Gradnja kuće na permakulturnom imanju

5
(2)

Ovo je dokument iz portfelja kojim sam se 2023. godine kandidirao za permakulturnu diplomu. Imanje razvijam od 2011. godine. Teren je kupljen bez ikakvog objekta. Tek tri godine kasnije došli smo u priliku da počnemo sa gradnjom objekta. Analiza zemljišta kroz 5 elemenata napravljena je 2012. tijekom mojeg PDC-a. Tu analizu, kao i dizajn cjelokupnog imanja, možete pročitati ovdje:

Na ovu analizu, dodao bih samo detalj koji se tiče upravo objekta. Korisnici sustava, tj. obitelj nije u vlasništvu nikakve nekretnine osim ove. Objekt bi trebao poslužiti kao nužni smještaj ako nastane takva potreba. U slučaju da se uvjeti boravka u gradu značajnije naruše, objekt bi trebao osigurati sigurnu alternativu. Npr. dođe do kakve katastrofe, gubitka posla i sl. S time u vidu, planira se osiguravanje el. energije, vode i topline iz više neovisnih izvora. Planira se osiguravanje skladišnog prostora za čuvanje hrane i drugih potrepština na siguran način. Dodatnu sigurnost stvaraju nova poznanstva, tj. osiguravanje dobrih odnosa sa susjedima.

Način gradnje i općenito postupanje na imanju tako ne bi smjeli potkopavati susjedske odnose. Obitelj se ne bi smjela ovom gradnjom financijski ugroziti. Na raspolaganju je jedna mjesečna plaća od koje živi četvero ljudi pa bi trošak gradnje trebalo strogo kontrolirati. Planira se trošak od max. 20,000 € do stanja useljivosti, a naknadni razvoj bi bio u skladu sa mogućnostima i realnim potrebama.

Naziv rada: Gradnja kuće – središta permakulturno dizajniranog imanja
Kandidat: Nikola Bošnjak
Mentorica: Gordana Dragičević
Vrijeme provedbe: 2013. do 2023.

Nastavak teksta je za članove našeg kluba koji sudjeluju u radu. Pridružite se klubu, ili odaberite način za sudjelovanje u radu kluba.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 2

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

Jedan komentar na “Gradnja kuće na permakulturnom imanju

  • Kikos7
    26/11/2023 at 06:54
    Permalink

    Super članak, zapravo daješ tok misli iz kojih se može izvući milijun puteva, svatko bira svoj. Mislim da je potrebno krenuti s manjim navikama već iz stana, znači odvajanje otpada, minimaliziranje ambalaže, uzgoj začina na prozoru… i onda si super napravio analizu parcele i odlučio da je kuća u kojoj možeš prespavati prioritet. Tu sam ja napravio grešku i krenuo sve raditi odjednom. Možda i zato jer sam imao ogromnu podršku prijatelja, ali onda su svi dobili nove i velike obaveze u životu (brak, djeca, inozemstvo…), pa sam većinu nastavio sam raditi.

Odgovori

Ne propustite: