Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum)  (Pročitano: 26946 puta)

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum)
« u: 03 Travnja, 2013, 18:07:16 »
Čekam ga s nestrpljenjem, kao svake godine. U međuvremenu, evo jedne moje male kompilacije iz različitih knjiga:

Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum) ima jak miris po češnjaku. Sušenjem, zamrzavanjem
i dugim kuhanjem gubi ljekovite tvari. Svježe listove srijemuša u proljeće bi trebalo jesti na salatu u
što većim količinama jer čisti organizam, suzbija proljetni umor, pomaže kod ateroskleroze i povišenog tlaka. Srijemuš djeluje slično češnjaku. Vrlo dobro utječe na želučani i crijevni sustav, izvanredno je djelotvoran protiv akutnih i kroničnih proljeva, nadimanja i grčeva, pa i kod zatvora stolice i glista. Smanjuju se i tegobe zbog smetnji srca i nesanice, želučane tegobe, ali i one izazvane ovapnjenjem arterija ili visokoga krvnog tlaka, primjerice, vrtoglavica, pritisak u glavi i tjeskoba.
Vino od srijemuša odličan je lijek za starije ljude s trajnim pojačanim izlučivanjem sluzi u plućima i
time izazvanim otežanim disanjem.

Srijemuš raste po sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, pod grmljem te uz šumske
putove i potoke. Često u bukovim šumama prekriva velike površine. Mladi i sočni listovi beru se
tijekom proljeća (od ožujka do kraja svibnja), a u to se doba mogu kupiti i na tržnicama.
Lukovice se beru u kasno ljeto i jesen.

Srijemuš se teško čuva jer sušenjem i zamrzavanjem gubi aromu, stoga se teško mogu naći gotove začinske mješavine sa srijemušem. Jedina iznimka su pripravci s maslinovim uljem.Srijemuš je najbolje upotrebljavati svjež - dodajte ga salatama ili sitno nasjeckajte te pospite po rižotu, tjestenini ili juhama. Sjeckani srijemuš možete dodati i svježem siru. Može se pripremati slično kao špinat, a tada ga je najbolje pomiješati s listovima koprive. Kao pikantan začin mogu poslužiti i nezreli trodijelni plodovi s tri sjemenke koji su ljuta okusa, a pojavljuju se tijekom ljeta.

Mladi listovi srijemuša slični su listovima đurđice, mrazovca i čemerike. Sve tri biljke sadrže vrlo otrovne tvari. Pri berbi listova srijemuša može se na istom staništu, ponekad izmiješano s njima, naći puno sličnih mladih listova kozlaca.Od srijemuša se otrovne vrste mogu raspoznati po tome što ne mirišu na luk.

Konzerviranje srijemuša

Očistite i posušite listove srijemuša pa ih sitno narežite. Slažite u staklenku u slojevima, a svaki posolite i prelijte maslinovim uljem.

Salata sa srijemušem

Srijemuš pomiješajte s kuhanim krumpirom narezanim na ploške te začinite solju, paprom, jabučnim octom i maslinovim uljem.

Začinsko ulje od srijemuša
Vezicu srijemuša sitno nasjeckajte pa prelijte litrom maslinova ulja. Pustite da odstoji dva tjedna te procijedite.

Vino od srijemuša
Sitno narežite šaku srijemuša i nekoliko sekundi prokuhajte u bijelom vinu. Prema ukusu zasladite medom. Polako pijte tijekom dana, gutljaj po gutljaj.

The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum)
« Odgovori #1 u: 04 Travnja, 2013, 08:28:52 »
Kod nas sada može da se nadje na svakoj pijaci, ali nažalost nepravilno ili nesavesno ubran. Sve češće vidjam čak i cvetno stablo zajedno sa mladim listovima, što znači da je biljka ubijena i više neće radjati. Važno je ostaviti biljci dovoljno listova da preživi, ubrati maksimalno jednu trećinu starijih listova.

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 04 Travnja, 2013, 14:31:46 »
Mislim da se mogu brati svi listovi, samo je dobro ostaviti lukovicu u zemlji. Slično kao kod vlasca, srijemuš se razmnožava dijeljenjem lukovica, a ne samo sjemenom.

Kad se pojave cvjetovi, više ga ne treba brati jer počinje gubiti okus i hranjive sastojke. Bolje ga je pustiti da se osjemeni i zasije okolo.

Jednom sam slučajno ubrala i par lukovica (srećom sa vrlo obilnog staništa gdje se biljke brzo same nadomjeste) pa sam ih posadila u vrt, i to na mjesto koje je praktički šuma - visoka stabla, vlažno i vrlo sjenovito mjesto. Zaboravila sam na njih i koju godinu kasnije pronašla srijemuš i to više nego što sam ga zasadila, baš se vidjelo da se počeo razmnožavati.

Skužila sam da bi mogao biti idealan donji sloj u šumskom vrtu pa ću ga pokušati dalje razmnožavati.

Nisam sigurna, ali kao da sam negdje pročitala da se sjeme prije sjetve mora ostaviti par dana u zamrzivaču jer se tako simuliraju zimski uvjeti i potiče klijanje.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 05 Travnja, 2013, 07:33:17 »
Biljka nema puno šanse da preživi ako joj se skinu svi listovi jer tu stvara hraniva za formiranje lukovica.
Sadi se na jesen tako da mu ne treba stratifikacija, bar tako piše na pakovanju semena koje sam nedavno nabavio.

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 05 Travnja, 2013, 15:36:08 »
Ne mislim da je baš tolilo osjeljiv - vidi iz čega se luk može obnoviti:

http://mybyrdhouse.blogspot.com/2008/05/onion-recycling-tutorial.html

A jesenska sjetva je zapravo logično rješenje, pojednostavljuje stvar.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 06 Travnja, 2013, 08:31:14 »
Odlična ideja za 'recikliranje' :-)
Ja šišam praziluk, to ga čak potakne da brže formira stablo.
Svejedno mislim da treba biti pažljiv sa samoniklim biljkama, nije samo stvar u lukovicama nego i semenu, slabljenju biljke i širenju bolesti. Pravilna berba je osnova održivosti populacije, što važi čak i za baštu.

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 08 Travnja, 2013, 12:47:01 »
Baš sam jučer brala prvi ovogodišnji srijemuš i skužila da zapravo uvijek berem list po list, birajući one veće. Tako oni unutarnji ostaju netaknuti - sada su bili tako sitni da ih uopće i ne bih primijetila, da nismo razgovarali o tome. To mi je nekako normalno, ali mogu zamisliti da oni koji ga beru u komercijalne svrhe navale kao prasci i čupaju objema rukama na sve strane, s lukovicama i svime. :(

bonni

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #7 u: 09 Travnja, 2013, 22:15:38 »
pozdrav!
Lijepa lukovica i tema. Negdje sam našao da se jede i cvijet. Ima li netko takvi iskustava?

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 10 Travnja, 2013, 11:22:50 »
Da, cvjetovi su jestivi i imaju malo blaži okus nego listovi. Ipak, bolje ih je pustiti na miru jer se od njih ionako ne možeš baš najesti, a biljka se ne može osjemeniti ako ostane bez cvijeta.
Stabljike cvjetova isto se mogu jesti, ali su vrlo vodenaste tako da mogu pokvariti pesto. Kad srijemuš procvjeta to je znak da je sezona pri kraju i da u biljci ima puno manje hranjvih tvari nego na početku sezone rasta.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1659
  • -Receive: 1400
  • Adm
« Odgovori #9 u: 20 Svibnja, 2013, 10:01:26 »
Svugdje piše, srijemuš se od otrovnih biljaka razlikuje po mirisu. Što to znači, berem i njuškam svaki list posebno? Imam mjesto na kojem raste srijemuš, i kažu susjedi da u blizini ne raste ništa otrovno i da slobodno berem, ali imam problema s nosom i jako loše osjetim mirise. Ubrao sam jedan list, skoro sam ga morao u nosnicu gurnuti da osjetim bar neki miris. Malo više sam osjetio dok sam ga žvakao. Okus mi je super, ja bih to jeo bez miješanja s bilo čime, onako kao salata. Ali strah me da ne naletim na nešto otrovnije. Osjeti li se drugačiji okus odmah? Hah, pitam kao da ste žvakali đurđicu i mrazovac pa znate kakav okus imaju :)
Problem je rješenje

khan

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • I'm going slightly mad
« Odgovori #10 u: 20 Svibnja, 2013, 13:23:49 »
ma gle, đurđica ima tanje i vlaknastije listove, osjeti se pod rukom. a moram priznat da mrazovac nisam držao u ruci. ali gdje raste srijemuš u množini, obično raste srijemuš u množini. mislim da je poanta više kad naiđeš na polje nečega, da ustanoviš da li je to srijemuš ili ne.
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #11 u: 27 Svibnja, 2013, 17:00:23 »
mrazovac ima jako gorak ukus, za đurđevak ne znam vjerojatno i on. razlikuju se najviše po tome što srijemoš na početku vegetacije nema stablo nego samo jedan list izbije iz zemlje. od đurđevka su mu listovi mekši i duži i manje sjajni, dok mrazovac takođe u početku nema stablo al nikad nije jedan list već najmanje četiri, i mnogo su širi i mesnatiji listovi.

sad je sezona vađenja lukovica srijemoša i spravljanja jako ukusne turšije, pa navalite....

crni

• Početnik
  • Thank You
  • -Receive: 1
« Odgovori #12 u: 02 Lipnja, 2013, 14:33:05 »
Svugdje piše, srijemuš se od otrovnih biljaka razlikuje po mirisu. Što to znači, berem i njuškam svaki list posebno? Imam mjesto na kojem raste srijemuš, i kažu susjedi da u blizini ne raste ništa otrovno i da slobodno berem, ali imam problema s nosom i jako loše osjetim mirise. Ubrao sam jedan list, skoro sam ga morao u nosnicu gurnuti da osjetim bar neki miris. Malo više sam osjetio dok sam ga žvakao. Okus mi je super, ja bih to jeo bez miješanja s bilo čime, onako kao salata. Ali strah me da ne naletim na nešto otrovnije. Osjeti li se drugačiji okus odmah? Hah, pitam kao da ste žvakali đurđicu i mrazovac pa znate kakav okus imaju :)

medvjeđi luk ima drugačije cvijetove od đurđice, a i listovi se razlikuju, ne puno, ali se razlika vidi. najbolje je za svaki slučaj list prelomiti, jer medvjeđi luk ima jak miris. ponekad to osjetiš kad prolaziš blizu mjesta gdje raste medvjeđi luk. 

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #13 u: 03 Lipnja, 2013, 17:16:55 »
upravo sam se vratio iz šume sa puno srijemoša, ubrao sam par lukovica al mislim da su još male, probam na jesen. idioti ih iskopavaju redom, ne ostaje ništa, užas.

szwaja

• Početnik
  • Thank You
  • -Receive: 0
« Odgovori #14 u: 16 Srpnja, 2013, 22:04:02 »
Dobro jutro,
Želio bih kupiti sadnice, sjemenke ili Srijemus (allium ursinum).
Može li itko ponuditi nešto?
Molim Vas recite mi. Najbolji na mail: krzysiek@szwaja.pl
Možda znate od proizvođača?

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.