Na internetu je mnogo strucnjaka, najvise volim one koji uzmu od oka uzorak zemlje, pa doliju od oka vode, i nasuju od oka neke kiseline nepoznate koncentracije, soli ili luzine... i onda donesu cvrsti zakljucak

Manje vise svaka zemlja ce se tako pjeniti jer ima zdrobljenih dijelova puzeve kucice, ljuske jaja od ptica sa drva iznad ili zrnca pjeska od vapnenca, sto ne znaci automatski da je i luznata. S druge strane ako uspijes zapjeniti sodu bikarbonu, onda nemas zemlju vec neki kiseli otrov...

Gledaj na to s logicne strane... zamisli si lijevi i desni ekstrem u svakom od tih postupka, dobiti ces spektar rezultata.
Ako uzmes u obzir da se neka kiselina ili luzina uvijek tezi neutralizirati, odnosno povezati se i prijeci u stabilnije stanje, jasno je da u prirodi koncentracija nece biti znacajna, bar ne toliko da bi mogao primjecivati baloncice CO2... kiselina u zemlju moze doci recimo fermentacijom voca, ili radom, odnosno izlucevinama bakterija, kukaca ili korijenja biljki, dok luzina od vapnenca, anorganskih spojeva iz biljki, pepela, rude...
Tako da ces kiseliju zemlju imati gdje je vise zivota, humusa, komposta, a luznatu gdje je vise otapanja, ispiranja, zapuha, naplavina, zgazenih puzevih kucica, kosti, protoka vode, gorenja i drugih nezivih reakcija.
Evo par videa koji nose informaciju o analizi pH, dakle trazi se koncentracija slobodnih vodikovih iona, i nuzno je proci kroz proces ispravnog uzorkovanja i obrade prije analize... to je bitno za komercijalnu poljoprivredu jer oni stalno spricaju s svim i svacim po tlu...
How to Take a Soil Sample
How Soil Tests are Analyzed
To determine the pH of a soil sample
How to prepare a soil slurry for pH measurement
Inace, pojma nemam o analizi tla, ali tvoj video ne predstavlja postupak kojim bi se ista dalo zakljuciti.