Solarni dehidrator za sušenje voća i začinskog bilja, od starog kućanskog hladnjaka

Od starog hladnjaka, kojem je ispravna magnetska brtva na vratima i kućište, krenuo sam u izradu dehidratora za sušenje voća i začinskog bilja.
Sa hladnjaka sam demontirao kompresor i kondenzor (metalnu savinutu cijev crne boje), koji je montiran sa stražnje strane kućanskog hladnjaka.
Hladnjak sam okrenuo naopačke i ubodnom pilom odrezao donji dio isparivača, koji mi je smetao u unutrašnjosti hladnjaka.
Cilj je dobiti kompaktni volumen unutar hladnjaka bez pregrada.

Potom je hladnjak polegnut na vrata i na donjoj, prednjoj stijenci, gdje je nekad bio kompresor, načinjen je otvor, na koji je postavljena i zabrtvljena plastična mrežica.
Na donji dio hladnjaka postavljen je i akrilnim kitom zabrtvljen lim, od dna hladnjaka pa cijelom donjom stranom prema leđima hladnjaka tako da viri nekih 2 cm van leđa hladnjaka.
Na taj istaknuti dio lima, postavljen je i zabrtvljen lim koji je odmaknut oko 2 cm od vanjske površine leđa hladnjaka, a isti je bočno pričvršćen aluminijskom trakom.
Za lim su korištene odbačene metalne police.
Taj lim će zagrijavti zrak, između zadnje stranice hladnjaka i tog lima.
Zagrijani zrak će ići prema dolje i kroz prije opisani otvor ulaziti u hladnjak, jer će ga tu povlačiti mali ventilator od napajanja PC-a, koji će biti smješten na gornjoj stijenci hladnjaka.
Tako će zagrijani zrak prolaziti kroz hladnjak odozdo prema gore i pri tome dehidrirati namirnice postavljene na okvire na kojima će biti postavljene mrežice.

5 komentara na forumu Autor: fazy zadnji komentar: 11/09/2015 15:16 od fazy

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.