Koje vrste povća su u ovim krajevima "zaboravljene"?
Raštika?
Koromač? (juhe su mrak od ovoga)
raštika, mada u hercegovini i dalmaciji ljudi je i dalje gaje (a i u srbiji u nekim krajevima), komorač isto može se nać tu i tamo, bob, iako i on recimo u istočnoj srbiji je jedna od uobičajenih kultura, isti slučaj je i sa ljoskavcem (fizalis), luk kozjak, slanutak, grašak šećerac, vrg, crna lubenica...
mnogo je gora sitacija sa žitaricama, gdje su one najkvalitetnije ili skoro potuno zaboravljene (heljda, leća, proso), ili se jako slabo koriste (raž, ječam, ovas), dok one ubjedljivo najgore po svim svojstvima čine okosnicu iskrane (pšenica i donekle kukuruz).
što se industrijskih biljaka tiče zaboravljen je lan, a konoplja je zabranjena (al nije zaboravljena

).
Meni je zanimljiv tušt, imam ga pun vrt i čula da se jede na salatu, ali se nisam nikad usudila probati 
Raštiku sam probala, kupila sam je ove zime na tržnici od jedne bake koja mi je savjetovala i kako da je skuham, bila mi je odlična. Dugo se može brati i mada je hladno.
tušt se i dalje dosta gaji ali uglavnom kao dekorativna vrsta, nisam siguran da se može ubrojati u povrće jer i ako se gaji ne pokazuje neke posebne znakove domestikacije, već smo ga pominjali među samoniklim biljkama, ja ga mnogo volim, naročito što je jedan od prvih zelenih zalogaja u godini....
raštika je mnogo kvalitetnija od kupusa, ima puno više vitamina i minerala i otpornija je na zimu ali se kupus gaji zbog veličine glavice i lakše manipulacije i trajnosti...