. ovdje je navodim zbog toga što mi se čini da je ovo uredno posloženo po kategorijama - objašnjenja kako i u kojim se sve situacijama može koristiti otopina melase/lacto seruma (komercijalni naziv na str. EM•1) nisam stigao sve str. pročitati ovo trenutno proučavam.
http://www.teraganix.com/Effective-Microorganisms-Solutions-s/79.htm