Ergonomija unutar prostora kreativnosti

0
(0)

16 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 23/10/2022 08:32 od bambi

Pojam ergonomije se rijetko upotrebljava u svakodnevnom govoru, ali smo vecim dijelom dana izlozeni upravo produktima iste na kojima smo sami, ili su pak drugi, vise ili manje uspjesno radili na tome.

Ergonomija kao svijest i prakticno znanje koje je pretoceno u produkt, uvelike poboljsava kvalitetu zivota, upotrebu raznih stvari, pa time indirektno i direktno utjece i na samo zdravlje korisnika.

Svatko od nas je upoznao neku od stvari koja nije prakticna, spretna, zulja, grebe, odnosno koja nije osmisljena na adekvatan nacin, cesto se pitajuci “a zasto su to bas tako napravili, zasto nisu ovako…”. Razni planovi i organiziranje takodjer nerijetko imaju korijenje u ergonomiji, mada je suptilno skriveno kroz funkcionalnost, korisnost, logiku itd., ali sve s istim ciljem da se pojedini posao obavi na sto udobniji, kraci, kvalitetniji nacin.

Ako imamo osvjesteno ovo podrucje pri kreaciji, cak i “beznacajne stvari” se moze unaprijediti na visi nivo, ispunjavajuci si zivot sitnim zadovoljstvima.

Prilazem jedan primjer, gdje sam iskoristio dvije ‘nesretne kasete’ za boce, dajuci im neplaniranu namjenu. Drze krace sipke i sipkasti materijal u svojim odjeljcima, cineci ga preglednim i lako dostupnim, a ujedno onemogucuju da se povremeno samo od sebe srusi, ili da se svaki put mora preslagivati da se “vidi sto se sve tu ima”. Izmedju tih dvije kutije je manji prostor gdje su naslagani manji limovi, isto tako pregledno i funkcionalno.

16 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 23/10/2022 08:32 od bambi

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.