Ja sam imao problem sa peršunom jedne godine.Ni jedna biljčica da nikne,a u jesen počeo nicati.Tada smo sve orali i taj peršun zaoremo.Poslije čujem za trik da sjeme ubace u votku i ja to u rakiju do 5min i poslije u vodu i malo isušim krpom i sijem niče za 5 dana.Maksimalno drže sjemenje do 15minuta,ali meni nekako prešun sitan i ja to skratim na kraći vremenski period.Meni je uspjelo.A to ti sve zavisi i od vremenskih prilika,od tla ...
A tu je to o rakiji, što treba ubaciti u novu temu o poticanju klijanja!!
- U kalendar ubacujem 'Sadnja voćaka' od padanja lista do proljeća, tj. jesen-zima dok nije smrznuto.
(tu ima različitih stavova stručnjaka, neki su mi se čudili zimus a neki su rekli da je idealno vrijeme za sadnj:)
- Uzimanje grančica za cijepljnje/ kalemljenje nakon otpadanja lišća (to sam našao u knjizi o konvencionalnom uzgoju vinove loze, te reznice čuvaju od isušivanja u frižiderima itd. Vjerojatno je to zamišljeno za ogromne rasadnike.. Mislim da se to može uzeti i na proljeće, ali zgodno je znati da se može već na jesen, ako baš tad prolaziš negdje i vidiš zgodne jabuke koje su još na stablu..

Nadalje,
Siječanj: ako nema snijega- rasipavanje gnoja, zaštita od zečeva... Utopljavanje utrapljenog povrća
Sjetva vani- grašak i bob mahunar
Sjetva u zaštićenom-rana cvjetača, kelj, zelje, brokula, salata
Berba- čičoka, špinat, blitva, kelj pupčar, matovilac, radič, zelje?
Veljača: U zaštićenom prostoru sije se rani kupus, rani kelj, rana salata, rana cvjetača, rana brokula, rana rajčica, rana paprika, patlidžan, rana korabica, a na otvorenom prostoru bob-mahunar, cikla, grašak, luk, mrkva, peršin, rotkvica.
Na otvorenom prostoru sadi se češnjak, krumpir, rani kupus, kelj, kozjak, artičoka, lukovičasto cvijeće.
Sijanje salate, ako je toplo..
Sadi se rajčica u plastenik.
Potkraj mjeseca siju se jari usjevi pšenice, zobi, raži i ječma, drljaju se i prozračuju tratine na livadama uz prihranu. Na livadama se možebitna voda ispušta u jarke, kanale i vodotokove.
Iz trapa se uklanja trulo povrće.
Berba- špinat, blitva, kelj pupčar, matovilac, radič,
Vinograd, voćnjak: orezivanje, čišćenje.. ako je toplo