Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Rucak u 5: kruh i peciva  (Pročitano: 28690 puta)

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Rucak u 5: kruh i peciva
« u: 04 Srpnja, 2022, 16:05:39 »
Prije sam kruh radio s friskim kvascem, pola one kockice otopljeno u dva deci vode i to je bilo ok, medjutim, kako ga radim dosta rijetko, takav kvasac se znao pokvariti u frizideru.
Rjesenje je u suhom kvascu koji moze stajati barem godinu dana a da ostane funkcionalan.

Dobiveni kruh je potpuno drugaciji od kupovnih spuzvi, ali je fin na svoj nacin. Ja trazim da bude sto bolji i ujedno jednostavan da si ne kompliciram s nekim specijalnim zahtjevima.

Kruh - recept, priprema i pečenje #2227

U videu sam prikazao generalno postupak kako ga radim, pa ako imate kakav savjet sto i kako uciniti ili ne uciniti da bude jos bolji, napisite.


EDIT 7/22
Isprobao sam staviti tijesto mnogo duze da se digne i ispadne mnogo bolja struktura kruha, finiji i meksi. Dakle, nakon prvih 15 min se ponovno premjesi i tako ostavi 2-3 sata na toplome i pokriveno salvetom, i to se puno podigne, negdje do pola posude.
Potom se to zadnji puta premjesi i odmah podijeli na komade (panine) koji se stave na svoje mjesto u plehu i tako ostavi narednih pola sata do sat na miru, i tek onda pece 30ak minuta na 180 st.C
« Zadnja izmjena: 14 Travnja, 2023, 12:57:44 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #1 u: 23 Ožujka, 2023, 19:04:01 »
Slanci
(isto nekakva vrsta kruha, peciva...)

Ovo je uobicajeno pecivo za medjuobrok, marendu i uglavnom se jede samo bez dodataka. Pecivo je dugacko i usko pa nije primjereno za sendvic ili punjenja. Radi se isto kao i kruh, ulje se posljednje dodaje. Pece se u predgrijanoj pecnici 25 min na 180 st.C, a zadnjih 10 minuta se prelije s slanim preljevom i nastavi peci. Preljev se prvo radi i pusti da stoji i povremeno ga se dobro promjesa da nema grudvica. Mora biti gust kao med.


Recept za 6 prutica duzine 40cm sirine 5cm

- 1 kvasac u prahu - 7g
- 500g mekog brasna
- 1 cajna zl. secera
- 1 kavena zl. soli
- 200ml mlijeka
- 150ml tople vode
- 50ml ulja

Slani preljev
- 1 jusna zl. mekog brasna
- 2 kavene zl. soli
- 30ml vode

Peci u predgrijanoj pecnici 25min na 180 st.C
« Zadnja izmjena: 14 Travnja, 2023, 12:58:51 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #2 u: 13 Travnja, 2023, 20:32:59 »
pekarske kifle - 12 kom.

- kolicina za veliki pleh 40x38cm
- 500g mekog brasna
- 250g cjelozrnog brasna
- 5 kavenih zl. soli
- 1 kvasac u prahu (7g)
- 2 cajne zl. secera
- 450ml tople vode
- 125ml ulja

Tijesto treba biti meko. Ostaviti 20min pa premjesiti.
Mjesiti 3min pa ostaviti 45min dok ne nadodje.
Pobrasniti radnu povrsinu i podijeliti na 12 jednakih dijelova (6x2)
Napraviti kuglice od toga i ostaviti ih 15min.
Potom ih razvaljati valjkom  i zarolati (bez zraka!) u kiflu.
Jos razvuci rukama do duzine pola pleha (20cm)
Pustiti ih pokrivene krpom u plehu da odmaraju
Premazati vodom (uz pomoc kista) i posuti sezamom kojeg lagano utisnemo zlicom u tijesto.
Peci u predgrijanoj pecnici 20min na 180 st.C


Originalni recept pogledajte:

POSNE PEKARSKE KIFLE

« Zadnja izmjena: 14 Travnja, 2023, 12:59:19 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #3 u: 06 Ožujka, 2024, 13:16:21 »
Peceni kruh, odnosno pecene fete kruha

