Osnaživanje lokalnih zajednica 2022.: “Zvono za uzbunu”

0
(0)

Četvrtu godinu zaredom u organizaciji Udruge za ekonomiju zajedništva i Hrvatske permakulture održan je događaj „Osnaživanje lokalnih zajednica 2022.“ u Križevcima.  Sudjelovanje za ovaj događaj bilo je besplatno s mogućnosti praćenja online.  Organizatori su osigurali i smještaj za posjetioce iz drugih gradova koji su željeli aktivno sudjelovati. Cilj ovog događaja je  okupljanje i upoznavanje inicijativa, pojedinaca i organizacija s naglaskom na suradnji, razmjeni dobrih praksi i poticanja zajedništva u širem smislu.

Od subote 14.05.2022.  do nedjelje 15.05. tema događaja bila je „Klimatske promjene, građanske inicijative i vlasti“

Subota ujutro započela je otvorenjem događaja i dobrodošlicom od strane organizatora Petera Fabjana (Ekonomija zajedništva)  i Nenada Maljkovića (Hrvatska permakultura). Nakon pozdravnih riječi, predavanje “Crveni alarm za čovječanstvo – što smo o suradnji građanskih inicijativa i lokalnih vlasti naučili na Krku?“  održao je Zoran Skala. Predavanje je bilo usmjereno na realnim činjenicama o klimatskim promjenama  kojima i sami svjedočimo svakodnevno.  Klimatske promjene posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva-nafta, ugljen i plin.

Znanstvenici tvrde da je za očuvanje planeta  nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Donositelji odluka ovakvog stanja svjesni su već desetljećima ali se jako sporo kreću rješenjima. Građani su isto svjesni, ali teško mijenjaju način života i navike.  Za opstanak gospodarstva važan je gospodarski rast koji zavisi o fosilnim gorivima. Prirodno rješenje ovog problema je naučiti živjeti s manje resursa: okretanje prema lokalnoj proizvodnji, to jest moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju.

Nakon Zorana, prof.Sandra Kantar (Visoko gospodarsko učilište) i Peter Fabjan održali su radionicu pod nazivom „Preusmjeri novac: održivo financiranje za osnaživanje lokalnih zajednica“.  U podnevnim satima  održan je – razgovor o ispravnom i dobrom življenju s Tomasom Insua (online), suosnivačem i izvršnim direktorom pokreta Laudato Si’ i Lucom Fioranijem (uživo), znanstvenikom, članom pokreta Laudato Si‘ i interdisciplinarne inicijative EcoOne.

U kasnim popodnevnim satima, nakon odličnog vegetarijanskog ručka koji je bio napravljen od domaćeg lokalnog povrća, uslijedili su  Bogdan Šujica (OPG Šujica), Jasminka Iličić (OPG BIomara), Dijana Fabjan (Udruga za ekonomiju zajedništva) i njihovo predstavljanje “Socijalna eko poljoprivreda za osnaživanje ruralnih zajednica: projekt MAREA

Na kraju dana sudionici su imali priliku pogledati projekciju francuskog dokumentarnog filma “Jednom kad znaš” . Film govori o ljudskoj spoznaji neugodne stvarnosti o klimatskim promjenama, uništenim i iscrpljenim prirodnim resursima. No, kako živjeti s takvom spoznajom da se ljudskoj vrsti ako ne promijeni način života, uskoro bliži kraj? U potrazi za odgovorom u filmu susrećemo vodeće svjetske klimatske znanstvenike i stručnjake za energiju. Svi tvrde jedno – “postoji velika potreba za kolektivnim i jedinstvenim djelovanjem kako bismo se pripremili za tranziciju na što humaniji način“.

Radionica “Mir je Zelen” i koncert Darka Rundeka

Nedjelja je prošla interaktivno i zabavno. Sudionici su imali priliku predstaviti svoje inicijative, projekte, udruge i organizacije, međusobno se upoznati i povezati.  Jutro je započelo radionicom „Mir je zelen; iscijelimo Zemlju snovima o miru“ koju je održao Luca Fiorani, član međunarodnog odbora EcoOne – ekološke inicijative pokreta fokolara.  Nakon održane radionice, Irena Borovina i Nenad Maljković kroz radionicu “Vidljivost tranzicijskih inicijativa danas i u budućnosti” dali su priliku sudionicima da predstave svoje radove, ideje, znanja i iskustva. 

Kroz ovih dva dana događanja imali smo priliku upoznati inspirativne pojedince, umjetnike, članove i aktiviste iz raznih organizacija, udruga, pokreta i inicijativa kao što su:

Nakon nedjeljnog ručka uslijedili su razgovori i aktivnosti po malim grupama „Open space Technology“. Završetak događaja obilježio je svojim nevjerojatnim glasom i Darko Rundek poznati glazbenik, ekološki i društveni aktivist.

Naslovna fotografija i video: Matej Čelar

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Odgovori