naletio sam slučajno na ovu stranicu:
http://www.namayasai.co.uk/index.htmna kojoj je predstavljeno nekih 30-ak najbitnijih povrtlarskih kultura koje se tradicionalno gaje u japanu...
prvo što moram primjetit je to da je dosta vrsta možda mnogo bliže izvornim divljim oblicima nego što je to slučaj kod nas na zapadu... tako japanci uzgajaju pitomi čičak (arctium lappa) čiji se korijen može jesti, a kultivisali su i neke vrste anđelike, hrizanteme, pelina i vodopije... jede se i divlja rukola koju sam ja ovog ljeta uspio nać (u okolini metkovića) i odlična je!
neke vrste japanskog povrća postaju popularne i kod nas kao npr. daikon i azuki pasulj, zbog niza pozitivnih osobina...
mada mi estetika ne znači puno moram ipak priznati da je japansko povrće i vizuelno privlačno i interesantno, naročito japanska crna paprika togaraši (capsicum annuum longum) i biljka neobičnog izgleda nigauri (momordica charantia).
ako čitati knjige masanobu fukuoke, evo još jednog razloga za šta može biti interesantna ova stranica...