Otvoreno polje – umreživanje je počelo

Prvi događaj u okviru Otvorenog polja je iza nas. Utisci su se slegli, pa bi red bio napisati nekoliko rečenica o ovoj radionici koja se održala 11.04.2020. Kao prvo, ogromno zadovoljstvo bilo je vidjeti draga lica četrdesetak permakulturnih entuzijasta iz regijona na ekranu laptopa. Mnoštvo pozitivne energije se razmijenilo, ponešto se naučilo, a i prilike za upoznavanje nije falilo.

Facilitator događaja Nenad Maljković je na početku poziva zaželio dobrodošlicu svim prisutnima, nakon čega su se on, a i ostali organizatori kratko predstavili. Slijedio je mini eksperiment za upoznavanje. Naime, učesnici su podijeljeni u parove (ili po tri osobe) i smješteni u odvojene „sobe”, kako bi nekoliko minuta posvetili upoznavanju „cimera”. Sudeći po reakcijama nakon što je vrijeme za upoznavanje isteklo, eksperiment je bio jako uspješan.

Organizatori su potom ukratko objasnili Open Space metodu, te alate koji su potrebni da se ona primijeni u video konferenciji. Odvojeno je i nešto vremena za pitanja i odgovore, kao i dodatne prijedloge za unapređenje samog procesa.

Budući da je ostalo nekoliko minuta do kraja planiranog sata, Nenad je predložio dodatnu rundu upoznavanja u „sobama”. I bio je to pun pogodak. Ljudi su umjesto par minuta ostali na druženju još preko pola sata.

Ovo je bio prvi od četiri planirana događaja za proljetni dio projekta Otvoreno polje, organizovanog od strane i-platform, udruge Hrvatska permakultura, udruženja Zemljani i perforum.info Pridruži nam se 18.04., 22.04. i 25.04. sa početkom u 11:00 sati da skupa radimo na izgradnji aktivne regijonalne mreže permakulture.

Link za povezivanje na video konferencije naći ćete ovdje. Idealno je pojaviti se par minuta prije početka događaja, kako bi svi učesnici stigli provjeriti ispravnost mikrofona, zvučnika i kamere.

Više informacija o projektu nalazi se ovdje.