Analiza terena u GISu

1 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 16/01/2018 09:21 od TB

Analiza terena u GISu

Kako su danas podaci o visinama dostupni za cijeli svijet, upotreba GIS programa sve je vise primjenjiva i za one koji nisu profesionalci.
Uz to, na internetu su dostupne i satelitske snimke, tutorijali, kao i sav potrebni softver za to sve povezati.

Ovdje cu opisati jedan primjer osnovnog koristenja visinskih podataka, primjereno ljudima koji se prvi put susrecu s time, cisto da dobiju uvid u neke od mogucnosti ovog alata.

Pri tome cu koristiti sljedece:
JOSM (Bing) – satelitska snimka za georeferenciranje (potreban internet)
HGT visinski fajlovi od NASA-e rezolucije oko 90m
GeoOS Live 8 – Linux live sustav s GIS programima -> QGIS
Sve je u WGS84 koordinatnom sustavu (svjetski standard)

Dakle, pocetno stanje je to da nabavite kartu terena koji vam je od interesa i da znadete sto zelite naci i vizualizirati. Za primjer sam nasao topografsku kartu u okolici Sutivanca (original na https://www.trickeri.org/images/stories/labin2007/sutitrek.gif), i zadatak je pronaci podrucja koja zadovoljavaju kriterij da se nalaze orijentirana prema jugu +/- 30 stupnjeva i na padini blazoj od 10%.

Prvo se karta mora georeferencirati, odnosno pozicionirati u prostoru da se podudara s postojecim visinskim podacima. To je vrlo lako, i za to sam upotrijebio ‘Bing’ preko kojeg sam procitao koordinate. U njemu se treba pronaci mjesto koje se nedvojbeno moze prepoznati na karti (obicno neko krizanje ili drugi markantni objekt) i prepisati koordinate, a potom pokrenuti alat za georeferenciranje. Za ovaj primjer 3 tocke su dovoljne.
Sada je karta pozicionirana u odnosu na HGT fajl, i do daljnjeg nam ne treba.
Nastavlja se s izrezivanjem HGT fajl da se barata samo s tim relevantnim dijelom, preko alata Clipper. To je nesto kao crop… izrezivanje zeljenoga.

Sljedece se pokrenu alati za nagib (slope, slika 3) i orijentiranost terena (aspect, slika 4), dobije se za rezultat opet nekakve slicice, gdje crna boja predstavlja nisku vrijednost, a bijela visoku.

Uz pomoc ‘kalkulatora’ iz tih svih slika izracuna se na jednostavni nacin zeljene povrsine, npr ako je jug oznacen s 180, onda kada trazimo rezultat za povrsinu 30 stupnjeva lijevo i desno od juga koristimo:
aspect >= 150 AND aspect <= 210
pri cemu se rezultat povrsine koja ispunjava uvjete kreira u novom fajlu (nazovimo ga ‘jug60’, 5 slika).

Ako zadamo:
jug60 = 1 AND slope < 10
dobijemo rijesenje naseg zadatka (slika 6), koje lako vizualiziramo na onoj pocetnoj topografskoj karti.

Ovi programi se mogu koristiti na razno razne nacine, za one koji su vjesti u tome. Tako se moze pronaci mjesto koje je najvise osvjetljeno suncem tokom nekog vremena, ili na koje suncane zrake nikada ne padnu, izracunati mjesta na kojima ce se slijevati voda s okolnih padina, odrediti vidljivost s pojedine tocke, projektirati najkraci put istog nagiba, pronaci najpogodnije mjesto za gradnju brane i slicno…

[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_thumbnail”]

1 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 16/01/2018 09:21 od TB

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.