Konačno zasadio i ljubiteljice ljeta. Valjda će biti tog ljeta?
Znači one zadnje dvije gredice koje su čekale prekrivene agrotekstilom. Otkrio, malo grabljama prošao po korovu, izravnao... Namjera je bila da ih potpuno prekrijem još kartonom, pa kompostom, i onda sadim u rupe kroz karton. Krenuo sa prvom gredicom. Onda je krenula pljuštati kiša. Obukao sam kišno odijelo i krenuo navažati gnoj na gredicu tj. prekrivati karton.
Mučio sam se dosta sa time, par sati samo ukrcavanja komposta u kariolu (tačke) i istresanja na gredicu. Stane kiša, skinem se. Krenu pčele letjeti oko glave. Obučem odijelo za pčelarstvo. Krene kiša, smoči odijelo. Ja skinem, obučem se u kabanicu, i opet sve iznova 3-4 puta. Pred kraj, počelo se tako klizati po mokroj travi i blatu, da sam par puta skoro pao, jednom i potpuno pao u blato i prevrnuo punu kariolu gnoja na pola puta do gredice.
Dan pri kraju, posla previše, tako da sam na drugoj gredici preskočio karton i prekrio sve sa dosta vreća glistinca. Već mi se pokazao super na prijašnjim gredicama, znam da će biti ok. Samo će korova biti više nego sa kartonom i gnojem.
I za kraj dana ekspresno pozabadam paprike, rajčice i batat. Sad se nadam ozbiljnijem grijanju i pravom ljetu. Mjerio sam temperaturu zemlje, ispod 14 stupnjeva. A batat traži minimalno 15 da bi rasao. Ako je hladno, piše da će stagnirati, lišće požutjeti, a možda i strune u vlažnoj zemlji. Tako mi je nekako bilo i u ranijim pokušajima, pa moram dobro paziti na to.
Ako se desi da dobro ugrije i batat krene rasti, ok, a ako ne, morati ću neke lukove, pa natkrivati. Zato su dvije gredice jedna do druge, možda zajednički lukovi pa manji plastenik.