Kruh je najbolje jesti dok je friski, dok ima svoju mekocu, aromu i hrskavu koricu.
No kada ostari dva tri dana, ili ako se zazelite drugog specificnog okusa, mozete ga lagano speci na toploj ploci. Pritom se naravno kruh i zgrije i vrati mu se povrsinska hrskavost i unutrasnja mekoca. Bitno je napomenuti da cim se ploca zagrije do temperarure na kojoj kruh pocne 'goriti', odmah se iskljucuje - ona ce biti jos dovoljno topla da dovrsi i drugu stranu.

Pečeni kruh #2407


Sto se prije radilo od starog kruha?

Stari kruh se narezao na fete, osusio i mljeo na masinici za orahe u prezle.
Ili namazao tanko s masti, posolio i narezao na kockice i stavio lagano peci u pecnicu samo da se isusi i porumeni. To je bila ondasnja grickalica.
Isto, od starog kruha su przenice bolje i lakse ih je raditi jer je tvrdji, kada se speku se kruhu povrati socnost i mekoca.
I ovako pecenje na ploci je dobro kada zelimo nesto namazati na njega, obicno je to cesnjak i maslinovo ulje, ili putar...
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #4 u: 31 Srpnja, 2024, 17:07:37 »
Kao brzo jelo, odnosno veca grickalica, napravio sam ova mini peciva sa mesom unutra.
Svakako dobra ideja za razbiti svakodnevnicu :)

Mini pecivo s purećim mesom #2430

Pecivo popunjava cijeli pleh od pecnice, sto znaci da je tanko, te nakon cca 30min na 180 st.C je gotovo. Tijesto je vec odavno peceno i isuseno s vanjske strane, hrustavo, dok je u centru meko kuhana i zacinjena trakica od mesa.

Jede se odmah cim se malo ohladi, recimo nakon pola sata, jer sutradan kada se ohladi, kruh upije vlagu iz mesa i nije vise hrustav ni fin kao frisko peceni.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #5 u: 13 Kolovoza, 2024, 13:45:13 »
Nisam bas neki ljubitelj klasicne pizze kao takve, ali volim okus tijesta od nje :)

Moji pokusaji da napravim tijesto za pizzu su zapoceli prije par godina kada sam u knjizici od miksera pronasao "osnovni recept". Od tada pokusavam i prvi pokusaji su bili u rangu "suhog potplata", ali sada sam vrlo zadovoljan. Recept sam malo promjenio, ukomponirao neke ideje iz raznih videa, neke ideje isprobao i odustao, tako da sada mogu objaviti konacni recept.

Ovdje bih rekao, kada se radi o tijestu - brasno je jedna od stvari s kojom se moze napraviti najveci spektar potpuno razlicitih okusa i svojstava u ovisnosti kako ga tretirate, gotovo nevjerojatno kako posjeduje tako razlicite karakteristike u ovisnosti o nacinu mjesanja, vodi, ulju, temperaturi, obradi, omjerima, postupcima... uf...

Originalno tjesto za pizzu se radi u talijanskim restoranima specijaliziranim za to, i to u toku jednog dana, treba odlezati, pa hladiti, grijati... cijeli ritual. Nasao sam jedan video u kojem sam primjetio veliko iskustvo po tom pitanju i odlucio i tako isprobati, patiti se 24 sata... rezultat je bio ukusno i vrlo zilavo tijesto... ukucani su mi se smijali i molili da vise ne radim tako... pa sam odustao od toga.

How to make a REAL PIZZA in a home oven


Moje tijesto se zapocne raditi 3 sata prije pecenja, i to mi odgovara.

Laki recept i brza izrada tijesta za pizzu #2431

Tijesto mora biti jednolicno tanko razvuceno s nesto debljim rubovima da ne izgore, pece se kratko a na visoj temperaturi.
« Zadnja izmjena: 13 Kolovoza, 2024, 13:56:51 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #6 u: 06 Studenoga, 2024, 13:23:17 »
Kruh iz kalupa

Kruh kao kruh, smjesa je gotovo ista s jednom razlikom - kada radite kruh u kalupu, mozete si dopustiti da dodate mnogo vise vode, jer nema kamo pobjeci.
Kruh s vise vode je meksi, socniji i bolje se napuhne, uz to, kalup omogucava da se samo 1/4 kruha pece, a 3/4 je zasticeno od isusivanja. Posto je kruh time mnogo visi i vlazniji, valja ga i duze peci kako u centru ne bi ostao sirov.
Kalup je uzak pa ga se moze ugurati u pecnicu uz neki drugi manji pleh, recimo dok pecete kolace u 20x30cm plehu...

Pečenje kruha u kalupu za kruh #2443
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #7 u: 01 Ožujka, 2025, 16:41:42 »
Ovako piše jedan gledaoc videa:

Citat:
Jako vam je lijepo ispao kruhić.
Jedan savjet bez ljutnje.
Papir za pečenje je veliki otrov, premazani s puno kemikalija plus silikon.
Izabcite ga zbog sebe

Link: https://www.youtube.com/watch?v=5bNL42o1AHY
« Zadnja izmjena: 01 Ožujka, 2025, 16:44:15 od Nikola »
Problem je rješenje

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
  • Postova: 955
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #8 u: 04 Ožujka, 2025, 10:07:38 »
Bilo kuda kemikalije svuda.

Ali vidim da postoje i sigurne opcije npr:
Citat:
Made from heavy-duty 100% natural wood pulp and unbleached that has no harmful impurities, paints or additives, completely harmful-substance and fluorescence free. Food-grade silicone coating is safe and non-toxic. Meanwhile, The paper do not flavor or contaminate food or ingredients while using.

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #9 u: 01 Svibnja, 2025, 14:27:43 »
Kako to obicno i biva, sve dobre videe se pronadje "slucajno".
Pa sam tako slucajno pronasao yt kanal koji je posvecen izradi kruha, ali se primjeti da to nije obicno iskustvo vec ono strucno. Fini detalji su objasnjeni u cijelosti...

https://m.youtube.com/@TheMillchronicles2024/videos
Seoski zapisi
@TheMillchronicles2024 • 960 subscribers • 29 videos

Dobro došli na kanal Seoski zapisi!
Bavimo se pečenjem kvasnog kruha, vrtlarenjem i tradicionalnim seoskim životom u prirodi!


Izdvojio bih jedan video, ali samo kao primjer, jer su i svi drugi podjednako detaljni

Yudane kruh iz kalupa na dva načina! | Tečaj pečenja kruha sa kvasom | Sourdough kruh


EDIT 6/25

Artisan Sourdough Shaping Technique | Proof Bread
« Zadnja izmjena: 28 Lipnja, 2025, 21:56:16 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Odgovori #10 u: 24 Lipnja, 2025, 12:30:09 »
Somun - mekane lepinje

Poznato pecivo koje se koristi npr uz cevape... recept je slican kao i bilo koji kruh, medjutim razliku cini nacin pripreme.
Ovdje je posvecena velika paznja pri preklapanju tijesta, da ostane sto vise zraka u tijestu na svakom sloju i samoj zavrsnom oblikovanju.

Sarajevski Somuni Od Nule

Ja sam koristio ovaj recept za 4 somuna (ali bi bilo bolje za 8 tanjih komada...):

- 600g ostrog brasna
- 1 c.z. secer
- 2 k.z. suhi kvasac
- 400ml mlake vode
--- sve promjesati i neka odstoji 15 min pa, dodati:
- 2 k.z. soli
- 3 j.z. ulje
- 4 j.z. mlijeko

Umijesiti tijesto, 45 minuta ostaviti da odmara. Mekano tijesto podijeliti na 4 komada, od svakog formirati kugle, rasiriti, spljostiti (utisnuti sare svakih 25mm) i premazati uljem. 20 min ostaviti da odmara u plehu pred pecenje, peci 15 min na 250 st.C
« Zadnja izmjena: 24 Lipnja, 2025, 12:47:12 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal