Priroda je fraktalna, pa tako i permakultura

5
(2)

Često čujem “nemam još svoju zemlju, pa se ne mogu baviti permakulturom“. Ili “imam 2000 m2 zemljišta, što da sad radim?“. To na neki način implicira da je bavljenje permakulturom isto što i uređivanje vlastitog imanja. Ili možda, uzgoj hrane, gradnja kuće. Ipak, rijetki su doista u prilici da imaju slobodan teren na kojem mogu raditi što god isplaniraju. Možda još nemate nekretninu. Možda imate zemlju, ali od nje i živite. Niste u prilici raditi drastične promjene u načinu korištenja. Možda nemate vremena da naučite permakulturu do te mjere da od nje zaista i živite. I što na kraju imamo, jest da se rijetki uopće odvaže na praktičnu primjenu permakulture. Kada to učine, rijetki među njima zaista dođu do željenih rezultata.

Što je to permakultura?

Ako “proguglamo”, naći ćemo slike krivudavih staza kroz seosko imanje. Polukružne ili spiralne gredice, na njima izmješano povrće. Kuće nepravilnih oblika od biološki razgradivih materijala. Bačve sa kišnicom uz kuću, kompostni wc sa urezanim srcem na vratima. Znači, nema šanse da bilo što od toga prakticirate ako imate stalan posao i život vezan uz grad. Ništa od toga ako vas životni partner ne podržava. Ništa od toga ako su vam djeca teenageri koji ne žele trčati na wc preko blatnog kokošinjca. Što ako se redovito selite, ili putujete? Što ako se jednostavno ne osjećate ugodno među ljudima koji se stalno smješkaju? Oni koji sjede na podu, vole se grliti i držati za ruke? Jeste li već shvatili, nije permakultura za vas?

Zašto to nije permakultura?

Permakultura je naizgled skup jednostavnih pravila i stereotipnih detalja. Ako ih površno shvatite, primjenite, dobijete neku karikaturu permakulture. Rješenja koja su izvađena iz konteksta. Beskonačna oponašanja bez jasnih ideja i dubljih shvaćanja. Kad takvo rješenje stavite u stvarno okruženje, dobijete nešto poput donje slike.

Nebitno gospodarite li dvorištem uz kuću ili stotinama hektara na regenerativnoj farmi. I dalje vas okružuje svijet koji vas ne podržava. Čini svaki vaš korak prilično teškim, a vaše rezultate nevažnim. Neki su dovoljno vješti, pa se uspješno sa time nose. Drugi (još) nisu. Sada bi mogli zaključiti, samo neka se to razvija. Uskoro ćemo imati mnogo više uspješnih permakulturnih farmi. Uskoro će svatko uzgajati ponešto hrane za sebe. Uskoro će se mnogi preseliti na selo, živjeti samodostatno. Malim koracima…

Ipak, to se ne događa. Možda nikad i neće, a ako se i dogodi, to neće biti na način da jedno rješenje reproduciramo bezbroj puta. Permakultura ne funkcionira na taj način, zato što ni priroda tako ne funkcionira. Priroda za svaki pojedini slučaj razvija jedinstveno rješenje, a uvijek uz primjenu jednostavnih pravila.

Nastavak teksta je za članove našeg kluba koji sudjeluju u radu. Pridružite se klubu, ili odaberite način za sudjelovanje u radu kluba.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 2

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

Odgovori