Razvoj permakulturnog imanja

5
(1)

Ovo je dokument iz portfelja kojim sam se 2023. godine kandidirao za permakulturnu diplomu. Imanje razvijam od 2011. godine. Tijekom tih godina, nekoliko sam puta odradio proces permakulturnog dizajniranja. Dizajn nikad nije dovršena stvar. Ne postoji dovoljno dobar, da se ne može još malo popraviti. Okolnosti se mijenjaju, a dizajn treba pratiti te promjene. Stječu se nova iskustva i svake smo godine sve pametniji. Uviđamo neke propuste u dizajnu koje onda u hodu ispravljamo. Nekad su propusti tako veliki, da je lakše dizajnirati sve iznova.

Ja sam svoj dizajn često dorađivao ili iznova započinjao, a istodobno sam realizirao neki raniji. To je naravno stvorilo nepotrebne troškove, bilo bi bolje da sam otpočetka sve napravio kako treba. Sada imam dizajn sa kojim sam prilično zadovoljan, stvari dobro funkcioniraju. Uz vrlo malo uloženog vremena uspješno gospodarimo sa blizu 6000 m2. Napravili smo kuću, imamo svoju struju. Uzgajamo svoju hranu, koristimo vlastita drva. Djeca imaju prostor za igru, a priroda je i dalje tu. Divlje životinje redovito obilaze imanje, raste kompleksnost i biološka raznolikost. Obnavlja se tlo, gradi se organski sloj.

Nadam se da imate i vi slične potrebe, da ste usred dizajniranja vlastitog imanja. Ili barem razmišljate o sličnom putu. Mogu reći, dugotrajan je to i trnovit put, ali itekako lijep. Biti dobar gospodar jednog komadića ove planete je jako ugodna stvar. Želja mi je sa vama podijeliti kako je naš put izgledao, u nadi da će vama pomoći na vašem putu.

Naziv rada: Razvoj permakulturnog imanja
Kandidat: Nikola Bošnjak
Mentorica: Gordana Dragičević
Vrijeme provedbe: 2011. do 2023.

Nastavak teksta je za članove našeg kluba koji sudjeluju u radu. Pridružite se klubu, ili odaberite način za sudjelovanje u radu kluba.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 1

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

2 komentara na “Razvoj permakulturnog imanja

Odgovori