Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum)

38 komentara na forumu Autor: Zelena Vila zadnji komentar: 10/04/2014 13:21 od Nikola

Čekam ga s nestrpljenjem, kao svake godine. U međuvremenu, evo jedne moje male kompilacije iz različitih knjiga:

Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum) ima jak miris po češnjaku. Sušenjem, zamrzavanjem
i dugim kuhanjem gubi ljekovite tvari. Svježe listove srijemuša u proljeće bi trebalo jesti na salatu u
što većim količinama jer čisti organizam, suzbija proljetni umor, pomaže kod ateroskleroze i povišenog tlaka. Srijemuš djeluje slično češnjaku. Vrlo dobro utječe na želučani i crijevni sustav, izvanredno je djelotvoran protiv akutnih i kroničnih proljeva, nadimanja i grčeva, pa i kod zatvora stolice i glista. Smanjuju se i tegobe zbog smetnji srca i nesanice, želučane tegobe, ali i one izazvane ovapnjenjem arterija ili visokoga krvnog tlaka, primjerice, vrtoglavica, pritisak u glavi i tjeskoba.
Vino od srijemuša odličan je lijek za starije ljude s trajnim pojačanim izlučivanjem sluzi u plućima i
time izazvanim otežanim disanjem.

Srijemuš raste po sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, pod grmljem te uz šumske
putove i potoke. Često u bukovim šumama prekriva velike površine. Mladi i sočni listovi beru se
tijekom proljeća (od ožujka do kraja svibnja), a u to se doba mogu kupiti i na tržnicama.
Lukovice se beru u kasno ljeto i jesen.

Srijemuš se teško čuva jer sušenjem i zamrzavanjem gubi aromu, stoga se teško mogu naći gotove začinske mješavine sa srijemušem. Jedina iznimka su pripravci s maslinovim uljem.Srijemuš je najbolje upotrebljavati svjež – dodajte ga salatama ili sitno nasjeckajte te pospite po rižotu, tjestenini ili juhama. Sjeckani srijemuš možete dodati i svježem siru. Može se pripremati slično kao špinat, a tada ga je najbolje pomiješati s listovima koprive. Kao pikantan začin mogu poslužiti i nezreli trodijelni plodovi s tri sjemenke koji su ljuta okusa, a pojavljuju se tijekom ljeta.

Mladi listovi srijemuša slični su listovima đurđice, mrazovca i čemerike. Sve tri biljke sadrže vrlo otrovne tvari. Pri berbi listova srijemuša može se na istom staništu, ponekad izmiješano s njima, naći puno sličnih mladih listova kozlaca.Od srijemuša se otrovne vrste mogu raspoznati po tome što ne mirišu na luk.

Konzerviranje srijemuša

Očistite i posušite listove srijemuša pa ih sitno narežite. Slažite u staklenku u slojevima, a svaki posolite i prelijte maslinovim uljem.

Salata sa srijemušem

Srijemuš pomiješajte s kuhanim krumpirom narezanim na ploške te začinite solju, paprom, jabučnim octom i maslinovim uljem.

Začinsko ulje od srijemuša
Vezicu srijemuša sitno nasjeckajte pa prelijte litrom maslinova ulja. Pustite da odstoji dva tjedna te procijedite.

Vino od srijemuša
Sitno narežite šaku srijemuša i nekoliko sekundi prokuhajte u bijelom vinu. Prema ukusu zasladite medom. Polako pijte tijekom dana, gutljaj po gutljaj.

38 komentara na forumu Autor: Zelena Vila zadnji komentar: 10/04/2014 13:21 od Nikola

 
Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Facebook
Facebook