Ugradbeni kamini iskustva

13 komentara na forumu Autor: sime zadnji komentar: 06/12/2017 20:36 od Black jack

Evo mojeg iskustva sa kaminom. Imam ugrađeno loziste uniflame 700 iz baumaxa. Sve sam sam radio. Dimnjak je inox fi 200 direkt iz lozista na krov bez koljena. Dug je 6m. Odlicno vuce i mislim da cak i previse. Zao mi je sto nisam stavio dimovdnu cijev sa zaklopkom mada ne znam kako bi je izveo kad je kamin oblozen knaufom. Lozim vec trecu godinu, tema me zanima i proucavao sam je puno i stekao podosta iskustva pa cu prenijeti svoja iskustva i poboljsanja koja sam napravio. Sad mogu reci da imam slozeno grijanje puno bolje od profesionalnih firmi koji se time bave i koji masno naplacuju. Loziste je bilo jako jeftinu tada u baumaxu misli 2800kn. Nije na centralno nego samo za prostoriji u kojoj se nalazi. Loziste sam u pregradni zid ostave i od iza oblozio knaufom koji je izoliran kamenom vunom sa alu folijom. Iznad i ispod lozista su stavljene rozete kako sam nasao da inace svi rade. Sve je to funkcioniralo ali tada sam uocio da nije to idelano i da ima mjesta za mnogo poboljsanja. Unutar komore se zagrije zrak preko 150C izlazii na gornju rozetu i udmah ide pod plafon koji se ugrije da ga ne mozes taknuti. To je tavan koji nije izoliran i nastaju veliki gubici. Probao sam taj zrak pod plafonom mijesati sa stropnim ventilatorom. To je bilo bez uspjeha. Tada sam gornju rozetu narocio po narudbi i na njoj se kogu krilca okrenuti prema dolje da puse zrak prema dolje. A na donju rozetu sam spojoo ventilator koji upuhuje hladan zrak sa poda u komoru kkji se zagrijava i kroz gornju rozetu zbog krilaca se ispuhuje prema dolje. Ventilator se spojen sa termostatom koji mkeri temperaturu u komori i kad dode do odredene temperature pali se ventilator i kad padne ispod odrede se gasi. S ovim sam dobio znatna poboljsanja. Nema vise grijanja plafona i temperatura je ravnomjernije rasporedena. Kad se upali ventilator prostorija je za cas ugrijana. Da radin iznova u komoru bi stavio od vrha do dna izoliranu alu cijev i na dnu stavio rozetu za ispuh. Tada bi cijev sa vrha komore vukla vruc zrak a ispuhivala na dnu prostorije sto je puno bolje nego na vrh. Za ovo mora obavezno ici ventilator na usis komore jer tada ne bi bilo prirodnog strujanja. Takkđer se iz komore mogu povuci cijevu u ostale prostorije pa imati neku vrstu centralnog na vruci zrak. Ako bi prostorije bile zatvorene tada bi trebalo ici 2 cijevi jedna za dovod i jedna sa drugog kraja prostorije za odvod zraka. Jer koliko zraka ubacimo toliko mora i izaci. A ako nema odvodne cijevi izaci ce na vrata ili prozore. Taj povratni zrak se moze vratiti opet u komoru kamina i ne treba nikakav rekuperator. To je moja ideja za buducnost ako tko ima dodatne prijedloge neka napise.
Na dalje ako kamin nema poseban dovod svjezeg zraka u loziste u prostoriji u kojoj ae nalazi mora biti dovod zraka. Ja imam u istoj prostoriji i napu na drugom kraju pa je to dovoljno jer je ona probusena na vanjskom zidu.
Izlaz dima u prostoriju nikad nisam imao osim kad se tek upali pa se jos drva ne razgore.
To pripisujem dobrkm cugu dimnjaka. Kako imam veliki cug tako ima i dosta gubitaka pa sam u dimovodnu cijev ugradio turbulatore. Jedan siroki flah sam savio na zig zag i stavio iznutra u dimovodnu cijev. Na taj nacin se vise topline iz dimovosnih plinova prenese na stijenke cijevi. Nije nesto jako zamjetno ali nisam nista niti izgubio.
Druga stvar sto sam primjetio da proizvođaci lozista naprave loziste kao da nisu nikakvo testiranje napravili. Moje loziste je od gusa. Materijal je kvakitetan ali sama konstrukcija nije najsretnija.
Staklo se jako prlja. Proucavao sam i to i skuzi da skuplja lozista imaju sekundarni dovod zraka na vrhu stakla. Hladan zrak se spusta niz staklo i na taj nacin ne da da se staklo zacrni. To je neka vrsta air washa. Moja vrata su skroz zabrtvljena i nemaju dovod zraka za vrha stakla. Tada san probao gornju brtvu na vratima svakih par cm odrezati da loziste preko toga vuce ipak nesto malo zraka koje ce ispirati staklo. Rezultat je neocekivan, dobio sam 70% manje prljanja stakla. Proizvođac je to mogao znatno bolje rijesiti a da i ne poveca znatni cijenu lozista. Također i smatram da je bolje da je loziste sto dublje da manje prlja staklo i manje dimi u prostoriju.

Na slikama mnogih modernih kamina vidite da je loziste oblozeno knaufom ili siporeksom i sve obojano u bijelo. To nikako ne bi preporucio je kako god bilo dobro loziste bije zid ce s vremeni zacrniti. Bolje je okvir napraviti od nekog mramkra koji se lako pere ili od nekog tamnijeg dekorativnog kamena.

Vidim da svi oblazu kamin knaufom. Da li bi se moglo sa samotnim plocama? Tako bi dobili znatno vecu akumukaciju topline poput kalijeve peci.

To su neke moje ideje i iskustva napisana s brda s dola kako mi je padalo na pamet. Mozda nekom moji savjeti pomognu i mozda netko da neki svoj savjet i iskustvo.

13 komentara na forumu Autor: sime zadnji komentar: 06/12/2017 20:36 od Black jack

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.