Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: KAKO BRZO SHVATITI PRINCIPE REZIDBE?  (Pročitano: 27353 puta)

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
KAKO BRZO SHVATITI PRINCIPE REZIDBE?
« u: 26 Listopada, 2013, 17:32:32 »

Mogu vam stručnjaci pričati priče, ali dok sami ne uzmete u ruke voćarske makaze i testeru, dok ne uđete u krošnju voćke, nećete razumeti ništa. Kad stanete pred neorezano stablo, bez znanja i iskustva, u glavi vam se roji čitav niz pitanja: Koja je grana suvišna i treba je udaljiti da bi se "osvetlila" krošnja? Šta uraditi s jakim izbojcima "vodopijama"? Na kojem mestu i pod kojim uglom treba rezati granu da posle rana zaraste, a ne da izazoveš stvaranje šupljine u deblu? Koje su grančice rodne, od kojih se očekuje rod, a koje su izrodile, ostarele i treba ih udaljiti? Kako prorediti rodne grančice, ostaviti ih koliko je potrebno, da stablo ne bi prerodilo, da kvalitet ploda ne bi opao? Kako rezati da rod ne "pobegne" u vrh krošnje? Kako "vraćati krošnju nazad" da bi zadržala uvek zadani oblik, odnosno, kako je održati uvek mladom?



"Videti" stablo

Sve su to bitna pitanja, ima ih još, a neiskusnom voćaru od njih nastaje velika zbrka u glavi! Nema druge, mora se u sve to ući ako hoćeš imati dobar i produktivan zasad. Puno stabala treba orezati, mladih i starih, dok se počneš snalaziti. Pri tome, ako je sreće, dobri poznavaoci trebaju vas voditi, ispravljati, savetovati. I tek kad prođe nekoliko godina prakse, vi odjednom počnete "da vidite" stablo, možete mu prići, brzo skenirati krošnju i odrediti gde primeniti makaze i testeru. Pokušajmo se suočiti s naoko nerešivim zadatkom, korak po korak!





Alat za rezidbu

Prvo treba izabrati kvalitetni alat. Pođimo u prodavnicu poljoprivrednog alata i izaberimo:

- voćarsku rasklopnu testeru, jednu veću i jednu manju;
- makaze vinogradarske makaze voćarske;
- makaze s dugim ručkama za rezanje debelih grana.


Ako imate veći voćnjak, više od pola hektara, isplatiće vam se kompresor i pneumatske makaze, što će vam olakšati i ubrzati rezidbu. Ti kompresori obično imaju 4 - 6 priključaka za makaze. Nemojte zaboraviti i pastu za zamazivanje rana (rezova od rezidbe). Nabavite odmah i plastično uže za vezivanje i savijanje skeletnih grana. Nemojte na alatu štedeti, jer jedino ispravnim oštrim namenskim alatom možete rezidbu izvršiti kvalitetno i brzo.


 


Struktura stabla voćke

Pokušajmo "videti" stablo. Nadzemni deo voćke se sastoji od skeleta, rodnih grančica i lišća (u vegetaciji). Skelet voćke je sklop vertikalnih, nagnutih i horizontalnih nosivih grana. Skeletne grane nose na sebi težinu roda, rodnih grančica, lišća, ali i udare vetra. Ako skelet nije pravilno formirana, voćka se pod tim teretom često lomi, zbog čega stradaju njeni delovi, ili pak celo stablo. Najslabije tačke krošnje su mesta gde se skeletne grane odvajaju od debla, ili gde se sekundarne grane skeleta odvajaju od primarnih (mesta grananja). Čvrstoća tih spojeva zavisi od ugla koji skeletna grana zatvara s deblom, ili sekundarna grana s primarnom. Što je ugao otvoreniji, to je veza čvršća. Uski (oštri) uglovi su najčešći nedostatak mehaničke čvrstoće skeleta voćke. Nosivost grane koja izbija pod uglom od oko 30 stepena dvaput je manja od nosivosti grane koja izbija pod uglom od oko 70 stepena..

Da bi se izbegle nepoželjne posledice, moraju se još u prvoj godini nakon sadnje izabrati mladice s otvorenim uglom grananja, od kojih će se formirati osnovne skeletne grane buduće krošnje. Nakon sadnje voćka se prikrati na visini 50 - 60 cm od zemlje. Ispod reza pojavljuju se nove mladice. Ako je njihov broj velik, onda je izbor budućih skeletnih grana lak. U slučajevima kada je broj novih mladica ograničen, ili se pak radi o sorti koja po svojoj prirodi stvara mladice pod oštrim uglom, onda se moraju preduzeti posebne mere za ispravljanje tih uglova dok su još mladice zeljaste. To se postiže postavljanjem potpora od prutova i podvezivanjem mladica, čim one porastu 15 - 12 cm. Potpore se postavljaju i međusobno vežu pod uglom koji buduća skeletna grana traži.





Rezidba voćaka

Rezidba voćaka vrlo je složen i odgovoran posao, koji se još ne obavlja dovoljno stručno, odnosno pravilno. Nestručnim rezom može se izazvati više štete nego koristi. Za pravilno obavljanje reza potrebno je puno stručnog znanja i iskustva. Posebno treba poznavati morfologiju ili oblik rodnih i nerodnih pupoljaka i izbojaka. Zatim, treba upoznati osnovne principe fiziologije rasta rodnih i nerodnih oblika izbojaka.Treba poznavati ponašanje voćaka prema rezu, u zavisnosti od ostalih uslova uzgoja..

Ali, ne smemo gubiti hrabrost i izbegavati rezidbu voćaka. Naš narod lepo kaže: „Ko reže greši, ali još više greši ko ne reže“. Osim toga, u narodu je prisutna i izjava „Dvaput meri, onda seci.“ Danas, na temelju praktičnog iskustva, pouzdano znamo da je prvi preduslov redovne i obilne rodnosti uravnotežen rast voćke. Stoga ćemo često čuti izreku „Dobro uravnoteženo, dobro orezano“.

 


U voćnjaku je potrebno budno pratiti promene nakon rezidbe, jer ćemo na taj način najbolje naučiti tehniku rezidbe, uočiti gde smo pogrešili a gde dobro rezali. Kad sami uočimo greške, lako ćemo ih ukloniti i izbegnuti u radu. Potrebno je, dakle, steći vlastito iskustvo. Najbolje vreme za rezidbu kod voćki i žbunova je po pravilu februar i mart (zrela rezidba) odn. jul i avgust (zelena rezidba).

Veličina i oblik stabla su vrlo važni. Ostavite li ih da prirodno rastu, mnoga će stabla postati nepraktično velika za prosečan voćnjak. Zbog toga su razvijeni manji oblici koji se uzgajaju na patuljastim i manje bujnim podlogama, ali voćke možete oblikovati i orezivati kao lepeze, palmete i vretena što takođe omogućuje uzgoj na manjim površinama. Cilj rezidbe je stvaranje i održavanje optimalnog odnosa između rodnih i nerodnih grana.

Ispravno orezivanje održava otvorenu, ne pregustu strukturu, koja omogućuje najviše sunčevog svetla i pojednostavljuje prskanje i berbu. Kako bi se stvorio određeni oblik, kod mladih se biljaka orezivanje kombinuje sa oblikovanjem. Uklanjaju se svi neželjeni mladi izboji, dok se ostali skraćuju kako bi se isprovocirao rast bočnih izboja. Oblikovano rodno stablo orezuje se zbog izazivanja optimalnog rasta i stvaranja plodova iscrpljuju. Njih odrežemo do osnove. Rodne grane ne režemo. Mlade izbojke koji su previše uspravni treba naterati da stvaraju više cvetnih pupoljaka, što se postiže povezivanjem, kako bi stajali više vodoravno. Najviše cvetova, a time i plodova, nastaje na položenim rodnim granama.





Praktična iskustava iz voćnjaka

Rezidba voćaka i formiranje krošnje je jedna od najznačajnijih agrotehničkih radnji, a cilj toga je pravilno obrazovanje krune voćaka, brži rod i zadovoljavajuća rodnost i visok kvaliteta plodova. Pravilnu formu krošnje postižemo savijanjem grana i postupkom letnje zelene rezidbe, koja se provodi u toku vegetacije. Povijanje i usmeravanje jednogodišnjih izdanaka sa specijalnim savijačima grana je izuzetno značajna mera u formiranju uzgojnog oblika, a sprovodi se od godine sadnje do formiranja željenog uzgojnog oblika krošnje i to prvih nekoliko godina i kasnije kad pomlađujemo stariju voćku. Savijanje grana sa specijalnim savijačima grana ima za cilj da se uveća ugao kod svih jednogodišnjih izdanaka koji u svom razvoju imaju oštar ugao u odnosu na osnovu stabla. Ova mera savijanja grana, provodila se do sada raznim pomagalima, kao vezanje kanapom, koji može, da se uraste u granu i na tom mestu grana pukne, neki obese na grane tegove koje naprave od betona i žice, takav teg se lako može kod jakog vetra pomaknut prema kraju grane i zbog svoje težine takvu granu i otkinuti od stabla. Takav teg može pasti u travu i kad kosimo ili malčiramo možemo oštetiti kosilicu.

Svi dosadašnji načini savijanja grana su bili komplikovani, uzeli su podosta vremena, sada se to može uraditi dvadeset puta brže i efikasnije sa specijalnim savijačima grana. Ugao grananja treba uvećati do položaja 65-75° u odnosu na stablo voćke. Ovakav način razvođenja jednogodišnjih izdanaka sa specijalnim savijačima grana ima za cilj bolje i brže formiranje cvetnih pupoljaka i smanjenje lomljenja grana u kasnijim godinama razvoja i pune rodnosti.

Voćke na kojima se ove mere ne provede, u kasnijim godinama razvoja i pune rodnosti, imaju čestu pojavu oštećivanja grana pod teretom roda, vetrova i velikih oluja. Kada se ova mera savijanja grana propusti u prvoj, eventualno drugoj godini, sa velikim naporom se može korigovati kasnije, jer grane postaju bujnije, lomljivije, teže se savijaju i već tada se lome. Ovu meru savijanja grana sa specijalnim savijačima grana treba provoditi kod svih vrsta voćki kod pojedinih stabala u voćnjaku isto tako u zasadima šljiva, jabuka, kruška, trešanja patuljastog, srednjeg i visokog rasta višnje, marelice, breskve, kaki jabuke i drugih vrsta, gde se teži slobodnijem formiranju uzgojnog oblika sa dužim skeletnim granama. Posebno se mora savijanje grana primieniti u sistemu guste sadnje, koja danas kod mnogih voćara zauzima sve veće površine. Ova mera savijanja grana se može korisno primenjivati i u zasadima voćara amatera, jer je dosta brza
i jednostavna i voćnu sadnicu nateramo u brzi rod.


 


Tehnika postavljanja

Posle sadnje voćki i prikraćivanja vrhova i spoljnih grančica, može se odmah početi sa savijanjem jednogodišnjih grančica. Savijač grana zapnemo za stablo ili grančicu (prikaz na fotografijama) i uhvatimo grančicu, savijač grančicu drži u željenom položaju savijanja negde tri nedelje i grana ostane u pognutom položaju; posle možemo savijač grana premestiti na drugu granu i postupak ponovimo. Specijalni savijači grana mogu ostat na granama tako dugo, dok ne izraste iz stabla nova grana i tada premestimo savijač na tu granu i istu savijemo. Postupak radnje savijanje pojedine grane traje tri do pet sekundi i puno je brže od svih poznatih načina savijanja grana, savijač grana ima četiri pozicije i jakosti savijanja grana i upotrebljava se od početka aprila do kraja avgusta. Početkom devetog meseca kada su savijači grana svoju funkciju odradili, iste pokupimo i upotrebimo sledeće godine već u proleće. Proizveden je od takvog materijala da je dugotrajan, izdržljiv na suncu i zimi i upotrebljiv dugi niz godina.



Kocić Svetlana, dipl. inž. voćarstva
« Zadnja izmjena: 28 Lipnja, 2019, 13:18:48 od Nikola »

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Fliper 777

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
  • Postova: 95
Naučiti prvo razlikovati vegetativne i generativne pupoljke tj rodne ( iz kojih se razvija cvijet i kasnije plod) i drvenaste ( iz kojih nastavlja da raste grana).Za mene je to osnova  i poznavanje rodnih grančica različitih vrsta voća i raspored pipoljaka na njima - što je već sortna odlika.
Oprostote mi što tušim,ali ja sam zaljubljenik u voće.Ne gledam Tv,ali čitam sve što nađem o gajenju voća.
Bez vrta nisam ljudsko biće.

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
tačno, ali su pupoljci obično jedni pored drugih pa to i nije toliko bitno. jedino je višnja izuzetak jer ima čisto vegetativne grane. pupoljke nije teško razlikovat obično su vegetativni jednostruki a generativni imaju po 2-3.

Fliper 777

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
  • Postova: 95
Nije baš tako,ali svako ima pravo na svoje misljenje.
Ne možeš znati dobro orezivati ako ne znaš šta ćeš dobiti za narednu godinu,2 ili 3.
A ovo za raspored vegetativnih i generativnih pupoljaka nije nešto sa čime bih se ja složio.Svaka vrste i sorta je drugačija po pitanju rasporeda pupoljaka i nastavka rasta rodnih grana i evolucije vegetativnih prirasta u rodne grančice.

I zaboravih da napisem za višnju.Višnja ima gole grane zato što grane ogole nakon cvjetanja i roda.To ti od rasporeda generativnih pupoljaka.Bez poznavanja pupoljaka i tipa rodnih grana nema ništa.
« Zadnja izmjena: 11 Studenoga, 2013, 11:18:15 od Fliper 777 »
Bez vrta nisam ljudsko biće.

dr.jare

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 12
  • -Receive: 10
  • Postova: 29
 Davno sam negde citao da je bolje ne orezati vocku nego je ne strucno orezati... obicno se priroda sama postara o svemu... vocke koje se stalno orezuju imaju daleko manji zivotni vek od onih koje se ne orezuju... ja licno ne orezujem svoje vocke (lozu i kivi orezujem) osim ako neka grana skrene na stazu gde se prolazi ili kod komsije...

Fliper 777

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
  • Postova: 95
Ja ima imanje u kraju gdje se stablima voćaka uopšte ne prilazi.Sve je puno bolesti i štetočina,plodovi sitni.

Svako stablo posmatram kao živo i kao što bih se brinuo o životinji tako se brinem i o svojim biljkama.Da li im nešto treba,da nije vjetar polomio grane,đubrim kompostom,tretiram biljnim preparatima i slično.

Slažem se da orezano voće živi kraće,ali imam i takvih stabala koje baš intenzivno orezujem.Ko će da dočeka neku staru sortu jabuke da prorodi nakon 10godina?Imam ove što baš orezujem,na kržljavim podlogama i na sejancima, i to su za mene - da i ja pojedem nešto.Bolje da ja imam ove svoje nego da kupujem one smrdljive plastične iz neke plantaže i tretirane ko zna čim.

Genijalana rečenica:  Davno sam negde citao da je bolje ne orezati vocku nego je ne strucno orezati.
Više štete naprave ovi što nosom paraju oblake kada se dohvate orezivanja nego olujno nevrijeme.


Bez vrta nisam ljudsko biće.

dr.jare

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 12
  • -Receive: 10
  • Postova: 29
Ko će da dočeka neku staru sortu jabuke da prorodi nakon 10godina?
Zasto bi cekao 10 god.? Stare autohtone sorte se kaleme i stizu u rod isto kao i ove nove sorte oko 3 god. od kalemljenja. U pravu si da ove nove sorte zahtevaju orezivanje, prskanje, proredjivanje plodova i daleko vise nege od starih sorti kojih je sve manje...

Fliper 777

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
  • Postova: 95
  ::)
Znam,ali eksperimentišem i ukrštam.Hoću da vidim šta ću dobiti.A to mi je i granica sa susjednom parcelom. Jednom riječju RADOZNALOST.

Imam i starih kalemljenih sorti,ali mi zanimljivo da vidim šta ću dobiti od sjemenki.Za sada imam jabuke,kruške,vinovu lozu.Donesem ja kući i samonikle orahe,4 komada za sada.Višnje su mi bolje ove što smo ih pronalazili po živicama i šikarama nego ove iz rasadnika.Jagode donosim gdje god ih pronađem u prirodi i razmnožim.
Ljubav prema voću  :blush:
Bez vrta nisam ljudsko biće.

dr.jare

  • Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 12
  • -Receive: 10
  • Postova: 29
Ove nove sorte se tako i dobijaju ukrstanjem i eksperimentima (vestackim oprasivanjem u sterilnim uslovima da ne bi pcele donele neki drugi prah)... ali ako imas u dvoristu samo jednu vocku bilo koje vrste na primer samo breskvu ili samo jabuku ili... onda tu nema ukrstanja izmedju sorti i sadnjom takvog semena vocka nije vise plemenita i ide se "korak u nazad" to jest vuce ka divljoj... ponekad se desi da sejanci od kospica kojih jedemo i bacimo u bastu niknu vocke velikih plodova ja sam imao slucaj sa breskvom i kajsijom (verovatno bilo vise razlicitih sorti vocaka u tom vocnjaku)... a ponekad se desi onaj "korak u nazad" i budu sitne...
Sad bas gledam Vrtlarica je postavila interesantan pdf u temi "ekolosko vinogradarstvo" http://www.undp.hr/upload/file/294/147419/FILENAME/izbor_sorti_za_ekovin.Maletic.pdf
tu su objasnjeni osnovni principi dobijanja novih sorti grozda a to vazi i za ostalo voce.
« Zadnja izmjena: 25 Studenoga, 2013, 18:25:54 od dr.jare »

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal