Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: Terra preta i biochar  (Pročitano: 71398 puta)

Zelena Vila

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
  • Postova: 190
Terra preta i biochar
« u: 17 Rujna, 2012, 13:47:28 »
Evo dva zgodna pojma za guglanje, pa ako netko poželi istraživati dalje.

Za početak, ukratko: u Južnoj i Srednjoj Americi postoje mjesta s izrazito plodnom zemljom, sličnoj crnici koja se sama obnavlja.

Neki pretpostavljaju da je nastala ljudskim djelovanjem - predkolumbovske kulture su zemlju obrađivale tako da bi počeli s paljenjem šume, ali ne tako da od njih ostane pepeo, nego aktivni ugljen. Tako bi se dobila plodna zemlja gdje bi prvo sadili "tri sestre", tj. miješanu kulturu graha, bundeve i kukuruza, potom voćke, pa pustili da se suksesijom razvije natrag u šumu. U međuvremenu bi s nekim drugim komadom zemlje krenuli iz početka.

Aktivni ugljen ima mnoga pozitivna svojstva, a posljednjih se godina eksperimentira s njim u uzgoju. Skinula sam knjigu "Biochar" u kojoj ima dosta o tome, ali vrlo stručno pisano - u njoj bi se najbolje snašao neki fizičar, kemičar ili inženjer. Ja čekam neku verziju za bedake. :)
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

malus

  • Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 42
  • Postova: 52
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #1 u: 17 Rujna, 2012, 21:56:23 »
Je Terra preta je interesantna tema. Neki ekolozi predlažu da posluži kao carbon sink za atmosferski ugljik. Ono što je zabrinjavajuća činjenica je da je ugkljika u tlima nestalo i 50% od one razine iz pred-industrijske ere. To je ugljik vezan u takozvani "trajni humus" koji ostaje u tlu stoljećima i tisućljećima, i polako se obnavlja iz humusa koji je nešto reaktivniji i samim tim kratkotrajniji.

Ali Terra preta je još intrigantniji koncept. Ugljik se dobiva suhom destilacijom drveta, znači kruti proizvod je aktivni ugljen koji kad se unese u zemlju postaje dom za milijarde mirkoorganizama, koristeći aktivni ugljen kao jednu vrst kompnenog koraljnog grebena. Uz ovo, aktivni ugljen ima svojstva da na sebe veže čestice makro i mikro nutrijenata, koje se ne ispiru u dublje slojeve tla, dijelom služi kao hrana, veže vodu, pa su dla puuuuno otpornija na sušu itd... Najvažnije je da služi i traje u tlu kao trajni humus. Iz naše životne perspektive - vječno.
 
Ja sam provao ovo, jednostvano sam samljeo ugljena, što sitnije u prah ako je moguće i izmješao sam ga sa zemljom i stajskim gnjojem prije 3 godine. Treba neko vrijeme dok se "aktivira" ugljen i da počme radit. Ove godine mi je taj dio zemlje jedini preživio ovu sušu i ne samo preživio nego relativno dobro i rodio. Ostatak je bio kaputttt. Moja iskustva su pozitivna. Samo je problem doć do značajne količine drvenog uglja, mljevenje je problem isto.

A srednje američka plemena koja su to koristila, navodno su našli na terasama još tog ugljena i to su istraživali jer im je bilo neobično što je zemlja na tim mjestima jako plodna. Jer odlika srednje i južno američkih tala je da su jako siromašna( u usporedbi sa našima, pogotovo črnozemu) te da je to jedan od glavnih razloga zašto amazona je tako gusta i ima toliko zeleni, 90% hranjiva je u zelenilu a 10% u tlu. Ono u tlu vezano je uglavnom u humus i slabije se isprije. Da je drugačije, amazona bi bila pustinja....

Uglavnom, interesantan pristup. Da mi je znati tko se toga prvi sjetio.



Zelena Vila

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
  • Postova: 190
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #2 u: 05 Listopada, 2012, 14:14:41 »

Ja sam provao ovo, jednostvano sam samljeo ugljena, što sitnije u prah ako je moguće i izmješao sam ga sa zemljom i stajskim gnjojem prije 3 godine. Treba neko vrijeme dok se "aktivira" ugljen i da počme radit. Ove godine mi je taj dio zemlje jedini preživio ovu sušu i ne samo preživio nego relativno dobro i rodio. Ostatak je bio kaputttt. Moja iskustva su pozitivna. Samo je problem doć do značajne količine drvenog uglja, mljevenje je problem isto.

Super, drago mi je da je netko probao i dobio rezultate.

Ugljen se može proizvoditi na imanju. Jedna mogućnost je da se iskopa rupa, u njoj pale grane i u jednom trenutku to pokrije zemljom tako da ne izgori naglo nego tinja.

Druga je još zanimljivija i mogla bi se uključiti u neki dizajn - naprave se peći u kojima se sagorjevanjem drva dobiva ugljen, a toplinska energija koja se pritom stvara iskorištava se za grijanje prostora i vode. Nešto kao centralno.

Aktiviranje ugljena može se ubrzati tako da se potopi u čaj od nekih biljaka, mislim da je u kombinaciji bio stolisnik i još nešto. A stolisnika bar ima posvuda. Nakon natapanja bi ugljen možda bilo lakše usitniti.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #3 u: 22 Ožujka, 2013, 14:51:03 »
PINE NEEDLE CHARCOALING and Cooking Without cutting Trees
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zQXENGxvgUA
« Zadnja izmjena: 29 Svibnja, 2013, 22:59:33 od m2 »

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #4 u: 23 Svibnja, 2013, 10:17:53 »

Ja sam provao ovo, jednostvano sam samljeo ugljena, što sitnije u prah ako je moguće i izmješao sam ga sa zemljom i stajskim gnjojem prije 3 godine. Treba neko vrijeme dok se "aktivira" ugljen i da počme radit. Ove godine mi je taj dio zemlje jedini preživio ovu sušu i ne samo preživio nego relativno dobro i rodio. Ostatak je bio kaputttt. Moja iskustva su pozitivna. Samo je problem doć do značajne količine drvenog uglja, mljevenje je problem isto.

Super, drago mi je da je netko probao i dobio rezultate.

Ugljen se može proizvoditi na imanju. Jedna mogućnost je da se iskopa rupa, u njoj pale grane i u jednom trenutku to pokrije zemljom tako da ne izgori naglo nego tinja.

Druga je još zanimljivija i mogla bi se uključiti u neki dizajn - naprave se peći u kojima se sagorjevanjem drva dobiva ugljen, a toplinska energija koja se pritom stvara iskorištava se za grijanje prostora i vode. Nešto kao centralno.

Aktiviranje ugljena može se ubrzati tako da se potopi u čaj od nekih biljaka, mislim da je u kombinaciji bio stolisnik i još nešto. A stolisnika bar ima posvuda. Nakon natapanja bi ugljen možda bilo lakše usitniti.

http://opensourceecology.org/w/images/0/0c/Giz2011-en-micro-gasification.pdf

str. 58
ANILA stove by Prof. Ravi Kumar (India)

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #5 u: 24 Studenoga, 2013, 01:00:13 »

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #6 u: 03 Studenoga, 2014, 15:27:53 »
Peć (no.2)  :) za biougljen (prvo paljenje), dodavanje biougljena u kompost (poželjno dodati "mrvicu" gotovog komposta ili lišća u fazi raspada),
priprema za ukop nedovršenog komposta sa sitno mljevenim biougljenom na "posteljicu" od granja... zamiješati sa malo zemlje, zatrpati.
još 5-6 ovakvih i slijedi sadnja zelene gnojidbe - proljeće

« Zadnja izmjena: 03 Studenoga, 2014, 15:39:06 od m2 »

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #8 u: 27 Studenoga, 2014, 12:02:35 »
Dobije se biougljen neujednačene kvalitete, vidi se da ima dosta pepela...
sa "bačvom" (v. sl. gore) navodno 50% ostaje čisti biougljen (nisam nažalost mjerio težinu prije i poslije)
i ako imaš bačve lakše je razvrtačem i ubodnom pilom za 30 min. napraviti "peč" za biougljen nego tu "peku".

Da podsjetim....
https://www.youtube.com/watch?v=zQXENGxvgUA&feature=player_detailpage#t=95

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #9 u: 27 Studenoga, 2014, 12:42:32 »
U pravu si, hvala što si me podsetio na ovo:-) Upravo će mi to zimus trebati, a već imam takvo bure od kompostiranja.
Meni je bilo interesantno zbog jednostavnosti samog procesa, vidim da su eksperimentisali sa rupama u zemlji. To je verovatno bila osnovna ideja pa možda može i tako da se uradi.

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #10 u: 27 Studenoga, 2014, 14:56:33 »
U pravu si, hvala što si me podsetio na ovo:-) Upravo će mi to zimus trebati, a već imam takvo bure od kompostiranja.
Meni je bilo interesantno zbog jednostavnosti samog procesa, vidim da su eksperimentisali sa rupama u zemlji. To je verovatno bila osnovna ideja pa možda može i tako da se uradi.

To u "rupi" je vrlo stara metoda koja proizvodi i CO uz CO2 i traje 4 dana (orginalna Terra preta)
treba imati iskustva sa time koliko zraka i kad pustiti u "rupu"
jer se može dobiti ugljen nejednolike kvalitete ili može previše toga izgoriti/neizgoriti.
Japanci su izgleda najvještiji u tome iz gurmanskih razloga :-)

https://www.youtube.com/watch?v=FyYs3gZ9RcU




m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #11 u: 27 Studenoga, 2014, 15:09:25 »
Pregledao sam podosta web str. i youtube......... na tu temu...
ako te odista interesira biougljen odavde je dobro početi (bolje od ovog nisam našao)...

(ima više dijelova ovo je 1.)
https://www.youtube.com/watch?v=svNg5w7WY0k

i ne zaboraviti drvo treba biti suho, suho, ...
(idealno za rješavanje starih grana, građ. otpada - daske koje su odslužile...)
« Zadnja izmjena: 27 Studenoga, 2014, 15:14:30 od m2 »

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #12 u: 28 Studenoga, 2014, 09:45:52 »
Japanci kao i obično ako ne izguraju do savšenstva kao da ništa nisu napravili:-)

Nisam ja toliko zagrizao za biochar nego se potreba da sklonim puno materijala koji se teško kompostira a nema prostora u gradskom dvorištu. Zbog komšiluka je i bitno da bude što manje dima pa makar i ćumur bio manjeg kvaliteta i nedogoreo, to mi zaista nije bitono.

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Postova: 2947
  • Adm
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #13 u: 28 Studenoga, 2014, 13:58:05 »
A ja opet kazem, ako je dovoljno dobro, onda je savrseno :-)
Problem je rješenje

m2

  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
  • Postova: 864
Odg: Terra preta i biochar
« Odgovori #14 u: 29 Studenoga, 2014, 18:09:37 »
Japanci kao i obično ako ne izguraju do savšenstva kao da ništa nisu napravili:-)

Nisam ja toliko zagrizao za biochar nego se potreba da sklonim puno materijala koji se teško kompostira a nema prostora u gradskom dvorištu. Zbog komšiluka je i bitno da bude što manje dima pa makar i ćumur bio manjeg kvaliteta i nedogoreo, to mi zaista nije bitono.

"peč od bačve" ako je suho drvo gotovo da uopče ne dimi, mrvicu na početku i kraju
(rupe pri vrhu služe da ako je nešto nesagoreno da sagori)
što je "dimljak" duži to bolje "vuče" (još manje dimi na početku i kraju)
proces traje 4 sata a ne kao ovo "u rupi" 4 dana i ne smiješ gorenje ostaviti bez nadzora
dok kod "bačve" zapališ i ne treba ništa nadgledati (naravno paliti dalje od bilo čega zapaljivog i na otvorenom)...

dim na gornjoj slici je samo prvi put dok boja ne izgori
proces se može poboljšati toplinskom izolacijom bačve tj. prije bi se dostigla temp. di nema dima i sve bi radilo na nešto većoj temp.
« Zadnja izmjena: 29 Studenoga, 2014, 18:13:23 od m2 »

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal