Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Autor Tema: Mjesečev sjetveni kalendar za 2015. godinu  (Pročitano: 38026 puta)

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
Mjesečev sjetveni kalendar za 2015. godinu
« u: 05 Siječnja, 2015, 10:48:47 »
Koliko vidim - mnogi nastoje doći do mjesečevog sjetvenog kalendara pa želim vam skrenuti pozornost na podatak da za sada imam u pdf obliku isti na engleskom i njemačkom jeziku. O verziji na hrvatskom jeziku za sada u povojima ali nikada se ne zna (nju imam u fizičkom boliku knjižice koja me je došla 89 kuna zajedno s troškovima dostave 50+39kuna)

Anastasya

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 0
Odg: Mjesečev sjetveni kalendar za 2015. godinu
« Odgovori #1 u: 05 Siječnja, 2015, 13:03:37 »
Mjesečev sjetveni kalendar na Hrvatskom jeziku - sada se zove Sjetveni priručnik Marie Thun -  se može nabaviti npr. kod izdavača www.ajda-zagreb.hr, imaju i skraćeni oblik sjetvenog kalendara - za aktualni jesec - na webstranici http://www.ajda-zagreb.hr/sjetveni-kalendar.html.
A cijena im je ok 52,00 kn + poštarina - ovisno o tome kako se naručuje ( predračunom ili pouzećem ) - to se sve može vidjeti na stranici Ajde.

Postoji i skraćeni oblik kalendara na slovenskom jeziku na linku http://www.ajda-vrzdenec.si/l2.asp?L1_ID=9&L2_ID=46&LANG=slo.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
« Odgovori #2 u: 05 Siječnja, 2015, 13:44:35 »
da li je netko isprobao učinak na npr pšenicu?

prema kalendaru pšenica (list) brže raste ako ga se odreže ili zasadi sutra umjesto danas.

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 07 Siječnja, 2015, 07:58:43 »
nisam isprobala na pšenici ali jesam na mnogim drugim stvarima i mogu samo potvrditi da je istinito i zato na svojem ranču uglavnom sve poslove obavljam prema tom kalendaru.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 19 Siječnja, 2015, 18:02:16 »
vidim da povoljno vrijeme za presadnju i sada usred zime, da li je to točno ili je bolje čekati proljeće/jesen?

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 21 Siječnja, 2015, 10:34:57 »
slobodno presađuj i sada zimi ako zemlja nije smrznuta. Samo što ovih dana nije vrijeme za presadnju nego tek krajem mjeseca i to iskoristite (iz iskustva govorim) jer će se biljke bolje ukorijeniti nego u proljeće kada počne naglo toplina. Sada je toplina u zemlji i korijenje se bolje razvija.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #6 u: 21 Siječnja, 2015, 11:56:34 »
Verovatno već znate za ovaj ali evo opet:

http://www.bunkahle.com/astrolog/mocal.cgi

Njega sam praktično više koristio ovih govina neko štampana ili 'skinuta' izdanja:-)

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 21 Siječnja, 2015, 13:07:18 »
ja koristim biodinamički i po njemu se ravnam ako je moguće iako znam napraviti nekada i onako kako tada osjećam da je dobro (slušam intuiciju)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 22 Siječnja, 2015, 13:20:29 »
na današnji dan:

tropski kalendar: cvijet
Maria Thun njemački: korijen
Maria Thun hrvatski: cvijet

nažalost intuicijom možeš isto promašiti, treba probati sa pšenicom pa ćemo biti pametniji.

mecctro

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #9 u: 23 Veljače, 2015, 07:20:44 »
Dali je netko nabavio PDF na hrvatskom?

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 23 Veljače, 2015, 09:12:29 »
na današnji dan:

tropski kalendar: cvijet
Maria Thun njemački: korijen
Maria Thun hrvatski: cvijet

nažalost intuicijom možeš isto promašiti, treba probati sa pšenicom pa ćemo biti pametniji.

Ne znam kako u vašem kalendaru Maria Thun na hrvatskom jeziku proizlazi da je dan cvijeta kada, a u mojem istom takvom stoji da je od 3sata ujutro vrijeme cvijeta kroz cijeli dan.

Danas je dan ploda i to samo do 13 sati, a poslije nije dobro vrijeme za rad s biljkama.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 23 Veljače, 2015, 13:17:05 »
javorka, to je bilo 22.01.2015.

ja sam dio voćaka obrezao na plod, a manji dio na list pa ćemo vidjeti rezultate  :001_cool:

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 24 Veljače, 2015, 00:24:09 »
A u koje vrijeme - da li u vrijeme presadnje ili u prijeme ubiranja? Najbolje je to uraditi u dane ploda ili cvijeta u vremenu presadnje i ove godine je to to bili krajem prve polovine veljače i biti će krajem veljače i početkom ožujka kada ću ja svoj voćnjak orezivati.

Nadam se da će s vašim voćkama biti sve u najboljem redu ..... Ova godina nikako da se posloži da se ti poslovi obave kako i kada treba..... pa i samu zimsku zaštitu je problem napraviti  :(

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 24 Veljače, 2015, 13:20:34 »
prošli tjedan - pretpostavljam da dani za presadnju služe za presadnju, a rezanje i ostalo mogu bilo koji drugi pogodni dani.

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 24 Veljače, 2015, 14:51:27 »
uvijek sve može kada se nađe vremena, a poslije se onda vodi računa da se na neki način popravi na pravi dan.

Prema istraživanjima starijih biodinamičara, a i u samom kalendaru je tu uz prvi mjesec (msilim) napisano da je najpogodnije vrijeme orezivanja za vrijeme presadnje i naznačeno je u kojem je to intervalu i kojim danima.

Meni je to logično jer za vrijeme presadnje kozmičke snage su usmjerene na korijen i biljka manje krvari kada joj režemo grane.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.