Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: Bokashi kompostiranje  (Pročitano: 61262 puta)

Medo

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 19
  • Postova: 23
  • Živi svaki dan kao da ti je prvi
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #45 u: 05 Veljače, 2014, 12:28:55 »
Evo prva flaša puna-bijeli kristal šećer. Odlučio sam za prvu turu radit manje, obzirom da radim s više vrsta šećera. Vrelnjača je fino sjela na poklopac i azljepljena je plastikom iz pištolja pa nema dovoda zraka. Nadam se samo da ne bu bučkalo do plafona :)


nede58

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Postova: 15
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #46 u: 10 Veljače, 2014, 09:11:11 »
Pozdrav svima

evo i mene ponovo,ovaj put bez komentara na napise već sa ponudom da bokashi kompostiranje
isprobate napraviti pomoću efektivnih mikroorganizama EM-1,odnosno EM Bokashija.
Bokashi su efektivni mikroorganizmi fermentirani u mekinjama i tim bokashijem posipate otpad nakon svakog odlaganja u kantu.Postupak i sve ostalo o toj temi bezbroj puta je opisano na netu i koga zanima doći će do ispravnih informacija.Ja sa svoje strane nudim Medi i m2 po 1kg BOKASHIJA za probu i usporedbu besplatno (samo poštarina).
Još malo informacija,efektivni mikroorganizmi EM-1 sadrže aerobne i anaerobne mikroorganizme i svojim djelovanjem "proizvode" jako puno enzima,na taj način fermentiraju otpad umjesto da dolazi do truljenja,
a ono što je najvažnije svojim sinergijskim djelovanjem,mikrobiologiju iz otpada dovode u prirodnu ravnotežu tako da bokashi kompostni sok nije patogen i ne sadrži štetne kemijske spojeve i plinove.
Takvo svojstvo i moć efektivnih mikroorganizama poznata je u svijetu te se koristi i za sanaciju odlagališta otpada i za komopstiranje bio otpada,a kod nas je odličan primjer komunalno poduzeće Ponikve koje svojim građanima svake godine podjeli nekoliko tisuća vreća vrhunskg EM komposta (kvaliteta kontrolirana na Agronomskom fakultetu).
Kompost koji preporuča m2 svakako može uspjeti,ali mu se nemogu pripisivati ostala svojstva jer ona proizlaze od EM-1,a ne od kompostnog soka.
Kompostni sok po metodi m2 je odlično rješenje za poljoprivredu,a sva ona svojstva koja je netko ranije
pomenuo vezano za naučnicu iz Kine (ili neke druge zemlje) su rezultat djelovanja efektivnih mikroorganizama EM-1.Treba svakako razlučiti efektivne mikroorganizme i tkz. "efektivne mikroorganizme" jer se pod taj naziv trpa sve što kome padne napamet.
Tko želi lako će doći do istine i točnih podataka,net je prepun napisa i lako je razlučiti o čemu se radi.
Ponuda za BOKASHI ostaje.

javorka

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
  • Postova: 163
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #47 u: 10 Veljače, 2014, 10:34:49 »
a što je s nama ostalima koji sami izrađujemo svoj  vlastiti bokashi? Kako mi možemo isprobati vaš proizvod.

Ponuda vam je nedefinirana???

Medo

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 19
  • Postova: 23
  • Živi svaki dan kao da ti je prvi
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #48 u: 10 Veljače, 2014, 14:49:32 »
nede58 hvala na ponudi, ali u nabavci gotovih pripravaka ne vidim ništa zabavno i zanimljivo pa ću se radije zabavljati izradom vlastitih.
lp,
Medo

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #49 u: 27 Veljače, 2014, 14:19:00 »
Beneficial Indigenous Organisms (BIM)

Lacto Bacilli
Forest Beneficial Microorganisms
Bamboo Microorganisms
Plant Specific Microorganisms
Rhizobium Nitrogen-Fixing Bacteria
Bionutrients
Kangkong (water spinach) Fermented Extract
Banana-Squash-Papaya (BSP) Fermented Extract
Fish Amino Acid
Calcium Phosphate
Ginger-Garlic Extract
Designer Compost

http://tribes.tribe.net/effectivemicro/thread/d6b8fd03-e2c7-4650-a658-51fdf4f013ad
« Zadnja izmjena: 27 Veljače, 2014, 14:25:00 od m2 »

javorka

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
  • Postova: 163
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #50 u: 28 Veljače, 2014, 14:52:13 »
Koristim Lacto Bacille za izradu Bokashi komposta, a ove ostale vrste mikroorganizama ću isprobati.

Lacto Bacili se pokazali sasvim ok. Ove zime sam napravila toliko hrpica na koje mislim sad u proljeće posaditi svoj bostan (obožavam dinje i lubenice).

