Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Autor Tema: bubamare  (Pročitano: 6431 puta)

Žac5

• Gost
bubamare
« u: 27 Lipnja, 2016, 17:22:35 »
Imam četrdesetak kajsija/marelica koje dospijevaju u razno vrijeme. Danas smo žena i ja brali i prvi put vidjeli kako su "bubamare" napravile ogromnu štetu. "Bubamare", jer radi se o kukcima koji liče na bubamare, različitih su boja (od crvene do žute u više nijansi, pa i crne) i različite su veličine i broja točaka. Ujedaju poput muha. U zrelim marelicama buše prave kratere, u kojima ih zateknete po nekoliko. Te plodove ćemo upotrijebiti za preradu, jer se nadamo da kukci nisu toksični i da ne zagađuju plodove nekim svojim izlučevinama, toksinima. Napominjem da ne upotrebljavam nikakvu kemiju. Prošle godine mi je propalo desetak stabala kajsije, mislim od apopleksije. Drvo na više grana pusti smolu i te grane ili cijelo stablo se osuši. Za ovu godinu je kasno nešto poduzimati, ali vidim da će to predstavljati problem u narednim godinama. Vjerujem da sam ih vidio na stotine, gotovo kao zlatice na krumpirima. Što poduzeti? 

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 969
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: bubamare
« Odgovori #1 u: 27 Lipnja, 2016, 22:38:30 »
Možda je odgovor ovdje Žac5:

http://www.perforum.info/index.php?topic=816.0

Ni ja ne koristim kemiju.
Zato sam sušenu čili paprićicu samljeo u mlincu za kavu. Oprez - mljeti na otvorenom uz zračnu struju ventilatora, štiteći oči i nos, uz temeljito pranje ruku nakon završenog posla.
Žlicu tako samljevene jako ljute papričice namočio sam u vodu i nakon namakanja od oko sat vremena procijedio i prskao po voćkama ručnom prskalicom.
Pošto kapsaicin, tvar koja uzrokuje ljutinu paprike, nije topiv u vodi, ideja sa alkoholom koju je predložio Gradovi čini mi se da će dati bolje rezultate i svakao ću je isprobati, pa javim kakvi su rezultati.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Žac5

• Gost
« Odgovori #2 u: 28 Lipnja, 2016, 05:31:30 »
Hvala. Ideja je dobra. Treba probati. Zaista nisam primijetio da mi čili paprike napadaju bilo kakvi insekti. Imamo svojeg mljevenog čilija, pa kako kasne kajsije još nisu napadnute - probam. U kojoj količini vode predlažeš natopiti žlicu čilija? 

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 28 Lipnja, 2016, 07:11:25 »
U dvije litre vode, stavljao sam čajnu žličicu samljevene čili papričice.

Probati ću dodati i pola litre rakije, (prvotoka, kojeg prijatelj inače baca, jer ne zna za što bi ga koristio), radi otapanja kapsaicina.
Isto sam htio napraviti od jako ljutog tabasca, kakvog je kupila frendica, ali su ga rasprodali.
Ako marelice, nakon prskanja i zrenja budu ljute, to će značiti da su stvarno ekološke 😵.

Pitam se, kako voćari, bez kemije, mogu zaštititi marelice osim ljepljivim pločicama intenzivnih boja?
« Zadnja izmjena: 28 Lipnja, 2016, 08:33:49 od fazy »

Žac5

• Gost
« Odgovori #4 u: 28 Lipnja, 2016, 09:55:25 »
To sa ljepljivim pločicama sam negdje pročitao, kao i ono sa ampulama feromona, ali ne znam gdje bih to potražio. Pojma nemam imaju li te "bubamare" prirodne neprijatelje, pa da ih unesemo u biosustav.

Žac5

• Gost
« Odgovori #5 u: 02 Srpnja, 2016, 18:04:51 »
Jučer sam pokušao poslati par fotografija, ali neuspješno. Možda su prevelike, kako da ih smanjim?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 02 Srpnja, 2016, 18:56:12 »
Ja koristim besplatni program "FormatFactory".
Za fotke, video i glazbu. Meni odličan i jednostavan konverter gotovo svih formata.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 572
  • -Receive: 210
« Odgovori #7 u: 02 Srpnja, 2016, 20:56:26 »
imgur.com
ima opcije za punu veličini, large thumbnail ili small thumbnail. koristim large thumbnail.
nemoj koristiti direkt link ovamo jer zbog nekih zezancija ne radi.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 03 Srpnja, 2016, 23:53:02 »
Najjednostavnije je odmah pri fotografiranju, u postavkama foto aparata smanjiti rezoluciju.

Žac5

• Gost
« Odgovori #9 u: 07 Srpnja, 2016, 10:29:29 »
Ovo je zadnji pokušaj, ako ne uspije više ne pokušavam sa slikama. Šta ti je star čovjek?!

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 785
« Odgovori #10 u: 07 Srpnja, 2016, 13:24:28 »
Da li su stete uglavnom u gornjoj polovici gdje je peteljka? Ako je tako, sumnjam na ptice, a bubamare samo iskoristile priliku... mozda bi se pokrivanjem vocki s mrezom protiv ptica rijesio problem.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Žac5

• Gost
« Odgovori #11 u: 08 Srpnja, 2016, 05:22:43 »
Ptice, čini se, nisu. Vidim da su neki plodovi oštećeni tek malo pravilnim okruglim rupicama na raznim mjestima ploda. Ptica kad čokne kljunom ostavlja nepravilan oblik oštećenja. Od čvoraka smo imali baš totalnu štetu na višnjama, pa otprilike znam kako to izgleda. U međuvremenu sam saznao još neke detalje. Jedan prijatelj, koji također ima voćnjak s kajsijama, predlaže prskanje nekim insekticidom nakon završene berbe, jer kaže- ako to ne učinim bubamare će pravu ekspanziju doživjet nagodinu, a onda od roda ništa. Još sam saznao da je to uvezena azijska bubamara, koja se hrani biljnim ušima, a u nedostatku uši napada sve živo, pa i podmladak naših domaćih bubamara, kojima je sada ugrožen opstanak.
« Zadnja izmjena: 08 Srpnja, 2016, 05:25:55 od Žac5 »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.