Čičoka u vreći sa zemljom cijelo vrijeme ostaje svježa. Okus se mijenja samo na bolje, postaje pomalo slađa.
Probao sam i u kanti sa vodom. Znači jedno 10 kila temeljito oprao jakim mlazom vode i ostavio u kanti sa vodom. Kanta stoji na otvorenom, temperature su trenutno oko nule, ali znalo je biti i 12-15 stupnjeva. Nešto više od mjesec dana, voda je dobila vrlo blagi miris ustajalosti. Jedva primjetno, i to vjerojatno za onih toplijih dana. Čičoke iz te "ustajale" vode sam još jednom oprao i pojeo, sada su još bolje. Ukusnije od onih koje su stajale u vreći sa zemljom. Isto mi govore ukućani, kažu da je sada "baš slatka". Jedemo ju samo sirovu, tako da ne znam kako ovo utječe na druge načine pripreme.
Uspoređujem bijelu i crvenu sortu što se tiče okusa i svega ostalog. Meni osobno, bijela je bolja. Malo više posla za očistiti jer je nepravilnog oblika, ali isplati se. Crvena još ima blago nezreli okus, u usporedbi sa bijelom. Ali razlika je zaista suptilna, da u mraku probam jednu, vjerojatno ne bih bio siguran je li bijela ili crvena. Jedino kad jedem istodobno jednu i drugu, osjetim da je bijela mekša pod zubima, ispuni usta slatkim sokom i užitak je jesti. Moja kći koja nije baš ljubitelj čičoke kaže da joj je crvena bolja. Kaže, okus je više neutralan, bijela joj ima previše tog okusa koji joj nije baš nešto. Znači, ipak je stvar pomalo individualna. Crvena i bijela su stajale zajedno u istoj vreći od berbe, tako da ne vjerujem da je način čuvanja mogao utjecati na "zrelost" ili nešto drugo.
Prodao sam dosta te čičoke. Stavio sam u oglas prije mjesec - dva, i nitko se dugo nije javio. Mislim da je bilo više takvih oglasa, svi su istodobno brali i krenuli prodavati. Sad je zahladilo, zemlja smrznula, pokrio ju snijeg, pa kome je ostala u zemlji, ne može do nje. Zadnjih dana me više ljudi kontaktiralo, pošaljem u paketu po 5 kila, dao sam i nekim ženama na tržnici... Bilo bi super da ju rasprodam do proljeća.
Ako mi ostane značajna količina, recimo polovicom 3. mjeseca, veseli me da probam sa laktofermentacijom, tj. ukiselim ju. Za sad mi se to ne radi jer imam mnogo svježe, a imam i drugih kiselih stvari pa ne vjerujem da bi jeli još i čičoku kiselu. I mislim da kiseljenje ne bi funkcioniralo na ovim temperaturama, jer ni ova u kanti vode se nije ukiselila. Nije se gotovo ništa desilo sa njom. Osim tog vrlo blagog mirisa, uz koji onda ide bolji ukus i lakša probavljivost. Nagađam da je fermentacija krenula, pa stala zbog hladnoće. Ako je to u pitanju, onda bi fermentirana trebala biti odlična.