Kruh bez kvasca, recepti
http://sviuselo.wordpress.com/2012/12/11/kvalitetan-i-zdrav-hleb-bez-kvasca-bezkvasni-hleb/http://www.hemakheyaneye.com/?sr_beskvasni-hleb,69U posljednje vrijeme sam poceo s isprobavanjem pecenja malih peciva, i prvo sam primjetio da sam ovisan o pekarskom kvascu, odnosno sodi bikarboni. Gore navedeni linkovi imaju recepte bez tih sastojaka, no nisam ih jos probao napraviti.
Ako ih netko napravi, molim da ovdje javi iskustva!
Naravno da je bilo i velikih pocetnih neuspjeha, pogotovo s sodom bikarbonom, i 'kartonski' kruh, ali sve cesce pravim one jestive

Prije sam pretpostavio, a sada i vidim da smo kao nacija 'navuceni' na nezdravu a finu stvar - kruh. Dobro se zna kakav danas kruh mora biti, da bi ga netko s uzitkom jeo: Krhka tanka korica res pecena, unutrasnjost meka i spuzvasta ali nesmije biti vlazna ili ljepljiva (prilikom rezanja ne smije ostaviti tragove na nozu), mirisan i velik (dobro i pravilno napuhnut), a mora biti i dugo svjez i ukusan... idila.
Iz te perspektive, moji nisu takvi, u usporedbi su 'losiji', jer sam se navikao na kruh iz laboratorija

Normalno da je i zito (brasno) gmo porijekla i prskano protiv stetnika, a i zemlja u kojoj raste. Imati svoje zito, svoju hranu, velika je stvar. Mljeti ga rucno, tik neposredno prije upotrebe je nuznost, jer pravo brasno ne moze dugo biti samljeveno a da ne uzegne, dok u sjemenu moze stajati u silosu do sljedece godine.