Najbolji materijali za gradnju kuće

20 komentara na forumu Autor: The child of God zadnji komentar: 03/09/2018 20:08 od TB

Pozdrav svima na forumu.
Planiram u budućnosti napraviti potpuno samoodrživo permakulturno imanje. Sada se teoretski pripremam. Početnik sam u ovim vodama.
Zanima me koji su materijali najbolji za gradnju kuće. Pod najbolji podrazumjevam zapravo energetski najefikasniji. Koji materijali su najbolji izolatori?
Jedni govore da je najbolje napraviti kuću od kamena spoljašnjeg zida debljine 1m sa takođe kamenim krovom; drugi kažu da je najbolje od slame; u zadnje vrijeme prave se i zemljane kuće… Tako da sam totalno izgubljen po pitanju izbora materijala. U mom kraju su ljeta dosta topla, a zime dosta hladne. Ako uzmem u obzir i klimatske promjene za očekivati je svašta u budućnosti (ljeta sa temperaturama oko 40 stepeni i zime sa temp. oko -20).
Važna mi je i stabilnost kuće zbog sve češćih i jačih zemljotresa.
Smatram da je većina vas na forumu i praktično i teoretski potkovanija od mene, pa se nadam da ću ovdje pronaći odgovore na svoje nedoumice.
Unapred se zahvaljujem na odgovorima.

20 komentara na forumu Autor: The child of God zadnji komentar: 03/09/2018 20:08 od TB

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Ne propustite: