Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Raketna peć by Nikola  (Pročitano: 192861 puta)

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Odg: Gradim svoj prvi RMH
« Odgovori #90 u: 10 Rujna, 2014, 21:57:49 »
Bok Nikola!
Prije nekog vremena odlučio sam da napravim RMH, samo bez "M"... Ispostavilo se da si ti iskoristio iste elemente kao što sam i ja želio..
Mislim da je to super, makar se ja sad osjećam bolje!!
RMH ću sagraditi kad malko zahladi, da njime probam ugrijati staru kuću iz koje smo se iselili u novu. Želim ti se iskreno zahvaliti na tvom entuzijazmu! Imam samo jedno pitanje vezano uz potrošnju drva, koliko je velik prostor koji griješ i koliko  si zapravo potrošio koje vrste drva? (3 U1)
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1660
  • -Receive: 1403
  • Adm
« Odgovori #91 u: 10 Rujna, 2014, 22:17:30 »
Recimo ovako, klasicnom peci na drva sam trosio 5 metara bukve. Ovom trosim oko 1,5 metar mjesavine lijeske i jasena. E sad, koliko ce ti kvadrati stana znaciti, ne znam jer stan nije jednoliko zagrijan, kao npr kod centralnog grijanja. Stan je 70m, sva vrata otvorena da se grije cijeli, ali prostorija u kojoj je pec, i koja je najtoplija, je oko 25m.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #92 u: 10 Rujna, 2014, 22:37:49 »
Nikola, da nemam uši, smijao bih se oko glave!!!! To što si napisao znači da je istina što je Evans naveo u knjizi iz koje si i ti čitao o RMH! Odlično, nije da sam neki ljenjivac, no ako može više za manje, priključujem se.  Ja imam za ugrijati kuću od oko 130 m2 i volio bih imati oko 24-25 celzija unutra.
Sad je grijanje na drva koja gore u kaminu koji sam sam napravio i koji daje 16.860,00 W te ovaj prostor može ugrijati na 30 stupnjeva. Prošle smo zime potrošili 5,5 m3 uglavnom hrasta i imali dom zagrijan na 25 stupnjeva.
Kamin sam opremio s dva izmjenjivača topline i dodao sam ulaz za sekundarni zrak. Dosta sam zadovoljan s postignutim, no želim sve to čisto, bez dima i tu je RH u igri.
Smislio sam napraviti jedan napredni izmjenjivač koji će trenutno grijati zrak u prostoriji ali i sanitarnu vodu u velikom bojleru...
Dosad sam svašta napravio, i ovo ću!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #93 u: 10 Rujna, 2014, 22:48:26 »
Veselim se jos jednoj peci! Svakako javi kako je prosla gradnja i kakva su iskustva.
Problem je rješenje

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #94 u: 10 Rujna, 2014, 22:54:21 »
Naravno, iskustva, slike, zapažanja, sve slijedi. Drago mi je da imam s kime podijeliti to, nije baš često..  :)
Sad se odjavljujem, treba se naspavati.
Lijep pozdrav svima!

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 728
  • -Receive: 221
« Odgovori #95 u: 11 Rujna, 2014, 00:38:23 »
Ne bih rekao da je to dobra ideja, ali tko zna. Izolirano loziste je jedan od kljucnih elemenata peci. Drva se sastoje od raznih plinova, svaki je zapaljiv na razlicitoj temperaturi. Visa temperatura u lozistu znaci i ucinkovitije izgaranje. Pomaze kod paljenja ako se vatra slucajno ugasi. Pomaze kod jutarnjeg paljenja jer loziste ostaje vruce. Povrsina lozista koja bi mozda grijala prostor ako ostane neizolirana zanemariva je u odnosu na povrsinu kojom pec grije prostor. Itd. Ali kazem, pec je savrsena za igranje, eksperimentiranje.

koliko sam gledao, većina ljudi izolira heat riser, a ostalo sve zaliju glinom. Staviti ću ja siporex jer je čvršći od vune i okolo zaliti ciglama, kamenom i glinom  :001_cool:

nego, kako si učvrstio ove dvije cigle:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #96 u: 11 Rujna, 2014, 08:59:47 »
Stavio sam nešto dolje (možda dašćicu) da ih drži na određenoj visini. Namazao mortom obje strane, namazao mortom cigle za koje ih lijepim, i ugurao ih na mjesto. Poslije je na njih došla još jedna cigla i zalijepila ih odozgo. Sad sam rastavljao ložište (počeo sam rekonstrukciju) i te spojeve sam prilično lako rastavio, znači nisu se dobro uhvatili, ali ipak je nekoliko zima izdržalo.

Sad vidim da sam možda trebao brusilicom malo zarezati one bočne cigle, tako da male nasjednu na bočne.
« Zadnja izmjena: 11 Rujna, 2014, 16:13:53 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
Odg: Raketna peć by Nikola
« Odgovori #97 u: 22 Studenoga, 2014, 10:10:48 »
U novu klupicu sam ubacio jos jedan red cijevi. Skratio sam heat riser, i ne radi dobro. Vraca plamen u prostoriju. Vjerojatno bi proradilo kako treba kad se pec malo ugrije, ali do tada bi vec kuca bila puna dima.

Vratio sam jos jednu samotnu cijev, i sada gori normalno. Ne izgleda mi neka bitna razlika u odnosu na ranije, kad je u klupi bilo manje cijevi.

Je li se sve ovo isplatilo? Jos ne znam. Zao mi je sto sam isao popravljati ono sto  dobro radi. Sad opet imam neku neizvjesnost, moram pratiti pusta li koji spoj, hoce li nesto puknuti, hoce li se dogoditi da opet vrati plamen u kucu... kad sve to prodje, i budem siguran da pec radi dobro i sigurno, i ako bude radila mnogo bolje nego ranije, onda se isplatilo.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #98 u: 23 Studenoga, 2014, 03:06:47 »
očito tih 20-tak cm igra ulogu ako ide još jedan red cijevi sa rebrastim koljenima. Znači riser je 100cm kao i prije? Burn tunel je dugačak 1 ciglu što je najkraće što sam vidio ali mislim da je i najbolje jer ne troši toplinu. Još jedan red cijevi će ti biti idealno jer nemaš bačvu pa jedino preko cijevi toplina ide u prostor. Izmjeriš na kraju cijevi temperaturu pa odmah vidiš koliko je manje sa 2 reda cijevi. I dobre su ove čiste čelične cijevi, imaju 20C višu temperaturu na površini nego emajlirane. Aluminijske su ok ali ne za prvi red jel omekane od visokih temperatura.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #99 u: 23 Studenoga, 2014, 08:20:32 »
To je bila trecina heat risera, 33cm. Znaci 67cm nije radilo, 100cm radi vrlo dobro.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #100 u: 23 Studenoga, 2014, 13:19:57 »
znači sada je peć prema orginalnom nacrtu  :) Ako riser od 100cm podnosi 10 zavoja pod 90 stupnjeva, ako stavim bačvu vjerojatno 7-8 zavoja pod 90.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #101 u: 29 Studenoga, 2014, 17:34:52 »
Nikola, tko ti je radio kapu? Imaš li možda sliku donje strane?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #102 u: 29 Studenoga, 2014, 21:02:28 »
Zanatlija Kastav, prebijali smo neke dugove, inace kazu da bi cijena tog rada bila 500-600 kuna. Slikat cu ti, za koji dan.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #103 u: 02 Prosinca, 2014, 15:41:20 »
Ubio sam zivotinju. Po ne znam koji put u zivotu moram si reci, ako je dobro, ne popravljaj.

Nakon prerade, pec nije proradila ni bolje, ni isto kao ranije. Dizanjem risera pojacala se "pumpa", a otpor koji pruzaju cijevi i koljena je ostao velik. Zbog toga je pec gurala dim kroz spojeve na koljenima. Nisam uspio dobro zatvoriti spoj zeljezne kape i risera, i tu je ne samo izgurivalo dim, nego vjerojatno i povlacilo zrak, zbog toga je pec unatoc jakoj pumpi ipak vracala povremeno plamen na krivu stranu. Klupa koju sam ponovno sastavio od koristenih gips ploca ispala je prevelika i previsoka, dakle vise smeta nego se koristi. Cak i da ne smeta, spuzvasti poklopac bih vjerojatno morao ponovno raditi.

I sad svemu tome dodam cinjenicu da u zadnje vrijeme imam posla preko glave, kucu sam pretvorio u gradiliste i ne stignem sve niti pospremiti, a kamo li natjerati zivotinju da radi kao prije. I sto je najgore, ohladio sam se od ovog projekta. U glavi su mi nove peci, solarna energija, kompostiranje, uredjivanje vrta, gradnja staklenika, a tu i tamo zazelim se i malo odmora.

I sto sam napravio? Razvalio zivotinju, na njeno mjesto stavio obicnu limenu pec na drva. I sad smo konacno mirni, sjedimo, gledamo u vatru kroz lijepo veliko staklo, i dok ima drva nije nam tako ni lose. Naravno da bih nakon iskustva sa svojom peci ovoj limenoj mogao naci bezbroj mana, ali radi svoj posao, toplo je, a meni je sada duznost osigurati drva za ostatak zime buduci da ocekujem 4-5 puta vecu potrosnju. Ali, da vam budem iskren, kada covjek zagrize prevelik zalogaj, zadovoljstvo moze osjetiti tek nakon sto ga ispljune. Tako se i ja osjecam prilicno dobro, unatoc propalom projektu.

Sta reci nakon svega... znam da je moje iskustvo s gradnjom ove peci mozda pomoglo nekome u gradnji vlastite, pa neka mu je onda od koristi i ovo iskustvo s okoncanjem projekta. Nisam siguran zasto tocno je prva izvedba uspjela, a druga nije, rekao bih da je to zbog toga sto sam se prvi put itekako bojao neuspjeha. Dobro sam pazio na izvedbu, mnogo razmisljao o svakom detalju, gradnji posvetio puno vrenena i ljubavi. Drugi put sam pristupio umisljeno, kao: nista lakse, malo cu se poigrati ciglama, cijevima, ako sam prvi put napravio kako treba onda cu ovaj put jos bolje.

S obzirom na moju sklonost izazovima, mislim da cu vam se uskoro javiti i s nekim novim projektom :-)
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #104 u: 02 Prosinca, 2014, 18:01:24 »
zvuči poznato  ;) Prošle sam godine išao raditi po sistemu "lako ćemo", ove godine pazim na svaki detalj. Očito da su dodatni zavoji problem, pogotovo ovaj od 180. Inače je ova tema meni vrlo korisna jer se čak ni ameri nisu sjetili okruglih šamotnih cijevi, siporexa i kape.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.