Solarni dehidrator za sušenje voća i začinskog bilja, od starog kućanskog hladnjaka

0
(0)

Od starog hladnjaka, kojem je ispravna magnetska brtva na vratima i kućište, krenuo sam u izradu dehidratora za sušenje voća i začinskog bilja.
Sa hladnjaka sam demontirao kompresor i kondenzor (metalnu savinutu cijev crne boje), koji je montiran sa stražnje strane kućanskog hladnjaka.
Hladnjak sam okrenuo naopačke i ubodnom pilom odrezao donji dio isparivača, koji mi je smetao u unutrašnjosti hladnjaka.
Cilj je dobiti kompaktni volumen unutar hladnjaka bez pregrada.

Potom je hladnjak polegnut na vrata i na donjoj, prednjoj stijenci, gdje je nekad bio kompresor, načinjen je otvor, na koji je postavljena i zabrtvljena plastična mrežica.
Na donji dio hladnjaka postavljen je i akrilnim kitom zabrtvljen lim, od dna hladnjaka pa cijelom donjom stranom prema leđima hladnjaka tako da viri nekih 2 cm van leđa hladnjaka.
Na taj istaknuti dio lima, postavljen je i zabrtvljen lim koji je odmaknut oko 2 cm od vanjske površine leđa hladnjaka, a isti je bočno pričvršćen aluminijskom trakom.
Za lim su korištene odbačene metalne police.
Taj lim će zagrijavti zrak, između zadnje stranice hladnjaka i tog lima.
Zagrijani zrak će ići prema dolje i kroz prije opisani otvor ulaziti u hladnjak, jer će ga tu povlačiti mali ventilator od napajanja PC-a, koji će biti smješten na gornjoj stijenci hladnjaka.
Tako će zagrijani zrak prolaziti kroz hladnjak odozdo prema gore i pri tome dehidrirati namirnice postavljene na okvire na kojima će biti postavljene mrežice.

9 komentara na forumu Autor: fazy zadnji komentar: 07/09/2023 18:09 od fazy

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Ne propustite: