Podižem.
Krenula sam si raditi kućni komposter a onda od mamine frendice dobila posudu za Bokashi (jer si je ona sredila vrtni komposter). I prema uputstvima m2 uzgojila svoje laktobacile na kravljem mlijeku i zobenom mlijeku, te odlučila da je proba sa kravljim daleko uspješnija jer je naraslo daleko više materije 
Uglavnom, prekjučer sam složila svoj divni kućni otpad i pošpricala sa otopinom laktobakterija, i sad radoznalo čekam 
Nekoliko mi se pitanja mota po glavi:
1) svako koliko se smjesa treba špricati/inokulirati i koliko obilato? svaki put kad dodam neki otpad (a to je barem jednom dnevno)?
2) koliko se otpada može skupljati u jednoj kanti? imam kantu od 25 L i osjećaj da kreiram beskonačno mnogo otpada (a opet sigurno manje od prosječnog građanina jer opsjednuto recikliram i smanjujem kupovinu proizvoda koji imaju brdo ambalaže, otpada, whatever...)
3) može se dodavati kuhinjski otpad uključujući mliječne proizvode i otpad životinjskog podrijetla. jel to uključuje termički obrađenu hranu, kosti, zamašćenu hranu, začinjenu hranu (npr. kosti od mesa, ostatke začinjene salate....)? malo me toga frka...
4) što je sa papirnatim (celuloznim) otpadom poput papirnatih maramica i vatica (ako nisu onečišćene nekom kemikalijom npr. kozmetikom)?
Uh, tolko nedoumica 
Hvala na odgovorima!
1.) Dodavati u tanjim slojevima i pošpricati (4-6 puta stisnem špricaljku za sloj, sloj 2-3 cm)
2.) Možeš dodavati koliko hoćeš (dok stane u kantu :-) ),
ali mora se dobro nabiti (nabijanje-najbolje otvoriti tetrapak od mlijeka i zavući ruku unutra...) i
zatim onemogućiti pristup zraku nabijenoj masi oblaganjem završnog sloja sa kakvim najlonom i sve tako
dok se kanta ne napuni do vrha do zatvaranja poklopcem da ne ostane zraka.
Koristim manje kante 5-7 L da ne moram to raditi sa najlonom jer se kanta brzo napuni, 25 L je ogromna kanta pogotovo za jednu osobu.
Koristim kante u kojim je prije bila hrana, a ne boje, kemikalije i sl,
3.)Mliječni otpad sir, kremasto, ok, vodenasto mliječno
ne (npr. pokvareno mlijeko) "sir" od pripremanja LAB-a isto ok
ostatke životinjskog porijekla usitniti (kosti izbjegavati da se ne nabodeš dok nabijaš masu) i
ne staviti na jedno mjesto rasporediti i zamiješati sa biljnim ostacima
Termički obrađena hrana ok
Začinjeno ok
Uglavnom sve dobro zamiješati sa "čistim" biljnim ostacima (kora od krumpira, jabuka i sl. npr. )
prije nabijanja (što više biljnih ostataka puno više od mesnih)
4.)Isto ok ako toga nema previše (izbjegavam papir to stavljam u stari papir)...
Kompostiram klasično ljeti na balkonu (kompostiram sve dodajem strunulo šumsko lišće, dodajem biougljen na ostatke životinjskog porijeka...) ,
zimi radim predkompostiranje LAB-om...