Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Kako spremiti kukuruz šećerac za zimnicu?  (Pročitano: 18161 puta)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Kako spremiti kukuruz šećerac za zimnicu?
« u: 12 Kolovoza, 2016, 12:07:14 »
U naslovu sve piše. Znam da se može skuhati i staviti u zamrzivač, ali me zanima kako ga čuvati u prohladnoj ostavi? Recimo kao što ga kupiš u konzervi sa slanom vodom. Piše na konzervi da je sastav samo sol i voda, ali mi je nekako to sumnjivo? Vjerojatno ima konzervansa? Ili ima metoda i bez njega?
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
Odg: Kako spremiti kukuruz šećerac za zimnicu?
« Odgovori #1 u: 12 Kolovoza, 2016, 21:52:15 »
Pokušaj na Ju tjubu imaš gomilu ruskih tutorijala na temu konzerviranja voća,povrća,mesa i ribe u teglama/staklenkama pasterizacijom u ekspres-loncu...
Ukucaj na ruskom ''тушенки'' '' тушеное'' .....
Imaš i kod Amerikanaca,tamo kažu ''kanned'' ....Srećno!

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 01 Rujna, 2016, 14:34:54 »
Nisam baš bio našao točno ono što želim na YT, pa sam sproveo neku mješavinu američko-balkanskog načina pripremanja zimnice, tj. kukuruza šećerca. Kad ga za koji mjesec otvorim, javim je li dobar.  ::)

Uglavnom, "orunio" kukuruz, ali na neki američki način - nožem. Znači rezao nožem uz klip, tako da su vrhovi zrna ostali zabodeni u klipu. Nisam baš uspio shvatiti zašto baš tako. Onda sam ta zrna prokuhao 5 minuta u vodi i zatim ih stavio u staklenke. Na vrhu staklenke stavio čajnu žlicu soli, a onda to sve zapunio onom vodom u kojoj se kukuruz kuhao. I poklopio. To je po YT tutorijalima. E onda oni to stavljaju u nekakav lonac u vrijednosti par 100 dolara da se hermetizira. Umjesto toga, koristio sam "hermetizaciju" po principu pećnice, ali nisam stavio u pećnicu, nego sam teglice stavio u lonac vode, pa vodu zakuhao dok nije poklopac povukao. Jedini problem za sada je što se na teglicama nakupilo hrpu kamenca.  :)

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 14 Studenoga, 2016, 13:19:33 »
Evo rezultati eksperimenta; otvorio prvu teglicu.

Prvo, poklopac sam odšarafio bez problema, što znači da zapravo poklopac nije "povukao", pa baš i nije bilo hermetizirano. Međutim, kukuruz se nije pokvario.

Nije se pokvario gotovo sigurno zbog soli koja se stavlja na vrh. Naime, baš razmišljam, čini se da je to stavljanje soli na vrh odlična metoda. Možda bi to trebalo primijeniti i na kiseljenje kupusa. Znači zaliti vodom, pa prst soli ispod poklopca, pa onda poklopac i kamen.

Uglavnom, osim ove tri male teglice, napravio sam i tri tegle klasične veličine, ali idiot skroz zaboravio sol staviti. Kako sam isto već napravio hermetizaciju, nije mi se dalo otvarati da dodajem sol. Za par dana sve prokuhalo u ostavi, pa morao baciti.

S obzirom da je kukuruz kuhan samo 5 minuta, jestiv je i ovako, samo malo tvrđi. Ja sam ga stavio još 5-10 minuta na kuhanje nakon vađenja iz tegle i bio je odličan. Ne sladak kao iz konzerve, ali s intenzivnijim okusom samog kukruza. Naravno, ima i ostataka dlačica ("kose"), pa sitnijih komadića koji su ostaci od rezanja nožem... ALI MOJ JE!  :)

Za iduću godinu razmišljam da ću ga probati kominjati, a ne rezati. Prvo, puno toga se rezanjem baca, a drugo, nema tog sitnog "smeća", koje nije smeće, ali tako "se ponaša".

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 972
  • -Receive: 452
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #4 u: 15 Studenoga, 2016, 09:22:57 »
Poklopac nije "povukao".!?
Da li si teglice zatvarao prije ili poslije zagrijavanja u vrućoj vodi?
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 15 Studenoga, 2016, 10:41:36 »
Prvo poklopio, onda stavio na zagrijavanje.

Možda "hermatizacija" nije dobar izraz. Možda zapravo JE bilo hrermetizirano, što znači zrak nije mogao niti van, niti unutra, nego nije bilo vakumirano.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 972
  • -Receive: 452
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #6 u: 15 Studenoga, 2016, 10:56:25 »
Poklopci se stavljaju nakon zagrijavanja, tako da hlađenjem i sakupljanjem sadržaja i zraka u teglici, kasnije nastane pottlak, pa onda poklopci škljocnu i teško ih je otvoriti.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 15 Studenoga, 2016, 11:23:41 »
E jebiga.   :blush:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1659
  • -Receive: 1400
  • Adm
« Odgovori #8 u: 16 Studenoga, 2016, 08:34:03 »
Ja sam još čitao da se staklenka okrene naopako dok se ne ohladi. Ne znam kod kojeg sadržaja se to koristi, i zašto naopako. Nisam nikad tako okretao.
Problem je rješenje

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
« Odgovori #9 u: 16 Studenoga, 2016, 08:42:14 »
Verovatno da bi se zaostali vazduh ispod poklopca sterilisao prolazeći nagore kroz vreo sadržaj...

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #10 u: 16 Studenoga, 2016, 10:19:06 »
Ma nema potrebe rizikovati i okretati naopako, važno je spremiti što toplije tegle ispod ćebeta i ostaviti da se što sporije hlade. Ja ih stavim na novine, proverim svaki poklopac jer se nekad desi da zagrejana guma na poklopcu ne legne lepo, i onda pokrijem ćebetom ili sl. Treba im 24h da se potpuno ohlade, onda obeležavanje i odlaganje.

divergent

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 16 Studenoga, 2016, 11:37:31 »
Pogledao malo ove konzerve kukuruza u ostavi i vidim da je sastav voda, sol i šećer. Valjda sam onda na nekim drugim konzervama vidio samo voda i sol, a i sada mi je jasno zašto je ovaj iz konzerve tako (neprirodno) sladak.

Došla mi punica na par dana, pa pijemo kavu. Napravila zemljotres, ni trunke šećera u kavi. Otkad ju je sin prije par godina uvjerio kako je šećer nezdrav, ta više ne pije kavu sa šećerom. Uredu, nije to ništa loše... Ali ja sad pročitam da u konzervi kukuruza ima i šećera, a ona kaže, pa normalno, i ja kad kiselim krastavce i papriku i sve što se sprema za zaimnicu ide i soli i šećera. Pitam ja zašto šećer?!? Kaže da joj je tako finije. Pa, rekoh, zar nije kava sa šećerom finija? Ona se smijulji, pa kao ja sam tako sada navikla...

Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba...

E sad, što se tiče onog poklopca, čini se da zapravo i nisam napravio grešku u koracima, jer kaže punica da ona uvijek s poklopcem to zagrijava. Sjećam se da sam tako vidio kod nje, pa sad kad i ja tako radio, računam da dok se teglice zagrijavaju, zrak se širi i izlazi van, budući da poklopac ne zatvara hermetički (nema gume na poklopcima). A kada se počne hladiti/sakupljati, onda povuče.

Moguće da nije došlo do vakumiranja iz dva razloga. Prvo, kaže punica zaustavlja zagrijavanje onog trenutka kada krenu mjehurići prema gore, netom prije ključanja. Ja nisam htio toliku temperaturu postići, kako bih zadržao što više hranjjivih tvari. Možda je to bila greška. Drugo je ovo što i Džionik kaže da utopljuje tako da se hladi tijekom 24 sata. Ja sam lonac samo prekrio krpom, bez ikakvog utopljavanja.

Ok, kaže Gibo i drugi put ću pametnijeeeee...

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #12 u: 17 Studenoga, 2016, 08:38:39 »
Kako poklopac nema gume?? ovi danas standardni imaju tanak sloj gume koji je malo deblji na ivicama gde naleže na staklo. Zato je i problem nekada dobro zatvoriti jer guma zapne za staklo i poklopac ne nalegne dovoljno. Ako je ta guma oštećena poklopac je za bacanje jer lim hrdja i reaguje sa kiselim sadržajem tegle.
Ja poklopac stavim na najhladniji kraj smederevca (bez smederevca nema zimnice jelte:-) pa se tu steriliše-dezinfikuje i vruć ide na vruću teglu. Ako si ostavio da se hladi u vrućoj vodi onda je to sasvim dovoljno ali je pitanje da li si postigao dovoljnu temperaturu za pasterizaciju, mislim da je 70? stepeni.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.