Karnak

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Postova: 2
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #51 u: 28 Veljače, 2014, 20:02:56 »
Da li neko moze da mi objasni kako se vrsi inokulacija mekinja sa Lacto Bacillus-om znam da ste vec postavljali youtube link sa objasnjenem ali bih vas zamolila ako neko moze da mi postupak objasni na srpskom

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #52 u: 27 Ožujka, 2014, 12:33:16 »
Ne radim inokulaciju mekinja već LAB serum direktno koristim tako da ga prskam sa raspršivačem
(raspršivač je bio od nekog sredstva za čišćenje stakla) po slojevima organske materije koja se nabija
(može i drvena cjepanica kao alat za nabijanje)

LAB serum se može čuvati u frižideru (prije toga naravno filtriran kroz npr. gazu)

Ove godine sam prvi put kopao na istom mjestu gdje sam prije "ukopao" organsku materiju obrađenu LAB-om
na površini 120x120 cm našao sam 30-tak gujavica (sve debljine prsta)! http://hr.wikipedia.org/wiki/Gujavice ,
dok samo 60 cm dalje ista površina za prvi "ukop" samo jedna !
Očigledno ih "LAB" privlači ne kopam više na istom mjestu jer su 3-4 nažalost nastradale :-(

Karnak

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
  • Postova: 2
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #53 u: 27 Ožujka, 2014, 19:05:17 »
Molim vas recite mi dali se LAB serum razblazuje ili se tako koncentrovan prska i dali ste probali da prskatei nadzemne delove biljke kao preventivu od bolesti.Pozdr.

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #54 u: 27 Ožujka, 2014, 20:09:50 »
Molim vas recite mi dali se LAB serum razblazuje ili se tako koncentrovan prska i dali ste probali da prskatei nadzemne delove biljke kao preventivu od bolesti.Pozdr.
-Ne razblažuje se...
-Nisam probao, ne znam kakav je efekt od toga prskanja po listovima, ali mislim da se onda treba razrjediti (razrjeđuje se iscjedak iz kante 1:100 ako se gnoji sa njim)
« Zadnja izmjena: 27 Ožujka, 2014, 20:17:56 od m2 »

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #55 u: 29 Ožujka, 2014, 18:31:08 »
Japanese students design home heated and cooled by fermenting straw

...Japanese students at Waseda University have designed and built an innovative straw house that produces its own heat through agricultural fermentation. During the cold months, dried straw is composted in acrylic cases within the house using the low-odor Japanese “bokashi” method...



http://www.treehugger.com/green-architecture/japanese-students-design-home-heated-cooled-fermenting-straw-waseda-university.html



m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #56 u: 20 Prosinca, 2014, 17:09:07 »
Otpadni enzim...
1 smeđi šećer ili melasa (može se nabaviti u šećeranama)
3 voće i povrće
10 voda

Na zadnjoj sl. se vidi da je kanta već preko noći nabrekla od plinova...
Sad još čekati 3 mj. i svaki dan ispuštati plinove :-)
« Zadnja izmjena: 20 Prosinca, 2014, 18:17:04 od m2 »

Ancy

  • Početnik
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 1
  • Postova: 7
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #57 u: 24 Travnja, 2015, 07:49:03 »
Podižem.

Krenula sam si raditi kućni komposter a onda od mamine frendice dobila posudu za Bokashi (jer si je ona sredila vrtni komposter). I prema uputstvima m2 uzgojila svoje laktobacile na kravljem mlijeku i zobenom mlijeku, te odlučila da je proba sa kravljim daleko uspješnija jer je naraslo daleko više materije  :biggrin:

Uglavnom, prekjučer sam složila svoj divni kućni otpad i pošpricala sa otopinom laktobakterija, i sad radoznalo čekam  :001_cool:

Nekoliko mi se pitanja mota po glavi:
1) svako koliko se smjesa treba špricati/inokulirati i koliko obilato? svaki put kad dodam neki otpad (a to je barem jednom dnevno)?
2) koliko se otpada može skupljati u jednoj kanti? imam kantu od 25 L i osjećaj da kreiram beskonačno mnogo otpada (a opet sigurno manje od prosječnog građanina jer opsjednuto recikliram i smanjujem kupovinu proizvoda koji imaju brdo ambalaže, otpada, whatever...)
3) može se dodavati kuhinjski otpad uključujući mliječne proizvode i otpad životinjskog podrijetla. jel to uključuje termički obrađenu hranu, kosti, zamašćenu hranu, začinjenu hranu (npr. kosti od mesa, ostatke začinjene salate....)? malo me toga frka...
4) što je sa papirnatim (celuloznim) otpadom poput papirnatih maramica i vatica (ako nisu onečišćene nekom kemikalijom npr. kozmetikom)?

Uh, tolko nedoumica  :confused1:

Hvala na odgovorima!


m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #58 u: 24 Travnja, 2015, 09:58:50 »
Podižem.

Krenula sam si raditi kućni komposter a onda od mamine frendice dobila posudu za Bokashi (jer si je ona sredila vrtni komposter). I prema uputstvima m2 uzgojila svoje laktobacile na kravljem mlijeku i zobenom mlijeku, te odlučila da je proba sa kravljim daleko uspješnija jer je naraslo daleko više materije  :biggrin:

Uglavnom, prekjučer sam složila svoj divni kućni otpad i pošpricala sa otopinom laktobakterija, i sad radoznalo čekam  :001_cool:

Nekoliko mi se pitanja mota po glavi:
1) svako koliko se smjesa treba špricati/inokulirati i koliko obilato? svaki put kad dodam neki otpad (a to je barem jednom dnevno)?
2) koliko se otpada može skupljati u jednoj kanti? imam kantu od 25 L i osjećaj da kreiram beskonačno mnogo otpada (a opet sigurno manje od prosječnog građanina jer opsjednuto recikliram i smanjujem kupovinu proizvoda koji imaju brdo ambalaže, otpada, whatever...)
3) može se dodavati kuhinjski otpad uključujući mliječne proizvode i otpad životinjskog podrijetla. jel to uključuje termički obrađenu hranu, kosti, zamašćenu hranu, začinjenu hranu (npr. kosti od mesa, ostatke začinjene salate....)? malo me toga frka...
4) što je sa papirnatim (celuloznim) otpadom poput papirnatih maramica i vatica (ako nisu onečišćene nekom kemikalijom npr. kozmetikom)?

Uh, tolko nedoumica  :confused1:

Hvala na odgovorima!

1.) Dodavati u tanjim slojevima i pošpricati (4-6 puta stisnem špricaljku za sloj, sloj 2-3 cm)

2.) Možeš dodavati koliko hoćeš (dok stane u kantu :-) ),
ali mora se dobro nabiti (nabijanje-najbolje otvoriti tetrapak od mlijeka i zavući ruku unutra...) i
zatim onemogućiti pristup zraku nabijenoj masi oblaganjem završnog sloja sa kakvim najlonom i sve tako
dok se kanta ne napuni do vrha do zatvaranja poklopcem da ne ostane zraka.
Koristim manje kante 5-7 L da ne moram to raditi sa najlonom jer se kanta brzo napuni, 25 L je ogromna kanta pogotovo za jednu osobu.
Koristim kante u kojim je prije bila hrana, a ne boje, kemikalije i sl,

3.)Mliječni otpad sir, kremasto, ok, vodenasto mliječno ne (npr. pokvareno mlijeko) "sir" od pripremanja LAB-a isto ok
ostatke životinjskog porijekla usitniti (kosti izbjegavati da se ne nabodeš dok nabijaš masu) i
ne staviti na jedno mjesto rasporediti  i zamiješati sa biljnim ostacima
Termički obrađena hrana ok
Začinjeno ok
Uglavnom sve dobro zamiješati sa "čistim" biljnim ostacima (kora od krumpira, jabuka i sl. npr. )
prije nabijanja (što više biljnih ostataka puno više od mesnih)

4.)Isto ok ako toga nema previše (izbjegavam papir to stavljam u stari papir)...

Kompostiram klasično ljeti na balkonu (kompostiram sve dodajem strunulo šumsko lišće, dodajem biougljen na ostatke životinjskog porijeka...) ,
zimi radim predkompostiranje LAB-om...

« Zadnja izmjena: 24 Travnja, 2015, 11:10:48 od m2 »

nede58

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
  • Postova: 15
Odg: Bokashi kompostiranje
« Odgovori #59 u: 24 Travnja, 2015, 11:42:28 »
Za Ancy i ostale koji su krenuli sa kućnim kompostiranjem dostavljam slikovne upute za kompostiranje Bokashi-jem uz napomenu da nije dobila posudu za Bokashi već posudu za kompostiranje.Bokashi je smjesa koja se dobije fermentacijom mekinja uz pomoć efektivnih mikroorganizama EM-1 i izgledom podsjeća na piljevinu.Sadrži aerobne i anaerobne mikroorganizme tako da u otpadu umjesto procesa truljenja dolazi do fermentacije koja je ugodnog mirisa,a efektivni mikroorganizmi EM-1 daju posebnu prirodnu učinkovitost kako dobivenom humusu tako i Bokashi kompostnom soku.Za pohvalu je svakako i metoda kompostiranja pomoću lacto bakterija jer one uz fotosintetičke igraju i jednu od glavnih uloga u efektivnim mikroorganizmima EM-1 (uz ostalih 80 mikrobnih skupina).Otpadni enzimi su odlična stvar za vrtove,a napominjem još da za primjer efektivni mikroorganizmi EM-1 sami,pored ostalog proizvode preko 200 različitih korisnih enzima.Možda malo previše informacija za obično kućno kompostiranje,ali znanje ne škodi pa između više opcija neka svako izabere njemu najbolju.
Kako bi pomogao oko nekih nedoumica vezano za Bokashi kućno kompostiranje dostavljam slikovne upute,a sam postupak možete vidjeti na video linku :https://www.youtube.com/watch?v=DjxwEAGjzh8 .Posudu si možete izraditi i sami,a stvar je u mikroorganizmima,a ne u posudi,jer će vam bez njih biomasa sagnjiliti i smrdit.



 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal