Priprema za sadnju u urbanim uvjetima

0
(0)

Alat:
Škare, lopatica, kašeta, cerada (mogu i veće vreće za smeće…)
Materijal:
Prazni tetrapaci (ili čašice od jogurta i sl.), kašete, zemlja (može i od prošle godine), kompost (najbolje svoj ili https://sharewaste.com), pijesak (prodaja građevinskog materijala)

Prazni tetrapaci su praktičniji od čašice za jogurt jer bolje iskorištavaju prostor tj. presadnice imaju nešto više zemlje na raspolaganju.
Kašete nisu nužne ali pomažu oko premještanja presadnica npr. na/sa balkona ili transport do vrta.
Praktičnije su dublje kašete jer se presadnice mogu stavljati jedne na druge sve dok presadnice ne prerastu rub kašete, a na kraju sezone kašete mogu poslužiti za transport / skladištenje plodova…

Priprema „čašica“ od tetrapaka rezanjem na pola. „Čašice“ cca 1cm od dna zarezati bočno na uglu zbog procjeđivanja viška vode. Tetrapak bez čepa i slično je najpovoljnije rješenje jer se mogu iskoristiti obadvije polovice bez dodatnog posla uklanjanja čepa a dobijemo i mali prostor na dnu „čašice“ koji čuva vlagu. Poželjno je da se dvije polovice malo razlikuju po visini jer ih je kasnije lakše izvaditi iz kašete. U duguljasti tetrapak kao na slici ispod stanu dvije presadnice rajčice.

Zemlju razastremo po ceradi (ili kao ceradu koristimo vreće za smeće koje možemo kasnije iskoristiti…)
Može se koristiti zemlja od prošle godine u koju se doda kompost i pijesak. Pijesak (mljeveni kamen – vapnenac ili mljevene ljuske od jaja) se može nabaviti u centrima koji prodaju građevinski materijal (granulacija od 0-2 milimetara).
Kompost se može probati nabaviti upitom vlasnika kompostera na https://sharewaste.com, isto tako ako nemate gdje kompostirati možete svoje organske ostatke ostaviti u najbližem komposteru u dogovoru sa vlasnikom kompostera preko https://sharewaste.com.
Prosijavanje (i miješanje) zemlje, komposta i pijeska (kroz kašete), punjenje „čašica“  i stavljanje „čašica“ u kašete…

Označavanje presadnica je svakako važan korak kako ne bismo zaboravili gdje je što posijano kao i kasnije u vrtu kako bi smo znali od koje sorte uzimamo sjeme. Kako koristimo enormne količine ranih plastičnih spremnika najzgodnije ih je prije odlaganja u za to predviđeni kontejner izrezati škarama u zastavice za obilježavanje.
Ako zastavice služe za obilježavanje višljih biljaka npr. rajčica mogu se na vrhu probušiti rupe, a onda sa strane zarezati od ruba do rupe kako bi smo dobili neku vrstu kukice.
Kada presadimo presadnicu u vrt zastavicu premjestimo u zemlju do biljke ili na grančicu biljke kako zastavicu ne bi pokrili malčem.
Sortu presadnice upisujemo vodootpornim flomasterom.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Odgovori

Ne propustite: