Lavanda (Lavandula officinalis)

1 komentara na forumu Autor: Zelena Vila zadnji komentar: 26/06/2013 08:13 od Nikola

Lavanda (Lavandula officinalis) odavno je poznata po umirujućim učincima. Prema japanskom istraživanju, već i miris lavande smanjuje stres. Stoga je ova biljka učinkovita u liječenju potištenosti, tjeskobe i glavobolja izazvanih napetošću.

Lavanda ima i druga korisna svojstva – olakšava grčeve, potiče probavu, smanjuje nadutost i poboljšava protok žuči. Smatra se da pomaže i kod nekih tipova astme. Lavanda djeluje antiseptički i antibakterijski, a u vanjskoj primjeni smiruje manje kožne infekcije, liječi ugrize kukaca i opekline. Sastavni je dio mnogih ljekovitih kupki, osobito onih za liječenje problema s cirkulacijom i reumatskih bolova, a uspješno smiruje i razne tipove groznica. Preporučljiva je i kod psihičkih tegoba u menopauzi, a kod niskog tlaka kupka poboljšava opće stanje i osvježava. Kupelji s lavandom imaju dugu tradiciju – u njima su uživali još stari Rimljani. Neki autori čak smatraju da joj naziv potječe od latinske riječi za pranje (lavare). U srednjem vijeku lavanda se rabila za prikrivanje neugodnih mirisa.

Eterično ulje lavande korisno je u vanjskoj uporabi, a dobro ga je razblažiti tako da stavite tri kapi na svakih deset litara temeljnog ulja (primjerice, maslinova). Tom mješavinom možete masirati čelo i sljepoočnice kod glavobolje i stresa, a masiranje donjeg dijela trbuha i donjeg dijela leđa olakšava bolne mjesečnice. Masaže pomažu i protiv bolova u mišićima. U kozmetici vodica od lavande upotrebljava se za njegu nježne i osjetljive kože te kao antiseptičko sredstvo protiv prištića, a eterično ulje lavande, razrijeđeno u temeljnom ulju, potiče razgradnju celulita.

Protiv moljaca u ormare se stavljaju vrećice lavande. Cvjetovi su jestivi i dobro se slažu sa sladoledom, kolačima, džemovima i želeima. Lavanda je rasprostranjena na cijelom području Sredozemlja, a uspijeva i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Isplati se posaditi je u vrt zbog ljekovita djelovanja, ugodna mirisa i dekorativna izgleda. Lavanda u vrt privlači korisne pčele, a štiti i ruže posađene u njezinoj blizini jer sprečava naseljavanje uši na ružama.

Potrebni su joj sunčano mjesto i neutralna do lužnata zemlja. Sjeme se sije u proljeće, no lakše se razmnožavareznicama u kolovozu. Svi dijelovi biljke su aromatični i ljekoviti, a osobito cvjetovi. Beru se od svibnja do lipnja, prije nego što se rascvjetaju. Tada je količina eteričnog ulja najveća. Potom se suše za pripremanje čajeva i drugih ljekovitih preparata ili prerađuju u ekstrakt eteričnog ulja, koje je osnova za pripremanje masti, krema i gelova. Najkvalitetnije ulje dobiva se se iz sorti Lavandula agustifolia i Lavandula stoechas.

1 komentara na forumu Autor: Zelena Vila zadnji komentar: 26/06/2013 08:13 od Nikola

 
Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Facebook
Facebook