I ja mislim da treba težiti unosu veće količine komposta na uzgojne površine, ali... Kompost je razgrađena organska materija, nije tlo. Tlo je vrlo komplicirana struktura koja se sastoji od organske tvari, mineralne tvari i naravno mreže živih bića (soil food web). U prirodi, biljke rastu u simbiozi sa tom mrežom živih bića. Hrane ih korijenovim izlučevinama, a zauzvrat dobivaju hranjiva koja im trebaju za razvoj i zdravlje. Ta simbioza ujedno djeluje
regenerativno po pitanju cjelokupnog okoliša, stvarajući tako povoljnije uvjete i za susjedne ili buduće organizme.
Zašto to ističem (iako je opće poznato). Kada se jedna prirodna parcela (recimo livada) temeljito očisti od korova, vrlo važan element ove simbioze je uklonjen. Dolazi do trenutnog prekida opskrbe korijenovim izlučevinama jer biljke više ne vrše fotosintezu. Mijenja se struktura mreže živih bića, nestaju ona koja ovise o fotosintezi, pojavljuju se ona koja vrše razgradnju umirućeg korijenja. Kada se nad takvim "umirućim" tlom navuče još i debeo sloj komposta, mikroorganizmi koji prirodno žive uz površinu tla sada budu zakopani duboko, što nije neka velika razlika u odnosu na preokretanje tla plugom. Prošle godine sam radio usporedbu tla u
šumskom vrtu gdje tlo nije kopano, nego je malčirano kartonom, lišćem i sječkom.

Izgleda mi prilično beživotno, unatoč nediranju i primjeni značajne količine organske materije. Za usporedbu, tlo koje je redovito prekopavano, pa onda na njemu
zasijani pokrovni usjevi (sudanska trava) izgledalo mi je mnogo bolje, zdravije.


Ova opažanja nisu izolirani slučajevi, vidim da isto ili slično primjećuju mnogi vrtlari. Prirodno tlo bi prekrili ogromnom količinom komposta, u kompostu uzgajali povrće, i kasnije našli da je ispod komposta tlo postalo prilično beživotno, zbijeno. Vrlo snažne biljke poput čičoke nisu uopće pokušavale gurnuti korijenje u tu zbijenu beživotnu podlogu.
Uzgoj čičoke u kompostu, vrijeme na videu 8:00
Možemo zaključiti da je eliminacija korova malčom pa onda debeo sloj komposta (ili sječke u mom slučaju) djelovao
degenerativno po pitanju mreže živih bića tla. I to je baš suprotno onom što želimo postići nekopanjem. Kopanje ili nekopanje, obično nije samo pitanje uštede vremena i naše energije, nego i zaštite i izgradnje mreže živih bića. U konačnici, stvaranje najboljih uvjeta za uzgoj hrane uz regeneraciju tla. Zato mislim da je tema "nekopanja" malo šira od samog izbjegavanja željeza u tlu. Postoji određena doza kopanja koja djeluje stimulirajuće na razvoj novog korijenja, a razvoj korijenja je po meni najviši prioritet nakon eliminacije korova.
Ja zapravo ne znam koja je količina kopanja optimalna u
mom tlu. Raznim pokusima pokušavam to utvrditi. Prve gredice sa početka ove teme započete su sa više kopanja. Onda sam prema kraju vrta sve manje kopao, s time da se to kopanje zapravo naziva rahljenje, jer ne dolazi do podizanja tla u vis niti preokretanja slojeva tla. Znači niti u jednom trenutku pripreme tla nije postojala rupa u tlu. Ali metal je prošao kroz tlo, sa ciljem da za njim uđe i korijenje novih biljaka.