Šamotne cigle i akumuliranje toplote

11 komentara na forumu Autor: cvrle77 zadnji komentar: 27/03/2017 09:27 od prvivozac

Pozdrav, forumaši :)

Imam pitanje. Kupio sam raketnu peć, odličan output, greje mi 80kvm, 5 prostorija, i 320m3 vazduha. Loženjem bukvinih štapova, ne može se živeti tu gde je peć 😀 Međutim, zbog veličine i visine prostorija (4m, austrougarska gradnja debeli zidovi od čerpića) toplota ne stiže ravnomerno do najudaljenije prostorije, logično. Raspored prostorija je sledeći:

Kupio sam 110 šamotnih cigli, polovnih, i razmišljam da peć držim u jednoj prostoriji (dečija), a da izgradim radijator u drugoj (dnevna), ili teža varijanta, peć u dnevnoj a radijator u spavaćoj, ali definitivno kvalitetnija. Iz ovoga se rađaju naravno neka pitanja koja sam ne umem da rešim i potrebna mi je pomoć iskusnih.

1. Na koju podlogu staviti cigle, koju bih stavio na laminat, kako bi cigle mogao ukloniti u slučaju selidbe, a i da ne oštetim laminat. Razmišljao sam o gipsanoj ploči. Isto pitanje i za zidić, šta staviti između njega i zida?
2. Čime vezivati cigle: šamot, glina i slama, ili je klasičan malter dovoljan? Nešto četvrto? Izlaz iz peći je maksimalnih 130c na samom izlazu iz peći, kad ložim suve bukove štapove. Na prvom metru pada na 100c.
3. Neka ideja kako napraviti najfunkcionalniji radijator, koji će zadržavati najviše toplote.
4. Da li staviti cev i obložiti je blatom, unutar radijatora, ili je dovoljno napraviti tunel od cigala koji bi bio nekih 13x12cm (cevi su standard 12cm prečnik)
5. Da li je potrebna izolacija na prolazu kroz zid, gde bi cev išla u drugu prostoriju? Pitam da zna, da li da bušim 12cm rupu, ili veću.

Ovako sam zamišljao da radijator izgleda, da li je dizajn dobar i kako ga napraviti boljim? Nadam se da je slika, kako idu cigle i prave tunel, dovoljno jasno prikazana sa mojim umećem crtkanja u paintu-u.
Dužina tog zida je 240cm, odnosno 19-20 cigala. Da li će dužina praviti problem?

Ovako bi izgledao dizajn da peć bude u dečijoj,koja je ujedno najveća, a radijator u dnevnoj.

11 komentara na forumu Autor: cvrle77 zadnji komentar: 27/03/2017 09:27 od prvivozac

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.