Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum)
38 komentara na forumu Autor: Zelena Vila zadnji komentar: 10/04/2014 11:21 od Nikola
Čekam ga s nestrpljenjem, kao svake godine. U međuvremenu, evo jedne moje male kompilacije iz različitih knjiga:
Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum) ima jak miris po češnjaku. Sušenjem, zamrzavanjem
i dugim kuhanjem gubi ljekovite tvari. Svježe listove srijemuša u proljeće bi trebalo jesti na salatu u
što većim količinama jer čisti organizam, suzbija proljetni umor, pomaže kod ateroskleroze i povišenog tlaka. Srijemuš djeluje slično češnjaku. Vrlo dobro utječe na želučani i crijevni sustav, izvanredno je djelotvoran protiv akutnih i kroničnih proljeva, nadimanja i grčeva, pa i kod zatvora stolice i glista. Smanjuju se i tegobe zbog smetnji srca i nesanice, želučane tegobe, ali i one izazvane ovapnjenjem arterija ili visokoga krvnog tlaka, primjerice, vrtoglavica, pritisak u glavi i tjeskoba.
Vino od srijemuša odličan je lijek za starije ljude s trajnim pojačanim izlučivanjem sluzi u plućima i
time izazvanim otežanim disanjem.
Srijemuš raste po sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, pod grmljem te uz šumske
putove i potoke. Često u bukovim šumama prekriva velike površine. Mladi i sočni listovi beru se
tijekom proljeća (od ožujka do kraja svibnja), a u to se doba mogu kupiti i na tržnicama.
Lukovice se beru u kasno ljeto i jesen.
Srijemuš se teško čuva jer sušenjem i zamrzavanjem gubi aromu, stoga se teško mogu naći gotove začinske mješavine sa srijemušem. Jedina iznimka su pripravci s maslinovim uljem.Srijemuš je najbolje upotrebljavati svjež – dodajte ga salatama ili sitno nasjeckajte te pospite po rižotu, tjestenini ili juhama. Sjeckani srijemuš možete dodati i svježem siru. Može se pripremati slično kao špinat, a tada ga je najbolje pomiješati s listovima koprive. Kao pikantan začin mogu poslužiti i nezreli trodijelni plodovi s tri sjemenke koji su ljuta okusa, a pojavljuju se tijekom ljeta.
Mladi listovi srijemuša slični su listovima đurđice, mrazovca i čemerike. Sve tri biljke sadrže vrlo otrovne tvari. Pri berbi listova srijemuša može se na istom staništu, ponekad izmiješano s njima, naći puno sličnih mladih listova kozlaca.Od srijemuša se otrovne vrste mogu raspoznati po tome što ne mirišu na luk.
Konzerviranje srijemuša
Očistite i posušite listove srijemuša pa ih sitno narežite. Slažite u staklenku u slojevima, a svaki posolite i prelijte maslinovim uljem.
Salata sa srijemušem
Srijemuš pomiješajte s kuhanim krumpirom narezanim na ploške te začinite solju, paprom, jabučnim octom i maslinovim uljem.
Začinsko ulje od srijemuša
Vezicu srijemuša sitno nasjeckajte pa prelijte litrom maslinova ulja. Pustite da odstoji dva tjedna te procijedite.
Vino od srijemuša
Sitno narežite šaku srijemuša i nekoliko sekundi prokuhajte u bijelom vinu. Prema ukusu zasladite medom. Polako pijte tijekom dana, gutljaj po gutljaj.
38 komentara na forumu Autor: Zelena Vila zadnji komentar: 10/04/2014 11:21 od Nikola