Izrada cigle

Pozdrav, zanima me ima li tko iskustva s izradom sirove cigle u našim krajevima ili zna neku literaturu na tu temu. Prvenstveno me zanima odabir sirovine, odnosno kako ju prepoznati, koji omjer vode, pijeska koristiti te iskustva s gradnjom ako netko ima.
Zanima me jer imam u planu projekt gradnje kućice koju bih gradio ili nabijenom ilovačom ili tom ciglom, a htio bih iskoristiti zemlju s gradilišta pa sam mislio da bih gradnjom/kopanjem podruma riješio problem sirovine ( i još nekih stvari vezano uz drugu temu ) plus još jedan puno veći projekt koji ću također ostaviti za drugu temu. Ideja je da sa zemljom iskopanom na gradilištu napravim cigle za izradu zidova podruma ( moguće i boltanog stropa, ali mislim da bih radije taj posao povjerio isprobanoj cigli ) te zidova kuće.
 U susjednom selu je postojala ciglana, stare kuće su napravljene od drvene konstrukcije ispunjene zemljom pomiješane sa slamom i znam da je prilikom kopanja našeg bunara zemlja iskorištavana za obnovu tih kućica tako da mislim da je kvaliteta zemlje primjerena za tu uporabu. Čak sam u kontaktu s bivšim direktorom spomenute ciglane koji mi je obećao pomoć, ali svejedno bih volio tuđa iskustva i što više literature koja mi može pomoći…

1 komentara na forumu Autor: joe19 zadnji komentar: 13/07/2016 15:03 od m2

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.