Biljni cehovi (gilde)

Biljni cehovi (gilde) zgodan su način pristupanja kreiranju šumskog vrta. Osnovni princip je da se oko središnjeg stabla posadi korisno nisko raslinje koje mu odgovara (barem sam ja tako shvatila).

Kod tog načina planiranja najzgodnije mi je to što se neki elementi iskoristiti i u malim vrtovima i voćnjacima gdje nema prostora za pravi šumski vrt.

Evo linka na jednu zgodnu brošuricu. Naravno, nije sveobuhvatna, ali je vrlo praktična.

https://midwestpermaculture.com/eBook/Plant%20Guilds%20eBooklet%20-%20Midwest%20Permaculture.pdf

Kod mene u praksi je to izgledalo tako da sam posadila mladu višnju i onda oko nje sadila ono što sam imala. Tj. matičnjak, gavez, jagode, češnjak, šparoge, čičoku, rabarbaru, hren i maline. Korove, tj. samoniklo bilje koje se ondje pojavljuje čupam selektivno, tako da su dozvolu boravka dobili trputac, maslačak, gospina trava, šumske jagode i kupina.

Već vidim da će tu nastati poprilična gužva kad se sve razraste.

4 komentara na forumu Autor: Zelena Vila zadnji komentar: 17/10/2014 13:29 od m2

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.