Dolazi vrijeme orezivanje voćaka i vinove loze, nakon čega svi na vrtu imamo hrpe grana i grančica kojih se želimo što prije riješiti.
Kako bismo najefikasnije iskoristili tu bio-masu, najbolje bi bilo da je usitnimo, te kompostiramo ili koristimo za malčiranje.
Većina mojih susjeda taj materijal pale na hrpi i tada nastaje jako puno dima.
Dok nisam povoljno nabavio sjeckalicu za grane i ja sam palio taj materijal, a kako bih smanjio dimljenje, koristio sam limenu bačvu od 200 litara sa velikim rupama na dnu i donjem dijelu oboda bačve (za ulaz zraka). Sa gornje strane bačva je bila sasvim otvorena za umetanje grana i lišća. Bačvu sam podigao od tla postavljanjem na nekoliko cigli (da pepeo ima gdje ispadati). Nakon paljenja i zagrijavanja iz bačve se prestalo dimiti, a plamen je ponekad bio visok koliko i sama bačva.
Sad, kad ste me zaineresirali za praktično iskorištavanje bio mase, moram napraviti nešto ovako, na principu kojeg primjenjuje John Rogers:
Making Biochar For Small FarmsTo mi se čini najjednostavnije, jer trebam koristiti već od prije korištenu bačvu i dodati nastavke. Takav mi se postupak sviđa jer se koristi velika bačva u koju mogu nabacati grane i grančice nakon orezivanja, dobiveni drveni ugljen istresti i tretirati vodom radi povećanja pora. Nakon realizacije i upotrebe javim rezultate.
Kad bih htio proizvesti drveni ugljen od krupnog drveta, odlučio bih se isprobati ovakvu metodu:
Making charcoal the easy wayA ako, bih želio zagrijavati neki radni prostor ili spremište voća i povrća kao Javorka, i pri tome još i proizvoditi drveni ugljen, odlučio bih se za ovo:
How to make Charcoal Indoor in a Rocket Stove