PDC u Rijeci, listopad – studeni 2018.

0 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 09/09/2018 21:22 od Nikola

TEČAJ PERMAKULTURNOG DIZAJNIRANJA (PDC) u Rijeci, listopad – studeni 2018.

Program je raspoređen kroz produljena četiri vikenda, petkom od 17:00 do 21:00 te subotom i nedjeljom od 9:30 do 19:00 sati (uključujući pauze za ručak), uz eventualne minimale izmjene u dnevnoj satnici.
>> 19. – 21.10.2018.
>> 26. – 28.10.2018.
– vikend pauze –
>> 9. – 11.11.2018.
– vikend pauze –
>> 23. – 25.11.2018.

Detaljnije u nastavku, PRIJAVE ovdje: https://goo.gl/NhcvUb

—–

Nakon dugih 5 godina, konačno je tečaj permakulture ponovo u Rijeci!

Bez obzira imate li vrt, imanje, komadić betona ili možda radite s grupom ljudi, tečaj permakulture je dobar temelj za osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce, te kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš. Permakulturni dizajn integrira tradicijska i suvremena znanja i vještine, te oblikuje životni prostor oponašajući prirodne procese. Dizajnirati možemo gotovo bilo što: svoju kuću, stan, imanje, organizaciju, kvart, pa čak i svoj posao.

Ovo je intenzivan 72-satni tečaj permakulture (Permaculture Design Course, PDC) uz dodatne praktične radionicame. Tečaj sadrži oko 80 sati predavanja i interaktivnih modula kroz koje polaznici usvajaju permakulturnu etiku i vještine dizajniranja, upoznaju se s raznim tehnikama i praktičnim rješenjima koje mogu samostalno primjenjivati u svakodnevnom životu, a dobivaju priliku uz stručno mentorstvo osmisliti konkretan dizajn za vlastite projekte. Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Permakultura je nova, održiva kultura!

—–

Program je raspoređen kroz produljena četiri vikenda, petkom od 17:00 do 21:00 te subotom i nedjeljom od 9:30 do 19:00 sati (uključujući pauze za ručak), uz eventualne minimale izmjene dnevnoj u satnici. Nakon drugog i trećeg vikenda uključili smo i po tjedan odmora, kako program ne bi bio preintenzivan i kako bi sudionici imali više vremena za primjenu naučenog u privatnom životu.

19.- 21.10.2018.
26.- 28.10.2018.
vikend pauze
9.- 11.11.2018.
vikend pauze
23.- 25.11.2018.

Voditeljica tečaja je Gordana Dragičević, nositeljica permakulturne diplome od 2013. godine. Ostali edukatori i facilitatori su Cvijeta Biščević, Mario Miličević, Mladen Mladenović i Nenad Maljković.

—–

Moduli:
– uvod u permakulturu; stanje društva i okoliša
– permakulturna etika i principi; sistemski dizajn i tehnike permakulturnog dizajniranja
– čitanje krajolika, analiza i mjerenje terena, iscrtavanje osnovne karte u mjerilu
– briga o tlu, razumijevanje mikroekosustava tla, tehnike za analizu i poboljšanje kvalitete i plodnosti tla, kompostiranje
– biljne zajednice u prirodi i korisne biljke: od biljaka indikatora tla, do šuma
– uzgoj hrane: vrtlarenje, njive, šumski vrt, agrošumarstvo, regenerativna poljoprivreda
– životinje u permakulturi
– voda: voda u krajoliku, sakupljanje vode, pročišćavanje i recikliranje otpadnih voda
– energija: energetska učinkovitost, jednostavne pasivne tehnologije, obnovljivi izvori energije
– održivo graditeljstvo: gradnja prirodnim i recikliranim materijalima
– urbana permakultura: tehnike za male prostore, zgrade i održive kvartove
– društvo: održive zajednice, odnosi, grupni rad, suodlučivanje
lokalizirana dobra ekonomija
– tranzicijski pokret
– praksa dizajniranja: zadnja tri dana tečaja polaznici izrađuju permakulturne dizajne za stvarne projekte po svom izboru

Međunarodno priznati certifikat dobivaju polaznici koji sudjeluju na više od 80% modula, te na izradi i prezentacijama dizajna na kraju tečaja.

—–

Suorganizatori tečaja su udruge Hrvatska permakultura i Društvo za istraživanje i potporu. Predavanja će se održavati u prostoru Društva za istraživanje i potporu (Ul. Ivana Dežmana 3, Rijeka), a praktičan rad na terenu, na lokacijama u gradu i neposrednoj okolici.

Cijena tečaja je 1.900 kn. Otvorena je mogućnost uplate u nekoliko obroka.

Prijave su obavezne unaprijed i broj mjesta je ograničen. Za prijavu molimo da ispunite svoje podatke u ovom kratkom obrascu (KLIK NA POVEZNICU): https://goo.gl/NhcvUb

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se mailom na: gordana.permakultura@gmail.com

0 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 09/09/2018 21:22 od Nikola

 
Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Facebook
Facebook