Zapamti

"Crjepovi koji nas štite od kiše izrađeni su za lijepa vremena."

Autor Tema: Kruh bez kvasca  (Pročitano: 11544 puta)

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Kruh bez kvasca
« u: 26 Lipnja, 2013, 18:38:37 »

Kruh bez kvasca, recepti

http://sviuselo.wordpress.com/2012/12/11/kvalitetan-i-zdrav-hleb-bez-kvasca-bezkvasni-hleb/
http://www.hemakheyaneye.com/?sr_beskvasni-hleb,69

U posljednje vrijeme sam poceo s isprobavanjem pecenja malih peciva, i prvo sam primjetio da sam ovisan o pekarskom kvascu, odnosno sodi bikarboni. Gore navedeni linkovi imaju recepte bez tih sastojaka, no nisam ih jos probao napraviti.
Ako ih netko napravi, molim da ovdje javi iskustva!

Naravno da je bilo i velikih pocetnih neuspjeha, pogotovo s sodom bikarbonom, i 'kartonski' kruh, ali sve cesce pravim one jestive :)

Prije sam pretpostavio, a sada i vidim da smo kao nacija 'navuceni' na nezdravu a finu stvar - kruh. Dobro se zna kakav danas kruh mora biti, da bi ga netko s uzitkom jeo: Krhka tanka korica res pecena, unutrasnjost meka i spuzvasta ali nesmije biti vlazna ili ljepljiva (prilikom rezanja ne smije ostaviti tragove na nozu), mirisan i velik (dobro i pravilno napuhnut), a mora biti i dugo svjez i ukusan... idila.
Iz te perspektive, moji nisu takvi, u usporedbi su 'losiji', jer sam se navikao na kruh iz laboratorija :(

Normalno da je i zito (brasno) gmo porijekla i prskano protiv stetnika, a i zemlja u kojoj raste. Imati svoje zito, svoju hranu, velika je stvar. Mljeti ga rucno, tik neposredno prije upotrebe je nuznost, jer pravo brasno ne moze dugo biti samljeveno a da ne uzegne, dok u sjemenu moze stajati u silosu do sljedece godine.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Fliper 777

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
  • Postova: 95
Odg: Kruh bez kvasca
« Odgovori #1 u: 28 Lipnja, 2013, 20:27:31 »
Ako je neko ovisnik o bijelom brašnu,raznim vrstama peciva, moram priznati da sam ja.
Eksperimentišem i odvikavam se :blush:
Broj jedan mi je hljeb sa bosiljkom i češnjakom.
Kada se udubiš šta se sve radi od zrna pšenice i šta se sve dodaje da bi brašno bilo bijelo,da nadođe, i još šta se sve trpa u ono što nam prodaju.I još saznam da nekada nije bilo celijakije  i da se pojavila sa stvaranjem savremenih sorti pšenice.Mnogo toga mi je jasnije.
Bez vrta nisam ljudsko biće.

khan

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • Postova: 180
  • I'm going slightly mad
Odg: Kruh bez kvasca
« Odgovori #2 u: 29 Lipnja, 2013, 14:09:18 »
zapravo znam vrlo malo ljudi koji više vole bijeli kruh od integralnog.
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

kad budu gorjeli gradovi

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
  • Postova: 830
Odg: Kruh bez kvasca
« Odgovori #3 u: 08 Srpnja, 2013, 09:36:27 »
beskvasni (kiseli) hljeb se u mojoj porodici pravio oduvijek, sve do prije nekih 40-50 god. najbolji je od raženog brašna a može i integralno pšenično, a može se dodavati i manja količina nekog drugog npr. heljdinog.

evo recepta od jedne moje prijateljice iz njemačke koja pravi najbolji kiseli hljeb koji sam ikad jeo:

1. dan, jutro

100 g raženog brašna pomiješajte sa mlakom vodom tako da dobijete rijetku masu kao za palačinke, dodajte po 1 supenu kašiku meda i kiselog mlijeka i ostavite na toplom mjestu (20-25 °c).

2. dan, jutro

masi dodajte još 100 g brašna i malo mlake vode.

3. dan

isto kao i 2. dan.

4. dan, jutro

masi dodajte 600 g brašna i nešto vode tako da konzistencija bude kao tijesto za običan hljeb.

4. dan, veče

od mase odvojite 200 g i ostavite u frižider. ovo ćete koristiti za sledeći put.

ostatku dodajte 400 g brašna, nešto mlake vode i jednu kašiku soli. ostavite 2-3 sata.

zagrijte rernu na 200-240 °c. stavite tijesto u tepsiju i ostavite da stoji 15 min. pecite 1-1,5 h, izvadite i zamotajte hljeb u krpu i ostavite preko noći.

za sledeći put ponavljajte proceduru kao od 4. dana.

prijatno!

Fliper 777

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 65
  • -Receive: 69
  • Postova: 95
Odg: Kruh bez kvasca
« Odgovori #4 u: 10 Srpnja, 2013, 20:28:16 »
Više sam ovisnik o svim vrstama peciva.
Danas uživam u kruhu od cijelog pšeničnog zrna,bijelog luka,listova kopra.
Bez vrta nisam ljudsko biće.

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Kruh bez kvasca
« Odgovori #5 u: 08 Veljače, 2016, 08:35:57 »
Malo tko danas nije ovisnik o kruhu i pecivima...  A svi alternativni izvori informacija govore o njegovoj nezdravosti. Osim što svi znamo kako se  (konvencionalno) uzgaja žito, tu su priče o lošem utjecaju kvasca (germe) na čovjeka, pa glutena, a onda i govore da ni samo žito uopće nije prirodna čovjekova hrana. Teško je reći što je od svega toga istina, ali da deblja - deblja, pa je umjesto alternativnih kruhova (bezkvasni, bezglutenski, raženi/kukurzni/sjemenkasti, ekobrašnasti...) možda najbolje jednostavno izbaciti kruh iz prehrane. Mi smo ga uspjeli smanjiti na ispod 1 kg na našu šesteročlanu obitelj. Možda za godinu-dvije padnemo na nulu. :-)

Možda sam offtopic, pa moderirajte.  :001_cool:
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
  • Postova: 955
Odg: Kruh bez kvasca
« Odgovori #6 u: 09 Veljače, 2016, 10:04:52 »
da, niti jedan kruh nije prirodna čovjekova hrana ali donosi brze kalorije ;) Treba pronaći onaj koji je najmanje procesuiran tj, da ima aktivne enzime koji ga potpuno razgrađuju u probavi.

ppsupercop

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 70
  • Postova: 133
Odg: Kruh bez kvasca
« Odgovori #7 u: 09 Veljače, 2016, 14:07:58 »
Nešto najpribližnije idealnom hlebu/kruhu...Speltino naklijalo zrnevlje,uz dodatak malo speltinog integralnog brašna,zamešeno uz lagano,prirodno,kvasanje.Peče se kao i svaki drugi hleb/kruh.jedino što zahteva dužu pripremu.Ako nekoga zanima,imam i recept.

Harp

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
  • Postova: 900
Odg: Kruh bez kvasca
« Odgovori #8 u: 14 Lipnja, 2020, 15:50:48 »
Malo pregledavam starije teme...  :shifty:

Spelta mi je nepoznata, pa sam trazio i nasao da je pir, spelta ili krupnik ista biljka slicna psenici. Zanima me kako mogu razlikovati tu biljku od psenice ne bi li mi trgovac prodao maglu?

I naravno, zanima me tvoj recept za kruh od spelte s klicama, ako ima i neki info o povjesti recepta i dodatne napomene i detalji!
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal