Posadi stablo što prije!

4.8
(4)

U počecima bavljenja permakulturom, često sam imao poriv da sve radim “što prije”. Tako sam možda i došao do permakulture. Htio sam što prije transformirati zemljište koje uređujem. Imao sam običnu, jednoličnu livadu. Livade ne služe ničemu, ako niste govedo. Livade treba redovito kositi, održavati. Ako ne pokosite na vrijeme, početi će rasti divlje grmlje, pa onda imate mnogo posla da sve stavite pod kontrolu. I koliko god radili, održavali livadu, ona je uvijek samo livada. Htio sam jestivu šumu. Da posvuda rastu stabla, voćke, orasi, kesteni… Htio sam graditi tlo, apsorbirati ugljik iz atmosfere. Htio sam da moja briga o terenu prestane, i da se teren brine o mojim potrebama.

U tim počecima, često bih pročitao izjavu: Pravo vrijeme za sadnju stabala je bilo prije 30 godina. Sljedeće pravo vrijeme je sada!

To je istina. Da sam prije 30 godina nešto posadio, sada bi to bilo veliko stablo, uživao bih u plodovima. Pa kad već ne mogu ispraviti te propuste u prošlosti, odlučio sam sada posaditi stabla. Što prije. Naručiti ću desetke voćaka, stotine grmova. Posadim i čekam. Dok to naraste veliko, ja imam vremena da još malo proučim tu permakulturu. Prelistam koju knjigu, posložim misli u glavi. Odradim permakulturno dizajniranje i sve što uz to ide.

Ono što se kasnije dogodilo, nije bilo baš ugodno. Većina voćaka se nije primila. Zapravo, stotine sadnica su propale prve godine. Možete li zamisliti to razočaranje? Netko je tužan kada mu cvijet na prozoru uvene. Meni je uvenulo stotine stabala, koja su trebala biti nova šuma.

Imperativ da sve bude “što prije”

Iz sadašnje perspektive, mogu vam reći, nikad nije kasno da se naprave takve pogreške. Ne žurite sa krivim koracima i brzopletim odlukama. Neće svijet nikud pobjeći, ima vremena da se stvari naprave kako treba. Ovo se naravno ne odnosi samo na sadnju stabala. Stabla su ovdje samo simbol. Isto vrijedi za pokretanje nekog posla, odrađivanje projekta, završavanje studija i sl. Priroda je spora, ali stvari napravi kako treba. To je model koji treba slijediti. U par godina, malim i promišljenim koracima ćete postići više nego krupnim skokovima. Barem je takvo moje iskustvo.

U redu, reći ćete. Što onda da se radi? Ako se ne sade stabla, što drugo da se radi? Kako da se utječe na okoliš, ekologiju, kako da se osiguraju neki rezultati?

Nastavak teksta je za članove našeg kluba koji sudjeluju u radu. Pridružite se klubu, ili odaberite način za sudjelovanje u radu kluba.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Broj glasova: 4

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

Odgovori