Retroshare – sigurni i decentralizirani komunikacijski sustav

5 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 07/04/2019 20:56 od Harp

R e t r o s h a r e
Povezanost s prijateljima i obitelji

Retroshare kriptira podatke upucene tvojim prijateljima. Nitko te ne moze nadgledati. Retroshare je kompletno decentraliziran sustav sigurne komunikacije. To znaci da nigdje nema centralnog servera kao posluzitelja pojedine usluge. On je u potpunosti ‘otvorenog koda’ i dostupan besplatno. Nema naplata, reklama ni ‘uvjeta koristenja’.

Zasto?

 • decentralizirana mreza dizajnirana za ljude bez ovisnosti o bilo kojem korporativnom sistemu ili centralnom serveru
 • utemeljen na jakom kriptiranju podataka, pogodna za upotrebu prosjecnom korisniku u svakodnevnoj komunikaciji
 • pravo na privatnost, tajnovitost. Sam odlucujes tko moze primiti informacije. Onemogucuje koristenje neovlastenog prikupljenih podataka od strane spijunskih tvrtki i drugig poslovnih agencija
 • sloboda govora, bez cenzure
 • neovisnost od korporativnog sistema i centralnih servera. Mjesta s centralnim serverima se mogu potpuno kontrolirati, zagasiti, ili promjeniti uvjete koristenja u bilo kojem trenutku. Sjecate li se Myspace? Ili German Studivz? Sjecate li se kada je Facebook promjenio svoje ‘uvjete koristenja’, ili kada je Skype kupljen od strane Microsofta?
 • besplatni program. Samo kao takav omogucava besplatnu i sigurnu komunikaciju. Svaki pisac programa moze procitati orginalni kod i provjeriti sigurnost.

Karakteristike

 • chat. Slanje teksta ili slike. Rasprave s raznim ljudima u sobi za sastanke. Izrazite svoje emocije kroz veliku bazu smajlija. Sigurni i privatni razgovor prema pojedinom prijatelju.
 • zvuk i video. Uspostavlja besplatne i sigurne pozive s VoIP dodatkom. Omogucuje razgovor licem u lice putem video poziva.
 • mail. Salje kriptirane poruke drugim korisnicima unutar mreze. Retroshare moze pohraniti kriptiranu poruku na racunalu prijatelja, kako bi je dostavilo dok niste prikljuceni.
 • dijeljenje datoteka. Dostavite fajlove svom prijatelju ili ljudima iz cijele mreze. Koristite pretrazivanje da pronadjete datoteku. Retroshare koristi tehnologiju slicnu BitTorrentu s svrhom ubrzavanja prijenosa podataka. To omogucuje slanje fajlova vecih od 1GB. Privatnost je zasticena kroz anoniman nacin povezivanja. Samo direktni prijatelj moze znati koje fajlove trenutno preuzimate.
 • forum. Mozete citati i pisati postove offline. Idealno za one koji su na putu. Kada se omoguci veza prema internetu, Retroshare ce automatski sinhronizirati forume s ostalima. Decentralizirani forumi su otporni na cenzuru u svom temeljnom dizajnu.
 • postovi. podijelite svoje omiljene linkove, vidite koje linkove drugi vole, ocjenjujte ih i raspravljajte o njima
 • kanali. Objavite datoteke u kanal, pretplatite se na isti i automatski skinite zadnje objavljene datoteke. Komentirajte i sirite ih dalje svojim prijateljima.
 • stiti tvoj IP s Tor/I2P tehnologijom. Trebate se sakriti od obavjestajnih sluzbi? Ne mozete se povezati s prijateljem zbog cenzure? Imate potrebu zaobici gadni firewall? Koristite Retroshare preko Tora da sakrije povezanost izmedju tebe i prijatelja.

“Prevedeno” s https://retroshare.readthedocs.io/en/latest/
Download https://retroshare.net/

5 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 07/04/2019 20:56 od Harp

 
Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Facebook
Facebook