Alternativno stepenište – kako sam ga izradio i jesam li zadovoljan

Kada se gradi vrlo malena kuća ili je prostor iz nekog drugog razloga ograničen, svaki centimetar zna biti bitan. Moja kućica je na dvije etaže. Površinom 20 m2. Dolje su dnevni boravak, kuhinja, blagovaona i wc. Na katu su dvije spavaće sobe. Kada se sve to smjesti u 20 kvadrata, teško ostane dovoljno prostora za ogromnu stvar poput stepeništa. Ipak, nije mi bilo prihvatljivo stepenište kojim se ide unazad, držeći se rukama za rukohvat. To je pomalo nezgodno za malu djecu, postoji opasnost od pada. Nezgodno je i kada se prenose stvari, na primjer kako iznijeti krevetninu vani da se prozrači? Htio sam stepenice kojima mogu hodati bez držanja i bez gledanja kud idem.

Prijatelj na forumu mi je preporučio tzv. alternativno stepenište. Postoje lijeva i desna gazišta. Hodanje je pomalo nalik pedaliranju, nikad dvije noge zajedno. Evo par primjera koji su mi poslužili da napravim svoje.

Moje rješenje

Odlučio sam se za potpuno drvenu izvedbu jer volim drvo i cijela kućica mi je uređena u tom drvenom stilu. Kupio sam gotova bukova gazišta za stepenište. Gazišta su bila za stepenište širine 120cm. Tu sam širinu presjekao popola tj. na širinu od 60cm koliko je dovoljno. Onda na svakom gazištu izrezao nešto kao slovo S. Tako sam od jednog dobio 4 gazišta.

Bočno sam postavio daske od ariša, neka podna obloga. Čvrsto i jeftino. U svakoj urezao utor u koji upada gazište kako ne bi vijak pukao i noga propala. To bi bilo opasno.

Ovako izgleda kada se gleda odozgo.

Iskustvo

Stepenište je postavljeno prije 6 godina. Od tada, intenzivno se koristi. Koriste ga djeca, trče gore – dolje. Ja imam 100 kg i vrlo ugodno mi je hodati stepeništem. Susjed ima mnogo više i bez problema je koristio stepenište. Kada bi mi kći od 5 godina slučajno zaspala u dnevnoj sobi, nosio sam je stepenicama u krevet. Kada sam kupio akumulator za solarni sustav od 300 Ah, nije bilo nikoga da mi pomogne. To je velika baterija od nekih 75 kg. Sam sam ju nosio na kat, uz to stepenište, očito bez držanja za rukohvate. Nikad nitko nije pao.

Loše strane?

Ako prostor nije toliko ograničen, ja bih ipak preporučio obično stepenište. Ako je ograničen, ovo je vjerojatno najbolji način da se iskoristi. Nedostatak vidim jedino u tome što se ne možete okrenuti nasred stepeništa. Ako ste krenuli gore i odustali, morate se vratiti unatrag. Ako ste krenuli dolje i odustali, vjerojatno ćete se sputiti do kraja pa natrag. Znam se ponekad i okrenuti na mjestu ali potrebno je nogom preskočiti jednu stepenicu. To ne dam ženi i djeci da rade.

Moguće je i da se jednog dana odvali vrh nekog gazišta, zbog smjera godova. Godinama nije unatoć velikom teretu pa možda neće nikad, ali da radim ponovno možda bih se radije odlučio za šperploču. Ona se sastoji od slojeva furnira sa različito usmjerenim vlaknima pa je mnogo otpornija na lomove. Meni je u trenutku izrade ovo bilo ljepše pa sam zato odabrao puno drvo.

Nagib

Kod mene je nagib oko 60 stupnjeva. Testirao sam koji bi maksimalni nagib funkcionirao, mislim da bi išlo preko 70 stupnjeva, možda uz nešto teže korištenje.

Ušteda prostora

Kod mene, gotovo da uopće ne zauzimaju prostor. U sami donji kut ispod stepeništa sam smjestio ormarić za cipele. Izradio sam ga na mjeru, izvlači se i lako se koristi. U nastavku ormarića nalazi se stol u blagovaoni za kojim redovito jedemo, a takoreći je u potpunosti ispod stepeništa. Ne smeta uopće. Kada bih danas izbacio to stepenište, ne bih gotovo ništa prostora oslobodio u prizemlju. Eventualno površinu najnižeg gazišta, 60x30cm. Toliko je prostora neiskorišteno na neki drugi način.

Ušteda novca

Kada sam planirao gradnju kućice, imao sam varijantu sa običnim stepeništem. U kuću 5x4m ono ne bi stalo. Morala bi biti 5x5m minimalno. To je 25% povećanje površine. Ako je za gradnju trebalo 20,000 eura, trebalo bi još 5,000 eura samo za taj luksuz. Kada smo gradili, štedjeli smo na mnogim sitnicama i ja si taj luksuz nisam htio priuštiti. Bila je to dobra odluka.

34 komentara na forumu Autor: m2 zadnji komentar: 29/07/2015 21:19 od Nikola

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Nikola Bošnjak

Vodim brigu o ovom portalu kao zajedničkom dobru naše zajednice.