Izrada cigle

Pozdrav, zanima me ima li tko iskustva s izradom sirove cigle u našim krajevima ili zna neku literaturu na tu temu. Prvenstveno me zanima odabir sirovine, odnosno kako ju prepoznati, koji omjer vode, pijeska koristiti te iskustva s gradnjom ako netko ima.
Zanima me jer imam u planu projekt gradnje kućice koju bih gradio ili nabijenom ilovačom ili tom ciglom, a htio bih iskoristiti zemlju s gradilišta pa sam mislio da bih gradnjom/kopanjem podruma riješio problem sirovine ( i još nekih stvari vezano uz drugu temu ) plus još jedan puno veći projekt koji ću također ostaviti za drugu temu. Ideja je da sa zemljom iskopanom na gradilištu napravim cigle za izradu zidova podruma ( moguće i boltanog stropa, ali mislim da bih radije taj posao povjerio isprobanoj cigli ) te zidova kuće.
 U susjednom selu je postojala ciglana, stare kuće su napravljene od drvene konstrukcije ispunjene zemljom pomiješane sa slamom i znam da je prilikom kopanja našeg bunara zemlja iskorištavana za obnovu tih kućica tako da mislim da je kvaliteta zemlje primjerena za tu uporabu. Čak sam u kontaktu s bivšim direktorom spomenute ciglane koji mi je obećao pomoć, ali svejedno bih volio tuđa iskustva i što više literature koja mi može pomoći…

1 komentara na forumu Autor: joe19 zadnji komentar: 13/07/2016 17:03 od m2

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, molim da se registrirate i objavite ga sami.

Facebook