Zapamti

"Crjepovi koji nas štite od kiše izrađeni su za lijepa vremena."

Autor Tema: Brda i terase  (Pročitano: 36175 puta)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 718
  • -Receive: 218
Brda i terase
« u: 07 Veljače, 2014, 16:01:34 »

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 356
Odg: Brda i terase
« Odgovori #1 u: 07 Veljače, 2014, 22:28:39 »
Lijepe sličice genracijskog posla puno ruku...
Posaditi gusto po konturi npr. bagrem pa pustiti prirodu da sama napravi blaže "terase" od padine?
« Zadnja izmjena: 07 Veljače, 2014, 22:33:52 od m2 »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 11 Veljače, 2014, 12:41:44 »
pa i ne čini mi se puno posla, ali ima troška:

1 kamion 20t ukrasnog kamena, 150kn/t = 3000kn, iskopa se cca 0,5m zemlje tamo gdje ide kamen sa bagerom ili na ruke i kamen se postavi bez zidanja..

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 11 Veljače, 2014, 14:08:28 »
pa i ne čini mi se puno posla, ali ima troška:

1 kamion 20t ukrasnog kamena, 150kn/t = 3000kn, iskopa se cca 0,5m zemlje tamo gdje ide kamen sa bagerom ili na ruke i kamen se postavi bez zidanja..

Nisam imao prilike raditi suhozide od "nule" ali sam ih popravljao (malo se raspu poslije koju stotinu godina) :-)
Često nisu uopće ukopani...

ako te interesiraju radionice suhozida
ili se malo educirati oko suhozida prati link:
http://www.dragodid.org/
« Zadnja izmjena: 11 Veljače, 2014, 14:11:36 od m2 »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 13 Veljače, 2014, 15:45:38 »
Nisam imao prilike raditi suhozide od "nule" ali sam ih popravljao (malo se raspu poslije koju stotinu godina) :-)
Često nisu uopće ukopani...

ako te interesiraju radionice suhozida
ili se malo educirati oko suhozida prati link:
http://www.dragodid.org/

odlično! Ako ima zainteresiranih za radionicu sa kontinenta neka se javi.

evo i primjera kamena, iskopa se rupa za kamen, postavi kamen, a zemlja se baci na gornju terasu:

http://alturl.com/7mttx
http://alturl.com/quanz

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 03 Ožujka, 2014, 11:25:15 »
Zna li netko optimalnu širinu i visinu terasa?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #6 u: 03 Ožujka, 2014, 11:43:02 »
Ne vjerujem da to postoji. Ja si moram urediti kuhinjski vrt na nagnutom terenu, i sirina terase ce vjerojatno biti sirina gredice plus staza, dakle oko metar. Da na istom mjestu planiram vocnjak, terase bi mozda bile kruzne, promjera kolika je vocka. Da planiram tu uzgajati i psenicu, mozda bih gledao koliko je potrebno kombajnu za rad. Jel netko gleda drugacije na to?
Problem je rješenje

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #7 u: 03 Ožujka, 2014, 12:01:07 »
Jel netko gleda drugacije na to?

Potpuno se slažem s vašim pogledom. Ja također na svojem ranču radim gredice - terase na način da širina varira od 70cm do 90 cm ovisno o kutu nagiba. Na strmijem nagibu širnia gredice je manja, a na manjem nagibu širina je veća. Gredice pravim okomito na kosinu i pokazalo se do sada super načinom.

Ovako uske gredice su mi taman za dva do tri reda  nečega odnosno na istoj redici uvijek rastu bar dvije kulture, a ponekad i tri kulture. Između ovih gredica nalazi se širi razmak tako da se na njima zadržava dosta vode poslije kiše i onda se ona podlijeva pod donju gredicu i na taj način imam za sada sasvim zadovoljavajuće navodnjavanje.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 03 Ožujka, 2014, 13:59:46 »
Ja računam širinu cca 2m jel će toliko sigurno trebati za bager. Na ruke kopati trebaju godine..

Visina cca 0,5-1m - pretpostavljam da je to neka optimalna visina za rad.

Začudo na internetu ne pronalazim uopće uspješne primjere koji se mogu aplicirati kod nas.

Neki koriste kamen, negdje zemlja sama stoji. Širine i visine razne :mellow: Evo par komada:

Italija:

Indonezija:

Slovenija:

Fiji:

Vietnam:
« Zadnja izmjena: 03 Ožujka, 2014, 14:04:16 od TB »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 31 Ožujka, 2014, 13:15:40 »
može i bez veziva (ZG):

debeli zidovi, strme litice, puno kamenja (Bakar):

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.388153467901623.95958.138447219538917&type=3

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1651
  • -Receive: 1390
  • Adm
« Odgovori #10 u: 31 Ožujka, 2014, 17:05:09 »
Taj kamen nije putovao vise od sto metara. Za gradnju prezida u kraju gdje nema odgovarajuceh kamenja, vrece punjene zemljom ili pijeskom mogu biti jednako funkcionalne. Netko bi rekao, jedno je lijepo a drugo nije. Ljepota nije bila na pameti ljudima dok su gradili ove suhozide, nego prezivljavanje. Tek danas ovi suhozidi predstavljaju nesto atraktivno.
Problem je rješenje

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #11 u: 01 Travnja, 2014, 10:29:57 »
Potpuno se slažem s vama Nikola. Tako su "lijeni" dalmatinci i primorci u praskozorje već otimali zemlju kamenu kako bi se obezbjedili vrtal za hranu ili koju lozicu, voćkicu i tako to.

Danas bi većina samo uživala i bili "direkktori", a sve ostalo je glupost.

Ja na svom ranču još uvijek na padini nisam napravila sve terase ali bit će jednog dana sve terasasto - istina bez kamenih potpora (iako sam dalmatinka i volim kamen najviše) jer ga ovdje nema tako mnogo da bi ga mogla u toj količini priuštiti. No u svakom slučaju treba napraviti terase jer tako ima mnogo mnogo koristi....

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 01 Travnja, 2014, 12:17:27 »
Sepp Holzer u knjizi Poljodjelac-buntovnik opisuje terase... izrada, nagnuti na koju str.?, osiguranje pokosa biljkama...  (kod njega ima više zemlje nego kamena)
a može se i naći video Terraces and Raised Beds od Sepp-a po torrentima

John Dennis Liu ima dokumentarac između ostalog i na tu temu, Green Gold (može se pogledati na Youtube)

« Zadnja izmjena: 01 Travnja, 2014, 12:46:15 od m2 »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 01 Travnja, 2014, 14:28:46 »
Nezgodno je ako moraš nabavljati kamen... računam recimo 1 kamion 20tona je za 2-3 terase od 20m... ako ima netko iz Zagorja da javi tržišnu cijenu kamena.. Kamen je najbolji jer se dobije zgodna terasa pod pravim kutem, a ne trune kao drvo.

Zamljane terase sa travom su alternativno rješenje ali je kod njih problem što nisu okomite tako da ne možeš s donje terase obrađivat gornju ;)

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 14 Travnja, 2014, 15:57:50 »
tražim low-cost alternative kamenog zida...  :blink:

gume - ružno
earthbags - unište se s vremenom
željeznički tramovi - toksični

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.