Organizacija sadrzaja kuhinjskog ormarica na ergonomski nacin
Pojam ergonomije (za obicne korisnike, "potrosace") se cesto spominje pri radu za kompjuterom, podesavanje visine stolice, stola i monitora... i tu opcenito i prestaje. Kao da nista drugo nije povezano s istom. U industriji je pak jako mnogo paznje posveceno ergonomiji.
U smislu organizacije nekog mjesta za pohranu pojedinog predmeta, ergonomija oznacava lakocu pristupa, intuitivnost i dostupnost u uobicajenoj situaciji, tako stedeci vrijeme i energiju, a pritom suptilno podizuci motivaciju pri radu.
Ergonomija se cesto nesvjesno ispoljava kada ostavljamo predmet na pojedino mjesto (bez svjesne namjere) gdje nam je i drugi puta zgodno doci do njega, i nije na niti koji nacin povezana sa redom (urednoscu) ili neredom. Dopustite si da se to dogodi, i detaljno proucite rezultate! Ljudi opcenito smatraju, odnosno odgojeni su da misle kako se bitnije podrediti redu (vizualnom izgledu) nego ergonomiji, sto u konacnici znaci da sebe ne cijene dovoljno spram zacrtanih drustvenih vrijednosti, tada ste sluga formalnog reda.
Prikazati cu par principa na koje valja obratiti paznju, odnosno da vam skrenem paznju na eventualne neke propuste koji su cesti u kuhinji.
Prostor koji analiziram je ormaric za posudje ispod kuhinjskog radnog stola, dakle njegova unutrasnja organizacija, ali principi su isti i logicni i za druga pitanja.
Odmah treba promotriti i druge vazne okolne elemente povezane s njime, odnosno s nekim radom u toj sredini. Tu je lijevo pec za kuhanje, a desno od radnog stola - sudoper za pranje. Sadrzaj ormarica dakle treba biti u harmoniji i s tim objektima, odnosno stvari koje bi na tim mjestima mogle brzo zatrebati trebaju biti lako dostupne, npr dascica za rezanje blizu sudopera i slicno.
Organizacija sadržaja kuhinjskog ormarića na ergonomski način #2243
Jasno je da se najlakse dolazi do onih stvari koje su odmah vidljive po otvaranju ormara, ukoliko ih lako mozemo izvaditi. Lonci koje koristimo par puta mjesecno trebaju biti pozadi kako ne bi smetali cijelo vrijeme. Prazni prostor na tom vidljivom dijelu ne smije postojati, vec treba biti ravnomjerno i logicki rasporedjen.
Nije dobro lonce slagati maksimalno u visinu (jedno u drugo) koliko ide, time se zapocne s najsirim predmetom a zavrsi s najuzim. Svaki puta kada s tim kupom zelite nesto raditi morate ga izvaditi, dignuti van na stol, jer ga ne mozete rastaviti unutar ormara. Kakvo rasipanje energije!
Sto je posuda dublja, to ih manje komada treba ici naknadno u nju, mozete se posluziti i poklopcem kao podlogom za novi nivo, pogotovo ako je to vec (jedini) poklopac za tu posudu. Neergonomicno bi ga bilo odijeliti od takve posude i staviti u poklopce, samo zato jer tu stoje i svi ostali poklopci...
Visina slaganja mora biti tako rasporedjena da se do svakog dijela ormara moze doci bez pomicanja ostalog sudja. Onaj kup u kojem trazimo nesto mozemo lagano podijeliti i prenijeti na susjedno mjesto, cime smo oslobodili npr trazeni lonac bez potrebe za vadjenjem ikakvog drugog sudja van ormara.
I za kraj, suocite se s time da u ormaricu trebate imati samo ono posudje koje i zaista koristite, bar povremeno, a ne ga koristiti kao skladiste svega i svacega "kuhinjskog" samo zato jer i to logicki spada u kuhinju. Mnoge stvari koje koristite jednom godisnje ili jednom u vise godina, mjesto im je u spajzi ili na tavanu, ne treba puno prostora za to, ali svakako ne u ormaric

Kada je ergonomija u pitanju, nemojte se samo zadovoljiti s zakljuckom da do neke stvari znadete i mozete doci, da "nije tesko" i slicno, vec si postavite pitanje, moze li to lakse, moze li intuitivnije, moze li se brze do toga... a uz manje energije.
Postoji li potreba kod vas da ne koristite principe ergonomije svugdje i svakodnevno u zivotu?
