Vratiti ću se na temu izgradnje terasa uskoro, imam par ideja koje moram ovdje testirati. Što se tiče nastavka dizajna, ovako bi se koristile "parcelice" uz kuću.
1. Livadica sjeverno od kuće površine nekih 100-150 m2 koja sada ima nagib prema sjeveroistoku. Okružio bih je tim pasjim trnom sa sjeverne i istočne strane, a sa zapadne je već zaštićena gustom živicom do ceste. Ima pad od nekih 1,5m u odnosu na najvišu točku. Postupno bih ravnao teren nasipavanjem. Koristilo bi se kao klasičan vrt sa raznim povrćem, dakle gredice, rotacija kultura, itd. Nažalost, ovu namjenu mogu aktivirati jedino ako se iz nekog razloga preselim tamo. U protivnom, ako budem dolazio samo vikendima, onda mi to nema smisla, uzgajati ću neku mini monokulturu.
2. Livada koju redovito kosim i koja teško može biti nešto drugo. To je vrh brijega, prilično plitka zemlja, kamenito. Uz rub prema cesti imam posađeno par voćaka (trešnja, jabuka). Uz vrlo male intervencije ovo ću izravnati do posve ravnog terena, već sada je skoro ravno. Može koristiti za neke radove, igralište, privremeno odlaganje materijala itd.
3. Vrt koji zadnje dvije godne koristim za uzgoj krumpira. Sad ću probati nešto drugo, možda batat, pa se opet vratim na krumpir itd. Zemlja je dosta duboka, prilično je osunčano. Ima blagi nagib prema jugoistoku, pad je oko 1m na 15m duljine. Kako se bude koristilo, prekopavalo, pomalo ću zemlju ravnati u terasu.
4. Komad koji planiram naj intenzivnije koristiti i posvećivati najviše pažnje. Sada je tu cca 10-ak mladih voćaka oko kojih suzbijam travu i usput uzgajam što mogu. Nastaviti ću saditi voćke, ali imati na umu da će se terasa ravnati, pa da ih kasnije ne zatrpam. Prostor između voćaka popunjavati bobičastim voćem i svim drugim što mi padne na pamet. Ovdje se nadam formirati onaj klasični šumski vrt sa mnogo slojeva i raznolikim biljkama, neke možda i eksperimentalne, dekorativne... Dio tog prostora je i plastenik naslonjen na kuću.