Zapamti

"Bolje koliba od slame u kojoj se smiju negoli palača od mramora u kojoj plaču."

Autor Tema: Uzgoj povrća 2025  (Pročitano: 28162 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
Odg: Uzgoj povrća 2025
« Odgovori #30 u: 20 Svibnja, 2025, 06:40:54 »
E, sviđa mi se taj radar! Mislim da će biti od koristi u narednim radovima. Ma znaš, pun auto sadnica, i ne volim da su mi dugo u tim uvjetima. Može se desiti i naredni dan neko nevrijeme ili sam spriječen na drugi način, pa mi sadnice predugo čekaju. Radije ja to riješim u kabanici ako se može. Kad su biljke u zemlji, onda sam danima miran. Općenito ovog proljeća na kišu gledam kao na veliku blagodat. Vrt zaista buja.
« Zadnja izmjena: 20 Svibnja, 2025, 06:46:38 od Nikola »
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
« Odgovori #31 u: 21 Svibnja, 2025, 18:13:23 »
To je precizno trenutno stanje, no tome treba  prethoditi dosta pouzdana prognoza od yr.no, npr za vrbovsko...

Da, forum ima problema s prikazom svg formata, za cijelu sliku klikni na link...
https://www.yr.no/en/content/2-3187257/meteogram.svg

Kako se vidi, ide vjetar, pa velika kisa, pa zahladjenje... ovo trebas uzeti sve s rezervom, ipak je to prognoza, obicno bude "bolje", ali nekada i "losije". Po mojem iskustvu dugogodisnjeg koristenja yr.no, prognoza za naredni dan im je dosta pouzdana, za dan iza isto prihvatljiva, i ona od tjedan dana nema veze s vezom... neupotrebljiva.
Pa izgleda da te ceka pokrivanje nasada, pogotovo ako su presadnice jos male ili osjetljive na hladnocu...  ::)
« Zadnja izmjena: 21 Svibnja, 2025, 18:18:20 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #32 u: 25 Svibnja, 2025, 23:38:09 »
Citat:
Kako se vidi, ide vjetar, pa velika kisa, pa zahladjenje... ovo trebas uzeti sve s rezervom, ipak je to prognoza, obicno bude "bolje", ali nekada i "losije".

Nadam se da je konačno to hladno vrijeme na odlasku. Proteklih dana se temperatura izgleda spuštala do 3-4 stupnja. Na kraju nisam pokrio ovo osjetljivo povrće jer nisam stigao. Ali sve je prošlo ok. Batat ima pokoji suhi listić, ali većinom su sadnice ok. Po prognozi ide pomalo porast temperature. Nekom povrću će odgovarati, drugom neće, i to je tako i planirano.

Salate mi, btw, super napreduju. Krenule su praviti one velike, masivne glave. Raširile su se tako da potpuno zatvaraju prostor i oko njih nema ni travke. Tikvice, sa druge strane, stagniraju još od prošlog mjeseca. Sad se kao naziru prvi novi listovi i prvi pupovi.
Problem je rješenje

coldplug

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #33 u: 17 Kolovoza, 2025, 16:56:55 »
Pozdrav svima,

Googlam si i naletio na ovaj topic, te se odmah registrirao da pitam pametnije od sebe. Nadam se da ne kršim pravila foruma što ulijećem tu umjesto u novu temu. Pišem tu jer je usko vezano za ovo što gospon Nikola piše.

Dakle zanima me gdje u nas nabaviti poveće količine komposta i sječke? Dakle "refužo", naravno ne u Bauhaus u vrećama, to je bezobrazno skupo. I pod kompost u prvom redu mislim na kompostirane biljne otpatke a ne na stajski gnoj.

Živim u Dalmaciji (Zadarska županija) i Njuškalo mi ne pomaže baš, kao ni Google ...

Hvala svima i svako dobro!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #34 u: 17 Kolovoza, 2025, 18:56:38 »
Pozdrav, slobodno ti "uleti" i na ostale teme, da se malo probudimo  :biggrin:

Iz mog iskustva, to je još uvijek pomalo teško pitanje, pogotovo za zapad i jug države. Ako je za uzgoj hrane, onda nije svejedno iz kojeg je izvora. Postoji kompostana u Prelogu, kažu ljudi da je najsigurnije kod njih uzimati kompost. Znači, poslati veliki kamion kod njih i natovariti rinfuzo punu prikolicu.

Sječku nisam još tražio. Sporadično se javljaju neki koji je prodaju, ali ne znam još da se netko odlučio time baš profi baviti, tj. da u svakom trenu može ponuditi velike količine. Provjeri sa ovima (Održivo d.o.o.), nedavno su dali oglas da imaju veće količine sječke.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.