Veliki tečaj permakulture ponovo u Splitu 7. – 16. lipnja!

0
(0)

U samo pola godine Split se, od potpunog nepostojanja na karti permakulture, na nju upisao velikim slovima. Velika grupa entuzijasta i česti javni događaji na temu permakulture, aktivirani su nakon prošlo jesenjeg PDC tečaja. Split će ovoga lipnja, po drugi puta biti domaćin međunarodno standardiziranog tečaja permakulturnog dizajna.

Ovaj tečaj je “osnova škola” permakulturnih vještina, i daje zaokružen pregled nad njima: od vrtlarskih do graditeljskih ili onih koje se bave uradi-sam energetskim instalacijama.

U vremenu nešto duljem od jednog tjedna, sadržan je maksimum informacija o permakulturi, kratak terenski rad, i praktično dizajniranje, gdje polaznici oblikuju vlastite projekte. Tečajevi ovog tipa u cijelom svijetu su prepoznati kao odskočna daska za bavljenje permakulturom.

Telegrafski definirano, permakultura bi bila praktična integralna samoodrživost. Preko 40 godina, sve koji su zabrinuti ne samo za Planet, već i za našu sutrašnjicu na njemu, permakultura nadahnjuje na praktično djelovanje.

“72-satni PDC” tečaj je pravo mjesto za vas, ako želite započeti ili unaprediti svoj rad u vrtu, razmišljate o prvim koracima odlaska iz grada, kupujete zemlju ili želite obrađivati djedovinu, izolirati kuću prirodnim materijalom ili pokrenuti gradski povrtnjak. Čak i ako tek planirate traženje lokacije za svoj projekt ili budući život, ovaj tečaj će vas uputiti na što da pazite. Ako vas muči kako na izazove i krize svih vrsta u 21. stoljeću odgovoriti djelovanjem vlastitim rukama, bez čekanja na političke izbore i odluke odozgo – također ste više nego dobrodošli!

Tijekom tečaja prolazi se kroz slijedeće segmente:

  • uvod: u kakvom su stanju okoliš i društvo (“5 katastrofa – 5 elemenata”)
  • osnovni PK principi; zone, sektori, uzorci, čitanje krajolika,
  • tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, šumski vrt,
  • voda: voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet,
  • održiva i prirodna gradnja, gradnja slamom, zeleni krovovi,
  • energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa…), energija u kućama,
  • urbana PK, rješenja za grad i male prostore,
  • društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.

Zadnja tri dana su rezervirana za praktične radove, kroz koje polaznici oblikuju svoje buduće projekte.

Instruktori na tečaju su domaći permakulturni stručnjaci srednje generacije, sa višegodišnjim iskustvom organiziranja i predavanja PDC tečajeva: Gordana Dragičević, Ivan Gregov i Damir Šeler.

Tečaj se održava između 7. i 16. lipnja, u Hrvojevoj 1 (Hrvojeva Kula) u Splitu. Raspoređen je na dva vikenda (cjelodnevno 10-20h) i radni tjedan između njih u večernjim satima (17-21h). Cijena tečaja je 1250kn, odnosno 1050kn za studente i nezaposlene.

Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju do 5. lipnja.

Prijavnice, dodatne informacije i detaljni raspored zatražite na mail: uredpk@gmail.com

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

Ne propustite: