Posto si bio sveobuhvatan, evo samo par natuknica od mene.
imati zalihe friskog sjemena za sadnju, salata, rotkvice, mrkva, persin...
friska hrana vs kuhana, kruh (500g) ili klice psenice (50g), mrkva friska ili kuhana u juhi... termickom obradom se olaksava probava i hrana bude ukusnija, ali izgubi "ono nesto" sto omogucuje zivot i vitalnost uz minimum dostupne hrane.
kada u trgovini kupite brasno ono vec dolazi s moljcima ili njihovim jajascima, a cjelozrno brasno brzo uzegne na toplome jos i brze.
Kako si prostor ne bi zarazili s nametnicima, brasno pohranite u plasticne kutije od sladoleda i ne otvarajte ih u tom prostoru. Altetnativa je zamrznuti ga na tjedan dana na -30 st.C.
znati svoje potrebe-navike-kolicine-nemojte nagomilavati da dodje do bacanja stare ili stvaranja pokvarene hrane, time ste bacili svoju prijasnju energiju. Dok kriza stvarno nije zapocela, bolje je imati nesto malo manje i pravilno rotirati, nego malo vise i stalno ponesto bacati, jer prelazi potrebe. Razvijajte kreativna rjesenja kako sve doci do hrane, a ne strah od nestanka hrane.
u trgovini na policama zaposlenici stalno rotiraju hranu po rokovima - prvo (najblize) ponudjeno najranije istice - mozda vec za koji dan - prokopajte prema kraju i usporedite datume. U drugoj trgovini mozda je jos bolje. Raditi zalihe od vec stare hrane nije dobro.
pri kupnji graha obavezno ga zamrznite na tjedan dana kako se zizci ne bi razvili. Smatrajte da je grah vec zarazen malim licinkama koje ce narasti za mjesec dva. Oni nisu stetni, ali se gubi apetit jesti takav izbuseni grah, i unosite stetocine u svoj kraj.
imati krumpir u prahu kao zalihu koja nece proklijati, mlijeko u prahu, jaja u prahu...
sredstva za domacinstvo drzati odvojeno od hrane, moze na tavan, predvidjeti curenje boca (boce na podu ispod polica). Misevi mogu izgristi bilo koju plastiku, imati prostor zasticen od ulaza miseva ili drzati u staklenkama.
postavite preventivne klopke ili indikatore ali ne s mirisnom hranom koja privlaci, vec uobicajenom za "suhe" stetocine miseve moljce zohare na svim mjestima kamo se oni apsolutno ne smiju pojaviti.
na zidu mozete imati veliku crvenu oznaku, koja ce postati vidljiva tek kada se uzme neka hrana, sto znaci da je treba nadomjestiti. Tako je lako vidljivo sto nedostaje odnosno s cime treba pripaziti.
ja sam u ruksaku na visednevne izlete uvijek nosio dvije boce vode od 1L (radi simetrije), jedna je imala zeleni cep sto mi je znacilo "sve ok", a druga je imala crveni "pripazi, potrazi vodu". Iz tih boca nikada nisam direktno pio vodu, vec samo presipavao u bocicu za pice.
opasnost kvarenja mesnih konzervi trovanje botulinom, konzerve se napuhnu... konzerve trebaju biti vakumirane, ulupljene...
znati razliku u smislu zadovoljavanja potreba pri ostanku na kucnoj lokaciji doma (dakle trgovine ne rade i sl) ili pri putovanju (rat, poplava...), imati pripremljenu check listu nuznih stvari sto ponijeti
bilo s autom ili pjesice (auto do neke tocke moze posluziti kao skladiste, npr vece kolicine vode, goriva, sjekira pila noz, povecalo, ogledalo, pinceta, klijeste razne sarafciger, uze, bejzbolska palica, lov i ribolov
