Hmelj (Humulus lupulus)

4 komentara na forumu Autor: zemljak zadnji komentar: 10/09/2013 13:31 od kad budu gorjeli gradovi

Višegodišnja penjačica koja je jestiva (nekima bolja od šparoge) i ljekovita.
https://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Humulus+lupulus

A meni je zapela za oko zbog brzog rasta, prikladna mi je za ogradu. Može se penjati po špagi do željene razine, pa nakon zime ostanu odrvenjele stabljike a na proljeće kreće sa tla opet…

Hmelj se vekovima koristi za proizvodnju piva, ali i kao prirodni lek u narodnoj medicini.

Hmelj je kao zeljasta biljka rasprostranjen u srednjoj Evropi i zapadnoj Aziji. Hmelj (latinski naziv – Humulus lupulus) ima gorak ukus, ali povoljno deluje na organe za varenje, nervni sistem i “ženske bolesti”.

Za proizvodnju piva i lekovite preparate koriste se osušene šišarke veličine prsta.

Sastav

Hmelj je poznat kao izvor vitamina, minerala, ali i drugih korisnih sastojaka:

    biljnih vlakana
    biljnih ulja
    biljnih hormona
    vitamina B kompleksa
    etarskih ulja
    ksantohumola
    lipulinana
    tanina
    flavonoida
    fitoestrogena

Povoljno je za organizam to što hmelj i preparati spravljeni od njega ne sadrže u sebi kofein.

Delovanje

Kroz vekovna narodna iskustva i savremena naučna ispitivanja, ustanovljeno je da hmelj umirujuće deluje na nervni sistem i ima blago sedativno dejstvo, ali ne izaziva zavisnost kao lekovi sa takvim delovanjem. Takođe je poznato da hmelj poseduje antispazmolitičko dejstvo.

Hmelj povoljno deluje kod sledećih bolesti i tegoba:

    anksioznost
    bolesti bešike
    bolesti bubrega
    valunzi tokom menopauze
    zubobolja
    mukozni kolitis
    napetost mišića
    neke vrste raka
    nervoza
    nesanica i poremećaji spavanja
    neuralgije
    poremećaji raspoloženja
    problemi sa varenjem
    problemi sa mokrenjem kod žena
    sindrom nadraženih creva
    strah
    uznemirenost

Upotreba

Pored proizvodnje piva, hmelj se u velikoj meri koristi za proizvodnju raznih lekovitih prirodnih preparata: suvi ekstrakti hmelja, tečna infuza, alkoholne tinkture, melasa za dodatak čajevima ili nekim lekovitim napicima.

Za nadražena creva i probleme sa varenjem preporučujemo čaj (nekoliko puta dnevno) od kombinacije hmelja, kamilice, nane i belog sleza.

Za smanjenje napetosti savetujemo čaj sa kombinacijom: kamilice, hmelja, lipovog cveta i valerijane.

Protiv zubobolje povoljno deluje mešavina čaja od: valerijane, hmelja i loćike.

Interesantno je da se u novije vreme proizvode jastuci i dušeci punjeni cvastima hmelja, čime se postiže lečenje nesanice bez nuspojava i bez zavisnosti. Za bolji san se može pored glave staviti jastučnica ili platnena kesa napunjena suvim: hmeljom, lavandom, kamilicom, lipovim cvetom i matičnjakom (ili mešavinom ovih sastojaka).

Hmelj i preparati na bazi hmelja ne preporučuju se trudnicama, dojiljama i maloj deci. Takođe se ne preporučuje upotreba hmelja u velikim količinama.

Hronični bolesnici i pacijenti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima trebalo bi da se pre upotrebe preparata na bazi hmelja posavetuju sa lekarom, kako njihovi redovni lekovi u sadejstvu sa hmeljom ne bi izazivali neka neželjene efekte.

4 komentara na forumu Autor: zemljak zadnji komentar: 10/09/2013 13:31 od kad budu gorjeli gradovi

Facebook