Snažan i stvaran Europski zeleni plan: Iskorištavanje moći inicijativa koje vode zajednice

4
(2)

Ova konferencija je praktički nastavak „Beyond Growth Conference“ održane u Europskom parlamentu u Bruxellesu u svibnju 2023., koju je suorganiziralo 20 zastupnika u Europskom parlamentu i na kojoj je sudjelovalo više od 7000 ljudi, a bila je jasan znak rastuće svijesti da planetarna kriza zahtijeva drugačiji način života u Europi. U isto vrijeme, službeni znanstveno-politički odbor koji savjetuje Ujedinjene narode (IPCC) sugerirao je da bi radikalne promjene načina života mogle smanjiti emisije stakleničkih plinova do 70% – ako, a to je veliki AKO – sustavna promjena u energiji, mobilnosti , prehrambenim sustavima itd. omoguće ove radikalne promjene načina života.

Ova rasprava o granicama rasta i potrebi za radikalnim promjenama načina života dolazi u isto vrijeme kada je prvi krug politika Europskog zelenog plana (EGD) spremnog za provedbu u državama članicama: globalno najambiciozniji politički odgovor na planetarnu krizu, EGD obećava sustavni pristup sa snažnim obvezujućim zakonima za klimu i okoliš, ali u isto vrijeme ističe zeleni rast kao novu europsku industrijsku agendu. Nadolazeći europski izbori 9. lipnja 2024. prepustit će glasanje građanima: želi li Europa transformativnu promjenu i snažan Europski zeleni plan, dajući građanima alate da djeluju za održivost ili “business as ususal”?

Događaj će rasvijetliti Europski zeleni plan i potrebu za radikalno promijenjenim životnim stilovima i lokalnom akcijom za održivost iz perspektive grassrots inicijativa i lokalnih vlasti: djelovanje na lokalnoj razini za održivost, kroz zajedničko kreativno partnerstvo između vlada i inicijativa koje vodi zajednica (community led initiatives – CLI), ima ključnu ulogu u postizanju društvenih promjena. Nećemo se samo tako probuditi u svijetu 2050. kada će vlade i industrija riješiti planetarnu krizu za građane. Svatko treba pravo na dobar život unutar planetarnih granica, a alate za kolektivnu akciju održivosti – odmah.

Politike EU-a poput Europskog zelenog plana moraju se pozabaviti ključnom ulogom organizacija poput onih koje predstavljaju ICLEI i inicijativa koje vode zajednice poput onih koje su zastupljene unutar mreže ECOLISE, s praktičarima iz permakulture, tranzicijske mreže i eko-sela već sada pokazuje kako može izgledati dobar život izvan rasta – i unutar planetarnih granica. Dobre prakse argumentirane su primjerima Sieben Lindena iz Njemačke, Tamera eko sela iz Portugala, Steyerberg permakulturnog parka iz Njemačke, Jalotus centra kružne ekonomije iz Finske i drugih.

Ostvarenje Europskog zelenog plana na terenu, lokalno i s inicijativama koje predvode zajednice, mora biti politički prioritet za europske kreatore politike, posebno u nadolazećim godinama koje su ključne za djelovanje u pogledu održivosti.

ECOLISE će na ovoj konferenciji podijeliti rezultate svog rada na svom glavnom projektu politike koji pozicionira zajednice prema Europskom zelenom planu: “10 teza o transformativnim politikama lokalnog razvoja koje vodi zajednica”. Proces izrade “10 teza” vođen od lipnja do rujna 2023. s više od 30 partnera u procesu pokrenula je duboke razgovore o zajedničkoj viziji, ključnim političkim zahtjevima i kritičkim narativima. Ishod ovog procesa, Manifest #10theses, bit će objavljen na događaju.

ICLEI će podijeliti svoj rad iz Platforme održivih pravednih gradova, objaviti svoj dokument o pravednoj tranziciji u gradovima, predstaviti svoje nalaze o suradnji između lokalnih vlasti i inicijativa koje vodi zajednica i predstaviti rezultate iz početnog kruga (poštenih) lokalnih procesa zelenog plana u europskim gradovima.

Poslušajte što rezultat kolektivnih napora ima za reći EU političarima i preuzmite u tom procesu aktivnu ulogu!

#jointhebigtable #communitiesforfuture #collectiveaction #TimeForCollectiveAction

Link na event: https://communitiesforfuture.org/civicrm/event/info/?reset=1&id=111

Link na program: https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vR-J4rqQCmVa0MCQngKnpRlz6OJYy9xLa7oI7Uw01tCAOqYiyvbRYbydv95-YvBSySeaWa8niuIYVWF/pub

Facebook event: Making the European Green Deal Strong and Real: Harnessing the Power of CLIs and Local Governments

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 4 / 5. Broj glasova: 2

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Odgovori

Ne propustite: